15/1/15

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη Σόφια, για να συζητήσει την απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό φ. αέριο

Στη Σόφια o Κέρι  - Θα συζητήσει τρόπους ενεργειακής απεξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο
REUTERS/BRIAN SNYDER
Ο Τζον Κέρι (φωτ. αρχείου) θα συζητήσει μεταξύ άλλων το ζήτημα της οικοδόμησης ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα από την αμερικανική Westinghouse στο βουλγαρικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι. 
Στη Σόφια της Βουλγαρίας μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, σε μια επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας για την αντιμετώπιση του θέματος της απεξάρτησης του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών του ΝΑΤΟ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί μίνι περιοδεία στην Ευρώπη και την Παρασκευή θα βρεθεί στο Παρίσι, πρόκειται να συναντηθεί με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το φθινόπωρο μετά από μήνες πολιτικής κρίσης.
«Η Βουλγαρία είναι μια σύμμαχος που χρειάζεται ισχυρή υποστήριξη (...) Η οικονομία είναι υποτονική και έχει σημαντικά προβλήματα ενεργειακής εξάρτησης», είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Βουλγαρία εξαρτάται έως και 85% από τη Ρωσία για την προμήθεια του φυσικού αερίου της. Η Σόφια συμμετείχε στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που επικρίθηκε έντονα από τις Βρυξέλλες με την Μόσχα τελικά να το ακυρώνει τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Τζον Κέρι θα συζητήσει επίσης το ζήτημα της οικοδόμησης ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα από την αμερικανική Westinghouse στο βουλγαρικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι. Η καταπολέμηση της διαφθοράς στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα βρεθούν επίσης στην ατζέντα των επαφών του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Ο περιπλανώμενος πωλητής των Αμερικανικών πολυεθνικών σε μία ακόμη εμπορική γύρα για δουλειές. Και φυσικά σε πελάτες που δεν έχουν καμμία δύναμη για να πούνε όχι στις πανάκριβες χάντρες και τα καθρεφτάκια.

    Οποία ξεφτίλα για την τέως υπερδύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.