7/8/15

Διπλασιάστηκε το έλλειμμα των Ταμείων μέσα σε ένα μήνα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
  
Επί … δύο  πολλαπλασιάστηκε το έλλειμμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) μέσα σε ένα μήνα. 
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη γενική κυβέρνηση που δημοσιεύτηκαν χθες. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2015 το έλλειμμα των εν λόγω Οργανισμών (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) είχε κλείσει στα 531 εκατ. ευρώ. Ένα ακριβώς μήνα μετά, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, το έλλειμμα αυτό εκτινάχτηκε στο 1,027 δισ. ευρώ. 
Με άλλα λόγια η απόκλιση μεταξύ εσόδων (πχ από κράτους, εισφορές) και εξόδων (πχ για συντάξεις, προνοιακές παροχές, κλπ.) των ΟΚΑ διπλασιάστηκε μόλις σε 30 μέρες. 
Που οφείλεται η δραματική επιδείνωση των οικονομικών των Ταμείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ; 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, ξεκάθαρα στο κράτος. Συγκεκριμένα, μέχρι και το Μάιο του 2015, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου, η κρατική χρηματοδότηση ήταν μειωμένη κατά 16,1% (ή περίπου 1 δισ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. 

Ξαφνικά τον Ιούνιο, η κρατική χρηματοδότηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 21,3% ή κατά …1,6 δισ. ευρώ. 

Έτσι από μόνη της αυτή η διαφορά 600 εκατ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΚΑ μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την σχεδόν ισόποση αύξηση του ελλείμματος τους στο ίδιο ακριβώς διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ. 

Εξάλλου, η άλλη βασική πηγή εσόδων των ΟΚΑ, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε άλλο παρά ανέκαμψε μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου. 

Τον Ιούνιο του 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 9,6% έναντι μείωσης 8,5% τον Μάιο, διευρύνοντας την "τρύπα" που ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν δημιουργήσει κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου. Και αυτό γιατί μέχρι το Μάιο τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ήταν κατά 651 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ τον Ιούνιο έφτασαν να είναι κατά 895 εκατ. ευρώ. 

Εντελώς διαφορετική ήταν η κατάσταση πέρσι. Έτσι τον Ιούνιο του 2014, υπήρχε πλεόνασμα 407 εκατ. ευρώ στους ΟΚΑ (έναντι ελλείμματος 1,027 δισ. ευρώ φέτος).
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.