13/12/14

Εγχείρηση καρδιάς για την απογοήτευση


Με τον Σενέρ Λεβέντ
13/12/2014
Περαστικά, κύριε Αναστασιάδη. Πώς είσαι; Ελπίζω να είσαι καλά. Πώς πάει η καρδιά σου; Εργάζεται ρολόι τώρα; Ξέρεις, όλα μας τα όργανα είναι πολύ πολύτιμα. Αλλά η καρδιά είναι άλλο πράγμα. Φυσικά αν αναγκαστούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην καρδιά μας και σε ένα όργανό μας στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη αξία και μας κάνει να αμαρτάνουμε πιο πολύ από το καθετί, δεν είμαι βέβαιος ποιο από τα δυο θα θυσιάζαμε. Νομίζω ότι αποτελούν την πλειοψηφία στον κόσμο εκείνοι που πιστεύουν ότι «ο θάνατος του αλόγου ας είναι από το πολύ σιτάρι». Δεν ξέρω αν και εσύ είσαι ένας απ’ αυτούς. Να μείνει μεταξύ μας αυτό που θα σου πω, αλλά κάποτε και εγώ αυτό λέω.

Όταν διαβάζω τον Οστρόβσκι, τον Μαγιακόβσκι και τον Σόλοχοφ. Ήμουν σαν ένας στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού. Είχα και εγώ αγαπητικιές που καίγονταν από αγάπη για την επανάσταση, αλλά ουδέποτε απαρνιόντουσαν το πεντικιούρ, το ρουζ και το μανικιούρ τους. Είδα ελκυστικές γυναίκες που πάντα ήταν με το τραγούδι στο στόμα καθώς επέστρεφαν από τα χωράφια τα απόβραδα φορώντας ρούχα της δουλειάς. Απάγγελλαν απ’ έξω τον Πούσκιν, ήξεραν τι ήταν η υπεραξία, αλλά δεν ήξεραν τον έρωτα. Για να πω την αλήθεια, ήμουν και εγώ πολύ πρωτάρης. Ντροπαλός και διστακτικός. Σαν τα παιδιά που δεν ξέρουν πού να καθίσουν όταν μπουν σε ένα σπίτι πλουσίων.
Τέλος πάντων. Είναι μια μεγάλη ιστορία αυτή. Πες μας για σένα. Απογοήτευση είναι το δικό σου πρόβλημα, όχι καρδιά και άλλα παρόμοια. Άλλα έλπιζες να βρεις και άλλα βρήκες. Πότε δυσλειτούργησε η καρδιά σου; Όταν απογοητεύτηκες, έτσι δεν είναι; Έπεσε βαρύ το χιόνι και σκέπασε τα πάντα. Έκλεισαν οι δρόμοι. Δεν μπόρεσες να πας στον προορισμό σου. Είσαι και εσύ ένας από τους αφελείς πολίτες οι οποίοι ψήφισαν λάθος στις κάλπες.

«Προτιμώ τον Ερντογάν», είπες. Ύστερα δέχτηκες τη μαχαιριά πίσω από την πλάτη. Σου έστειλε το Μπαρμπαρός. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή τελείωσες. Η καημένη σου καρδιά δεν άντεξε αυτή την απογοήτευση. Ούτε εμένα με άκουσες. Δεν μου έδωσες καν μια θέση συμβούλου. Μήπως θα ξεσπούσε χαλασμός κόσμου; Εμπιστεύομαι ακόμα και τα κοράκια, αλλά τους δικούς σου τους συμβούλους δεν τους εμπιστεύομαι. Δεν είμαι εγώ που προτίμησα το Μπαρπαρός. Εσύ το προτίμησες. Και δεν θέλω να κλαις σαν το παιδί που πέφτει χάμω μόνο του. Πόσες φορές σου το είπα ότι αυτός είναι Οθωμανός; Ακόμη ζει με τη μέθη της μεγάλης νίκης που πέτυχε ο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασάς κατά του Αντρέα Ντόρια. Λατρεύει τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή που μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε Ισταμπούλ. Πεθαίνει για τους γενίτσαρους. Κάνει ναμάζι πέντε φορές την ημέρα. Και κάνει το αντίθετο από αυτό που διέταξε ο Αλλάχ. Αλλά εσύ είπες πως θέλεις αυτόν σώνει και καλά. Έκανες την επιλογή σου. Και σάστισες μόλις είδες το Μπαρμπαρός στον ορίζοντα της Μεσογείου. Τι είναι αυτό, είπες. Αρρώστησε η καρδιά σου. Μπήκες κάτω από το μαχαίρι. Ε, μήπως μπορεί να αντέξει μια καρδιά τέτοιαν απογοήτευση; Καλά που αποσύρθηκες από εκείνο το τραπέζι των συνομιλιών. Αλλιώς θα σε έσκαζε και ο Ντερβίς. Δεν υπάρχει πάρε-δώσε σε εκείνο το τραπέζι. Μόνο πάρε υπάρχει!

Ελπίζω να έχεις ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Μήπως κάποιοι σου είπαν πως «είσαι ντούρος και σε φόρμα»; Να είσαι ντούρος σαν ραπανάκι και όχι σαν αγγούρι! Πώς είναι η καρδιά σου; Είναι πιο ανθεκτική τώρα; Όταν έμπαινες να κάνεις την εγχείρηση είπες πως «το σημαντικό δεν είναι η καρδιά μου, αλλά το Μπαρμπαρός». Εσύ βγήκες από την εγχείρηση. Το Μπαρμπαρός, όμως, είναι ακόμα εκεί. Κράτα! Μην νευριάσεις ξανά. Ακόμα και ένας νεαρός που τον προδίδει η αγαπημένη του δεν καταστρέφει τόσο πολύ τον εαυτό του. Μια γουλιά ουίσκι και λίγα σνακ κάνουν καλό σε μια τέτοια κατάσταση. Είχες δύο επιλογές. Τούρκο ή Οθωμανό. Εσύ διάλεξες τον Οθωμανό. Ενώ έτρεχες να ξεφύγεις από τη βροχή, σε έπιασε χαλάζι. Να προσέχεις. Να είσαι υγιής και ευτυχισμένος!


http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=280902&-V=stiles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.