24/11/14

Γιοφύρι της Άρτας το Ελληνικό, μήπως όμως με αιτία;

 
Όταν μια διαδικασία «αποκρατικοποίησης» οδηγεί όλους πλην ενός τους υποψήφιους να αποχωρήσουν από τον «διαγωνισμό» και άλλους δεν τους λαμβάνει καν υπόψη, με επιχειρήματα νομικώς έωλα, προκαλώντας παρεμβάσεις εντός κι εκτός Ελλάδας, ενώ το «φιλέτο» περνάει για μια ακόμη φορά στα χέρια «γνωστού» εγχωρία ονόματος, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλήξει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά.

Άρα, η βεβιασμένη ανακοίνωση υπογραφής σύμβασης για το έργο στο Ελληνικό, είναι λογικό να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και οι προβλέψεις για νομικές περιπλοκές επιβεβαιώνονται. Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν εκδόσεις «αποσπασμάτων απόφασης» και όχι «αποφάσεων» σε άλλα στάδια νομικών διαδικασιών σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να όζει και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο…

Στις τελευταίες εξελίξεις, η Περιφέρεια Αττικής απαντά στο – αμαρτωλό κατά πολλούς – Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) με προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατηγορώντας το ευθέως για απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Στελέχη της Περιφέρειας κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» που θα το σταματήσει με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με την – κατά δήλωση – συντηρητική εκτίμηση που έγινε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), που διαδραμάτισε ρόλο τεχνικού συμβούλου του κράτους, η παραχώρηση έγινε με τίμημα 222% κάτω από την πραγματική του αξία, όπως αυτή αποτιμήθηκε στη μελέτη.
Σύμφωνα με αυτή, η αξία της έκτασης άνω των 6.000 στρεμμάτων (παραθαλάσσια, δυο φορές αυτή του Μονακό, όπως έχουμε ξαναγράψει και με πρόσβαση σε απείρως περισσότερους ενδιαφέροντες προορισμούς, αρχαιολογικούς τουριστικούς κ.λπ.), αποτιμάται περίπου στα 3 δισ. ευρώ, ενώ η συμφωνία έκλεισε στα 915 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καταβληθεί τμηματικά ως το 2030. Για να μην αναφέρουμε ότι με βάση την αντικειμενική αξία της έκτασης το ποσό σχεδόν τετρραπλασιάζεται.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, επιτέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μιλώντας για «πέπλο αδιαφάνειας που πρέπει να ξεσκεπαστεί», ενώ τόνισε ότι «δε υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα να αλλάζουν οι όροι ενός διαγωνισμού κατά τη διάρκειά του και να παρέχονται πρόσθετα μπόνους, όπως η χρήση καζίνο ή να κατατίθενται ολόκληρα νομοσχέδια που να εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη επένδυση».
Το «σύστημα» στην Ελλάδα αγωνίζεται να επιβιώσει, ο αναπνευστήρας όμως θα κοπεί από το εξωτερικό, κάτι που θα διαπιστώσουμε λίαν συντόμως. Η Ελλάδα θα μάθει… με το καλό ή το άσχημο, ότι δεν μπορεί να λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όρους «κολομβιανών καρτέλ», όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ένας όρος που σόκαρε ακόμα κι εμάς που καταγγέλλουμε…

1 σχόλιο:

  1. Θεωρίες που δεν μπορούν να αποδειχτούν, εκτός αν έρθει κάποιος και πει ότι προσέφερε παραπάνω. Ένας αγοραστής που μπορεί να αγοράσει με μιάς 6.000 στρέμματα γης υψηλής αξίας και μετά δεσμεύεται με σοβαρές ρήτρες να επενδύσει σε αυτήν δισεκατομμύρια, αποφασίζει αυτός πόσα θέλει να πληρώσει.Υπάρχει άραγε κάποιος που δέχεται να πληρώσει τα λεφτά αυτά που λέει το ΤΕΕ και να δεσμευτεί και για τα πρόσθετα δις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.