1/6/15

“Μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…”

 Επίκαιρος όσο ποτέ ο διάλογος του Μάνου Κατράκη με τη μάνα του

ypogfafi
Είναι αλήθεια ότι στην εποχή του ίντερνετ δύσκολα διαβάζουμε. Κι αν το κάνουμε, όταν έχουμε χρόνο, γίνεται αποσπασματικά και πολλές φορές επιγραμματικά.
Σήμερα, Κυριακή γαρ, έπεσαν στα χέρια μου δύο έντυπα απ΄όπου διάβασα με προσοχή:
1ον. Την συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην εφημερίδα “Αγορά” όπου μεταξύ άλλων είπε ότι, “Συμφωνία να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι, εμείς δεν θα υπογράψουμε”.
2ον. Την βιοεργογραφία του Μάνου Κατράκη με τίτλο, “Μάνος Κατράκης (Στη ζωή, στη σκηνή και την οθόνη)”. Στο βιβλίο υπάρχει καταγεγραμμένος ο διάλογος του μεγάλου Χανιώτη καλλιτέχνη με τη μάνα του, την εποχή της εξορίας του:

– Τι είναι Μανόλη;
– Θες να ‘ρθω στο σπίτι, μάνα;
– Πώς θα ‘ρθεις;
– Ε… θα υπογράψω και θα ‘ρθω
– Ιντα να υπογράψεις;
– Δήλωση
– Ιντα δήλωση;
– Οτι δεν είμαι αυτό που είμαι…
– Και δεν είσαι;
– Είμαι
– Μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…

Μάλιστα… Κάνω τη σύνθεση, εκφράζοντας, νομίζω, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
“Συμφωνία να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι, μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…”

Δημήτρης Παππάς

21 σχόλια:

  1. Είχα έναν φίλο κάποτε, στην νεανική μου ηλικία, ο οποίος αρέσκονταν να δίνει συμβουλές στους άλλους. Σαν μέγας φιλόσοφος έδινε απλόχερα τις συμβουλές του στους εκάστοτε συμμαθητές που έτρεχαν να τον συμβουλευτούν. Ο ίδιος, μακριά από κάθε πρόβλημα και οικονομικά διασφαλισμένος δεν δίσταζε να δίνει τολμηρές συμβουλές στους συμμαθητές του. Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες, λέει μία λαϊκή ρήση ώσπου ένας συμμαθητής του, ακολουθώντας την συμβολή του εισέπραξε μία ωραία τριήμερη αποβολή (...και ένα χέρι ξύλο από τους γονείς του). Όταν βέβαια διαμαρτυρήθηκε ο αποβληθείς μαθητής για την συμβουλή στον "φιλόσοφο" αυτός του αντέτεινε ότι δεν ήταν υποχρεωτικό να την ακολουθήσει. Ο μεν "φιλόσοφος" συνέχισε κανονικά την ζωούλα του ο δε αποβληθείς απόλαυσε την τριήμερη (...και το ξύλο).

    Στις μέρες μας τώρα βρίσκονται δεξιά και αριστερά "φιλόσοφοι" που δίνουν και αυτοί απλόχερα τις συμβουλές τους. Ας χρεοκοπήσουμε λέει ο ένας, ας μην υπογράψουμε ο άλλος, ας το κάνουμε Κούγκι το τρίτος. Όλοι τους βέβαια εξασφαλισμένοι ότι μετά το μπαμ τους περιμένει και ένα ελικόπτερο για παν ενδεχόμενο και με μπόλικες καταθέσεις στο εξωτερικό.

    Δεν θα υποστιρίξω την μία ή την άλλη απόφαση, αλλά πολύ θα ήθελα από κάποιον "φιλόσοφο" να ακούσω και να διαβάσω για την επόμενη της λήψης της απόφασης που προτείνει και αν θα πάρει αυτός την ευθύνη για ότι γίνει, είτε καλό είτε κακό. Αλλά φοβάμαι ότι μετά την καταστροφή σαν άλλος "φιλόσοφος"¨θα αντιτείνει ότι δεν ήταν υποχρεωτικό να ακολουθήσουμε την συμβουλή του....

