12/1/16

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Κουρδιστάν

Του Σάββα Καλεντερίδη
Το 2013 ο Ερντογάν έκανε την εξής δήλωση: «Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο σύστημα των περιφερειών. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχαν οι περιφέρειες του Λαζιστάν και του Κουρδιστάν. Μπορούμε να το δούμε και τώρα το σύστημα αυτό».
Τρία χρόνια μετά, ετοιμάζεται να κλείσει στη φυλακή τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και να απαγορεύσει την λειτουργία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, στο οποίο είναι πρόεδρος, με την κατηγορία ότι υπερασπίζεται τη δημιουργία αυτόνομων περιφερειών στην τουρκική επικράτεια.
Μάλιστα, τους τελευταίους δύο μήνες είναι σε εξέλιξη πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε τρεις κωμοπόλεις του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, μία από τις οποίες στην εν δυνάμει πρωτεύουσα, το Ντιγιάρμπακιρ, οι οποίες έχουν σκοπό την καταστροφή των παράλληλων αυτοδιοικητικών και κρατικών δομών που έχουν οικοδομήσει οι Κούρδοι, υπό την καθοδήγηση του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.
Τι είναι όμως αυτό που έκανε τον Ερντογάν να μιλήσει το 2013 για τη δημιουργία αυτόνομων περιοχών στην Τουρκία και τι είναι αυτό που τον τρόμαξε και άρχισε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων που θέλουν αυτονομία, διακινδυνεύοντας την κοινωνική ηρεμία και την εσωτερική ασφάλεια, με την απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος που έχει πάρει το 11% των ψήφων του εκλογικού σώματος;
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

3 σχόλια:

  1. Κ Καλεντεριδη αυτη η περιεργη σιωπη της Δυσης,σχετικα με τις επιθετικες ενεργρειες της Αγκυρας στο τουρκοκρατουμενο Κουρδισταν σημαινουν οτι η Δυση κανει οτι δεν βλεπει,αφηνοντας στην Αγκυρα ελευθερια κινησεων,και τι μπορει να σημαινει αυτο στον αγωνα των Κουρδων για αυτονομια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανδρέα
      στο τουρκοκραοτύμενο Κουρδιστάν γίνεται πόλεμος εντός κατοικημένων τόπων.
      Η Δύση δεν μπορεί να πει και πολλά.
      Ίσως και να επιδιώκει έναν τέτοιο πόλεμο, πού ξέρεις.

      Διαγραφή
  2. Ακριβως με τον ιδιο τροπο που επιτιθεται στους Κουρδους, ειναι πολυ πιθανον να επιτεθει και στην Ελλαδα.
    Και η δυση παλι τα στραβα ματια θα κανει. Οχι μονον η δυση μα η ανατολη ο βορρας και ο νοτος.
    Για αυτον τον λογο ετοιμασου Ελληνα Αδελφε μου να τους κανεις τον ταφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.