8/1/15

Γερμανία: Η πλειοψηφία θεωρεί το Ισλάμ «απειλή»

Σύμφωνα με δημοσκόπηση
REUTERS/THOMAS PETER
Το 24% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσαν να απαγορευθεί η μετανάστευση μουσουλμάνων στη Γερμανία.
Περισσότεροι από έναν στους δύο Γερμανούς (57%) θεωρούν ότι το Ισλάμ συνιστά απειλή, ενώ 61% εκτιμούν ότι δεν είναι συμβατό με τον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από τον ιστότοπο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit», πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο από το γερμανικό Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, δηλαδή πολύ πριν από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι εναντίον του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» και στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα όσων ερωτήθηκαν αυτοχαρακτηρίζονται ανεκτικοί, 40% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπησης αισθάνονται «σαν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα».
Το 24% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσαν να απαγορευθεί η μετανάστευση μουσουλμάνων στηΓερμανία, μια χώρα με 81 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους περίπου τα τέσσερα εκατομμύρια είναι μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.
Αυτή η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ, υπογραμμίζει το Ίδρυμα, μοιάζει ευρέως διαδεδομένη, από τους συντηρητικούς κύκλους μέχρι εκείνους της Αριστεράς, περνώντας από τις μεσαίες τάξεις, όπως δείχνουν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο στη Δρέσδη (ανατολική Γερμανία) από το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, το οποίο συνασπίζει νεοναζί, ακροδεξιούς ακτιβιστές και κυρίως πολυάριθμους απλούς πολίτες.
Η ισλαμοφοβία είναι συγκρίσιμη με τον αντισημιτισμό που ήταν ευρέως διαδεδομένος κατά τον 19ο αιώνα, επιμένει το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, το οποίο υπενθυμίζει ότι το 2012 το 52% των Γερμανών θεωρούσαν το Ισλάμ ασύμβατο με τη Δύση (έναντι 61% το 2015).
Ο ειδικός στα μέσα ενημέρωσης Κάι Χάφεζ, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα, υπογραμμίζει την ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, τα οποία προβάλλουν μια υπερβολικά αρνητική εικόνα του ισλάμ: πολλοί δεν έχουν ακούσει για το Ισλάμ παρά μόνο μέσω «της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, της βίας και των σαλαφιστών», της καταπίεσης των γυναικών ή της άρνησης των δημοκρατικών αξιών, επισημαίνει ο Χάφεζ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ερφούρτης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο σε δείγμα 937 μη μουσουλμάνων.
Το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν πραγματοποίησε επίσης έρευνα μεταξύ των μουσουλμάνων στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ίδρυμα, τα πρόσωπα ξένης καταγωγής, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, είναι περισσότερο θρησκευόμενα από τους γονείς τους, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητά τους αναγνωρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και του γερμανικού συντάγματος.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.