    Εύκολο το να δίνεις συμβουλές όντας ο ίδιος διασφαλισμένος από κάθε κακό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να είχε ελικόπτερο και καταθέσεις στο εξωτερικό η μάνα του Κατράκη;

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και όχι. Αλλά γνωρίζεις τι λέει μία άλλη λαϊκή ρήση "... σε ξένο κώλο εκατό ξυλιές..."...

      Διαγραφή
    3. Ποιανού είναι ο "ξένος" κώλος;

      Διαγραφή
    4. Για τον Μάνο Κατράκη μίλαγα, δεν κατάλαβα ότι η συζήτηση αφορούσε και το κώλο του.
      Συζήτηση του κώλου δηλαδή.

      Διαγραφή
    5. Δεν ξερω αν η μανα του Κατρακη ειχε καταθεσεις στο εξωτερικο, αλλα ο Τσακαλωτος αποδεδηγμενα εχει. Για το δε ελικοπτερο παρα πολυ ευκολο να το νοικιασει.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν μία μεταφορά κυριολεκτικά και αυτοί που βλέπουν πίσω από μία μεταφορά. Η επιλογή είναι δικαίωμα του καθενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριολεκτικά θα έλεγα ότι ήταν ατυχής η μεταφορά σου από όλες τις πλευρές.
    Μπορεί ο κώλος του Μάνου να θεωρηθεί "ξένος" για τη μάνα που τον γέννησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ασπαζόμενοι την Αριστερά και την ιδεολογία που αυτή πρεσβεύει δεν αναγνωρίζουν ούτε αδελφούς, ούτε μανάδες ούτε και καμία άλλη συγγένεια ούτε φυσικά και έθνος, πατρίδα κτλ. Απόδειξη τρανή ο εμφύλιος. Δεν μιλάω φυσικά για τον απλό πολίτη που δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογία της αριστεράς και που απλά ψάχνει κάπου να ακουμπήσει. Οπότε δεν εμπεριέχει καμία υπερβολή ή παραδοξότητα η λαϊκή ρήση που προανέφερα.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να βάλεις όση σάλτα θέλεις περί αριστεράς και ιδεολογίας, και άλλα που σίγουρα θα βρείς, δεν πρόκειται να με πείσεις για το ατυχές της μεταφοράς σου.
      Πως προσπαθείς να διαβάλεις μια μάνα που κάνει υπόδειξη στο παιδί της -υπόδειγμα της μητρικής παιδείας- προκειμένου να "έχεις δίκιο" με βάζει σε βάθυτερη σκέψη, μια και τώρα αναφέρεις το εμφύλιο.
      Από συζήτηση του κώλου, τώρα την έχεσες τελείως. Τέλος.

      Διαγραφή
    3. Κριστιαν δεν με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Κάθε κριτική ελεύθερη και καλοδεχούμενη. Άλλωστε η υπόδειξη μίας μάνας δεν εξιλεώνει κανέναν ούτε και αγιάζει την μάνα. Αυτό που εξιλεώνει και αγιάζει είναι η αρετή του προσώπου που την δίνει και το ήθος της συμβουλής. Αν μία μάνα προτρέπει το παιδί της να σκοτώσει κάθε έναν μη αριστερό και να πεθάνει στο όνομα μίας ξένης ιδεολογίας τότε κάθε άλλο παρά μητρική παιδεία θα το χαρακτήριζα. Γι' αυτό άλλωστε είπα στο πρώτο μου σχόλιο ότι ο εκάστοτε "φιλόσοφος" να προσέχει τι συμβουλές δίνει. Η αξία της συμβουλής πηγάζει από την αρετή του προσώπου και το ήθος και ύφος της συμβουλής. "Φιλόσοφοι" πολλοί, άνθρωποι με αρετή και ήθος ελάχιστοι. Προ της οικονομικής κρίσης είχε επέλθει πνευματική νέκρωση σε αυτόν τον τόπο...

