25/4/15

Γύρισαν την πλάτη στην Τουρκία και έδωσαν το παρόν στο Ερεβάν


Εκβιαστικό δίλλημα στους ηγέτες των ξένων χωρών έθεσε ο τούρκος πρόεδρος, καλώντας τους να αψηφήσουν την τελετή για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και να παρευρεθούν στους εορτασμούς της Καλλίπολης, για τα 100 χρόνια από την ιστορική μάχη του πρώτου παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο ξεκάθαρη ήταν η θέση που κράτησαν οι Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Ρωσία, με τον Βλαντιμήρ Πούτιν να αναγνωρίζει γενοκτονία.
Θέτοντας σε δίλημμα στους ηγέτες των ξένων κυβερνήσεων η Τουρκική Κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τελετή μνήμης της Μάχης της Καλλίπολης στις 24 αντί στις 25 Απριλίου ταυτόχρονα με την επέτειο των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων. 
Με εξαίρεση τον πρίγκιπα Κάρολο και τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, κανένας ξένος ηγέτης δεν μετέβη στην εκδήλωση. Αντίθετα στο Ερεβάν την μνήμη του 1 εκατομμυρίου 500 χιλιάδων νεκρών της Αρμενικής Γενοκτονίας τίμησε η πλειοψηφία των ηγετών κρατών . Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολλάντ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμήρ Πούτιν. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκσιάν, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την στήριξη. 
«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ο θρίαμβος της ανθρώπινης συνείδησης και δικαιοσύνη έναντι της μισαλλοδοξίας και του μίσους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρμενίας. 
Ο Ρώσος πρωθυπουργός μίλησε πρώτη φορά δημόσια για γενοκτονία. «Οφείλουμε να θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος, αλλά παράλληλα αγαπητοί μου φίλοι, πρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να πιστέψουμε στα ιδανικά της φιλίας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θορυβημένος, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, τόσο στον Ρώσο πρόεδρο, όσο και στον Γάλλο Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος επίσης κατά την ομιλία του στο Ερεβάν, αναφέρθηκε σε Γενοκτονία. Για αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν σύντομα έκανε επίσης λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου. 
Οι εκδηλώσεις στο Ερεβάν για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας ήταν συγκινητικές. Πριν την έναρξη οι καμπάνες στις εκκλησίες των Αρμενίων σε ολόκληρο τον πλανήτη, περιλαμβανομένων των εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη και την Ιερουσαλήμ, χτύπησαν 100 φορές. Ενώ εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για αναγνώριση του εγκλήματος που διεπράχθη το 1915, πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου ζουν Αρμένιοι.

Νωρίτερα

Νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας, στα υψώματα του Γερεβάν, συνοδευόμενος από ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι κατέθεσαν επίσης από ένα κίτρινο τριαντάφυλλο.
Επειτα από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων, ο πρόεδρος της Αρμενίας ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες που λαμβάνουν μέρος στις τελετές.
"Θυμόμαστε και απαιτούμε" την αναγνώριση του χαρακτήρα γενοκτονίας των σφαγών που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους ανάμεσα στο 1915 και το 1917. Υποκλίνομαι στη μνήμη των θυμάτων και έρχομαι να πω στους φίλους μου Αρμένιους ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις τραγωδίες που έχει περάσει ο λαός του", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
"Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού", δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αναφερόμενος στη στάση της Αγκυρας απέναντι στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Τουρκία πρόφερε "σημαντικά λόγια" για την αρμενική γενοκτονία, αλλά "αναμένονται και άλλα", εννοώντας την επίσημη αναγνώριση του όρου "γενοκτονία" από την τουρκική ηγεσία , "ώστε το μοίρασμα της οδύνης να μπορεί να γίνει μοίρασμα μοίρας".

6 σχόλια:

  1. Ακριβως τωρα που ακουω ειδήσεις αναφέρεται ότι στο show του ερντογκαν παραβρεθηκαν 20 ηγετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 87.000 Τούρκοι που σκοτώθηκαν στην μάχη της Καλλίπολης για να μην κάνουν την Κωνσταντινούπολη οι Αγγλογάλλοι σαν την Αθήνα σε τί φταίγανε για να έχουν τέτοιο τέλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ioannes είναι το βαπτιστικό σου; Eμένα ως Έλληνα με βάφτισαν Γεώργιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό 'πιασες το υπονοούμενο. Δεν χρειάζομαι αναπαραγωγή των δηλώσεων και απόψεων Ερντογάν-Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου, Τις βρίσκω και μόνος μου. Όσο για τα βιβλία που προτείνεις να διαβάσουμε, όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω, για να γίνω νεο-τουρκο-υπήκοος. Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά εγώ ως Έλλην, Νεοέλλην, Παλαιοέλλην και ό,τι άλλο επιθυμείς, και υπερήφανος γόνος εκ πλευράς μητρός ανθρώπων που εξεδιώχθησαν των πατρογονικών τους εστιών από την Ελληνικότατη Μαγνησία της Μικράς Ασίας που ούτε τούρκικα δεν ήξεραν, δεν θα σε ανεχτώ άλλο σε ό,τι με αφορά. Θα τα ακούς όπως τα γράφεις. Επιτίθεσαι προκαλείς ειρωνεύεσαι κλπ κλπ και θα έχεις την αυτήν αντιμετώπιση.

      Διαγραφή
  4. Ελπίζω να πρόλαβες να διαβάσεις την απάντησή μου διότι με αγνώστους δεν θέλω να αφήνω ανοιχτούς λογαριασμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.