4/12/14

Stratfor: Στην κόψη του ξυραφιού τα παραδοσιακά κόμματα του Νότου

Η άνοδος των αριστερών κομμάτων αλλάζει την ατζέντα των παραδοσιακών κομμάτων σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Οι αντιδράσεις για λιτότητα και χρέη, και τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη.
Για την Ισπανία και την Πορτογαλία, το 2015 θα είναι μια πολιτικά ταραγμένη χρονιά, αφού και οι δυο χώρες πραγματοποιούν γενικές εκλογές εν μέσω περιορισμένης οικονομικής ανάπτυξης και σκανδάλων διαφθοράς. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας φέτος και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις προγραμματισμένες για το 2016 εθνικές εκλογές.
Στις 25 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε πως «η ευθύνη του κόμματος για το μέλλον της χώρας» δεν θα επηρεαστεί από τις κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην πρωθυπουργού Jose Socrates. Στην Ισπανία, δημοσκόπηση στις 24 Νοεμβρίου έδειξε ότι το αντικαθεστωτικό Podemos είναι η δημοφιλέστερη πολιτική δύναμη της χώρας. στις χώρες αυτές, ο συνδυασμός της οικονομικής δυσπραγίας, των σκανδάλων διαφθοράς και της αυξανόμενης «αποσύνδεσης» των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα, δοκιμάζουν την αντοχή των πολιτικών συστημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση των δικτατοριών.
Όταν ξέσπασε η ευρωπαϊκή κρίση, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είχαν κεντροαριστερές κυβερνήσεις: οι ηγεσίες τους «έπεσαν» πρόωρα το 2011 λόγω της εφαρμογής των αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας. Οι κυβερνήσεις αυτές αντικαταστάθηκαν από συντηρητικές κυβερνήσεις, οι οποίες μπαίνουν στην «τελική ευθεία» με ανάμικτα αποτελέσματα.
Η ανεργία μειώνεται σιγά-σιγά και οι οικονομίες τους αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη από 0,6% έως 1,2% φέτος. ωστόσο, η ζωή για έναν μεγάλο αριθμό Πορτογάλων, Ισπανών και Ελλήνων παραμένει δύσκολη. Τα έθνη αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τους συμπιεσμένους μισθούς, τα υψηλά επίπεδαμετανάστευσης, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλα μέρη του εργατικού δυναμικού εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που ήρθαν πρόσφατα στο φως πιθανότατα θα βαθύνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα παραδοσιακά κόμματα.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.