      Διαγραφή
  4. Ο Μάνος Κατράκης θα υπέγραφε ή δεν θα υπέγραφε και αυτό θα είχε συνέπειες στον ίδιο. Η κυβέρνηση θα υπογράψει ή δεν θα υπογράψει και αυτό θα έχει συνέπειες στην ίδια αλλά πολύ περισσότερο στον Ελληνικό λαό. Μικρή λεπτομέρεια : προεκλογικά ο κ. Τσίπρας έλεγε πως ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει πιθανότητα να μην συμφωνήσει η Μέρκελ με την πρότασή του. Θα συμφωνήσει και θα είναι μέρα μεσημέρι.. Εάν λάβει χώρα η μία στο εκατομμύριο εκδοχή, η απάντηση του Τσίπρα, το σχέδιο β´ (που δεν μας αποκάλυψε ποτέ) θα είναι οι εξυπνάδες που αναφέρονται στο άρθρο ?
    Για να μην πιθανολογήσετε και εσείς διάφορα εσφαλμένα, η προσωπική μου άποψη : Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Ίσως και οι Έλληνες έχουμε αποτύχει -για τους Έλληνες ψηφοφόρους είμαι σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνω μια ευκαιρία,έδωσα την ψήφο μου ήθελα να πω, στους ΑΝΕΛ.
      Αν και αυτή η κυβέρνηση, κάνει, ότι και οι πράκτορες Σαμαροβενιζελοκουβελοβλακογιωργακοπαπαδημομαλάακο-πράματα και λοιπά λαμόγια.
      Τότε, πρέπει να μιλήσει ο λαός,η δημοκρατία, θα ΈΧΕΙ, καταργηθεί.-

      Διαγραφή
  5. Φαινεται οτι ο Μανωλης (Μανος) Κατρακης υπεγραψε αμεσως γιατι οσο θυμαμαι (KAI ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ) εκανε μεγαλη καριερα με δεκαδες ταινιες επι στρατιωτικου κινηματος 21ης Απριλιου... εκτος αν μιλατε για τον συμμοριτοπολεμο (ετσι τον αποκαλουσε ο ΟΗΕ ο Ερυθρος Σταυρος και ολες οι Δημοκρατικες χωρες - αργοτερα για να κυβερνησει το μητσοτακε'ι'κο με το κκε το βαφτισαν 'εμφυλιο') τοτε που σε σειρα ΓΡΑΠΤΩΝ αποφασεων της ΚΕ και Ολομελειων το ΚΚΕ ειχε δεσμευτει να ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ -ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ - ΓΙΑ ΤΗΝ 'ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ' δηθεν της Μακεδονιας και της Θρακης μας και να τις παραχωρησει (αποφαση Κομιντερν..) στο σιδηρουν παραπετασμα των κομμουνιστικων χωρων αποσπωντας αυτες απο τον εθνικο κορμο της Ελλαδας....
    Αυτα εκαναν οι φασιστες της αριστερας (περιπου 30,000 ατομα) εναντιον 8,000,000 Ελληνων που τους εφτυναν κανονικα, εξ ου και δεν ειχαν οτε μια πολη, ουτε ενα χωριο, ουτε ενα διαμερισμα της χωρας δικο τους που να τους αγκαλιασει και υποστηριξει...
    Δεν μασαμε κυριε ΠΑΠΠΑ που μας πουλατε γιαλαντζι ηρωισμο ΠΡΟΔΟΤΩΝ. και για να τελειωνουμε ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ 1945 τριαντα χιλιαδες 'δημοκρατες' και ΟΚΤΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 'φασιστων'... αλλα οκτω εκατομμυρια Ελληνων δημοκρατων και 30-40 χιλιαδων ανθελληνων ερυθροφασιστων...
    ΥΓ
    Να γινει γνωστο στις νεες γενιες οτι τους προδοτες της αριστερας (ΚΚΕ τοτε) δεν τους κυνηγησε η 'χουντα' οπως καμωνονται , ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (η 'χουντα' απλα το συνεχισε) με ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (οχι τον βλακα τον γιωργακη αλλα τον παππου του) επονομαζομενο και ΓΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ , ΤΟΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ τον ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ, τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΝΔΥΛΗ τον ΜΑΝΩΛΗ ΤΣΟΥΔΕΡΟ, τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟ τον ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΤΟΚΗ και τον ΚΩΣΤΑΝΤΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ... ολοι αυτοι κατεδιωξαν ΑΓΡΙΩΣ ΚΑΙ ΕΦΥΛΑΚΙΣΕΑΝ/ΕΚΤΟΠΙΣΑΝ αλλα και ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ σειρα προδοτων της αριστερας που εμαχοντο ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.....
    Με λιγα λογια ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.....μην λοιπον κρυβονται πισω απο την 'χουντα' μονο....αλλωστε οι ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ γινανε απο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ κυβερνησεις..
    ΑΙΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πότε η ἀριστερὰ κατεννόησε καλῶς τὰ τεκτενόμενα στὸ διεθνὲς περιβάλλον;

