3/1/15

Αντιφατικά μηνύματα από Ε.Ε. και ξένους αναλυτές

Μπαράζ αντιφατικών μηνυμάτων εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα Ευρωπαίοι και ξένοι αναλυτές με αφορμή της πρόωρες εθνικές εκλογές και το ενδεχόμενο πολιτικών περιπλοκών.
Πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ άλλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα βοηθήσει για μια ριζική αλλαγή στην πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. Η μεγάλη πλειοψηφία ωστόσο εκτιμά ότι η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμη και να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καθώς, όπως σημειώνουν, δεν αποτελεί πια συστημικό κίνδυνο.

Πάντως, οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, ερμηνεύθηκαν ως μια έμμεση αναφορά στην έξαρση των δημοσιευμάτων περί Grexit και νέας κρίσης του ευρώ.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού CNN αναφέρεται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με το άρθρο, αν και ο κ. Τσίπρας έχει αμβλύνει τη ρητορική του και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Eυρωζώνη, είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιον τρόπο θα ήταν δυνατόν, εάν επικρατήσει, να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Μια αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Eνωση ευρύτερα, τονίζεται. Σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais αναφέρεται ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε τη χρεοκοπία του χώρας, των τραπεζών και όλων των νοικοκυριών, αυξάνοντας την ανεργία στο 35% και διπλασιάζοντας τα ποσοστά της φτώχειας.

Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι έχει περάσει ο καιρός που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας Μίχαελ Χίτερ, εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρωζώνη. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυροκροτητή μιας νέας κρίσης του ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%.

Στην αντίπερα όχθη, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εκφράζεται η άποψη ότι «ο Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από την Ε.Ε. ούτε αμφισβητεί το ευρώ. Θέλει όμως να τερματίσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤ στην Ελλάδα. Θέλει να αυξήσει τους φόρους, να εισαγάγει κατώτατο μισθό, να ενισχύσει τους φτωχούς και τους ανέργους. Αυτή είναι η Ευρώπη. Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το “κούρεμα” του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή». Σε σύσταση προς τους επενδυτές να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους προχώρησε ο διεθνής οίκος Morgan Stanley. Τέλος, σε άρθρο του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών (DIW) σημειώνεται ότι για την Ελλάδα υπάρχει ελπίδα μόνο αν ανανεωθεί πολιτικά εκ βάθρων, προσθέτοντας ότι μια έξοδός της από το ευρώ εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την Ευρωζώνη.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.