      Διαγραφή
    2. Το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου : Με αυτό τον νομικό όρο έμεινε στην ιστορία ο νόμος
      4229 του 1929. Ιδιώνυμο στη Νομική Επιστήμη ονομάζουμε το έγκλημα εκείνο για το οποίο
      προβλέπονται ιδιαίτερες ποινές σε σχέση με τα εγκλήματα της γενικής
      κατηγορίας, όπου αυτό υπάγεται. Ο όρος από το 1929 απέκτησε πολιτική
      σημασία και σήμανε κάθε κατασταλτικό μέτρο που εφαρμόστηκε έως το 1974
      και ποινικοποιούσε την υποστήριξη και διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών.

      Διαγραφή
    3. Μπραβο Νικηφορε Φωκα!! Συγχαρητηρια!! Ετσι ειναι οπως τα λες. Δεν υπηρξε εμφυλιος πολεμος, συμμοριτοπολεμος ηταν! Οι συμμοριτες ησαν εαμβουλγαροι μπολσεβικοι, κατσαπλιαδες αλβανοι κ σλαβοι.

      Διαγραφή
    4. .ΧΑΧΑΧΧΑΧ οι μεν Συμμορίτες ήταν.
      Οι Εθνικόφρονες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,που ακόμα μας κυβερνούν τι είναι Ορέ,Πατριώτες είναι για το καλό μας!!!!!!!!!!!!!!!.
      Για αυτό μας έβαλαν σε μνημόνια,το πολύ μαζούτ που καίει,πότε θα σταματήσει να καίει?.-

      Διαγραφή
    5. Νικηφόρε Φωκά,

      Αναφέρεις γεγονότα απόλυτα αληθή.

      Δυστυχώς ο Ελληνικός Λαός και κατά συνέπεια οι αστοί Έλληνες ψηφοφόροι, μετά από μια συστηματική και επί πολλές δεκαετίες πλύση εγκεφάλου και συνεχή εξαπάτηση από τους πολιτικάντδες, - όπως ακριβώς έπραξαν οι πρόγονοί τους στην Μικρά Ασία το 1920 -, φαίνεται πως έχουν έχουν αποφασίσει να αυτοκαταστραφούν!

      Πάντως σε συγχαίρω για την σωστή ενημέρωσή και πατριωτικές απόψεις Σου.

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  6. Αυτή η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει του κεφαλιού της. Ψηφίσθηκε για να ΜΗΝ υπογράψει, διαφορετικά κρατούσαμε αυτούς που υπογράφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.