22/1/16

Αξιοποιήστε το μομέντουμ, κάλεσε τους ηγέτες ο Μπαν Κι Μουν (εικόνες)

Προσδοκούν σε λύση εντός του 2016 Αναστασιάδης και Ακιντζί

Νταβός: Κάλεσμα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική που υπάρχει στο Κυπριακό, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησής του με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο Νταβός.
Ο Μπαν Κι Μουν διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ωστόσο τονίζει ότι παραμένουν διαφωνίες σε μια σειρά από ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα.
Κάλεσε επίσης τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να συνεχίζουν να εργάζονται άοκνα, επισημαίνοντας ότι είναι εφικτή μια συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση:

• Είχα μια καλή συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον Ειδικό Σύμβουλό μου, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

• Αυτή ήταν η πρώτη μου συνάντηση με τους δύο ηγέτες μαζί. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα να ακούσω απευθείας από τους ίδιους για τις προσπάθειές τους από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο.

• Οι ηγέτες κι εγώ είχαμε μια πολύ περιεκτική συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό».

• Θέλω να τους επαινέσω για τις προσπάθειές τους. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε αυτή την υπό τους ηγέτες καθοδηγούμενη διαδικασία κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, αποδεικνύοντας ότι με πολιτική βούληση είναι δυνατόν να υπάρξει σε συμφωνία σε όλα τα θέματα.

• Ταυτόχρονα, είναι επίσης σαφές ότι μια σειρά από ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα.

• Ενθαρρύνω τους ηγέτες να επωφεληθούν από τη σημερινή θετική δυναμική. Θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς κινούνται προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των διαφόρων κεφαλαίων.

• Θα ενθάρρυνα τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

• Καλώ επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν τους ηγέτες στην προσπάθειά τους να ξεπεραστεί η διαίρεση της Κύπρου.



Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.


Εξάλλου, με δύο γραμμές το γραφείο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – και όχι του Λευκού Οίκου – ανακοίνωσε συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί νωρίτερα το απόγευμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τι είπαν Μπάιντεν και Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους…

Οι δημοσιογράφοι εισήλθαν στις 12.25 μ.μ. (τοπική ώρα) στο χώρο της συνάντησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Νταβός. Ήταν η στιγμή που οι δύο άνδρες έβγαζαν φωτογραφίες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί νομίζει ότι αυτή είναι η σωστή ώρα για την ειρήνη, παρενέβη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και απάντησε: «Διότι βρίσκεται ο Μπάιντεν εδώ. Επειδή βρίσκεται ο Μπάιντεν εδώ».

Ο κ. Αναστασιάδης με τη σειρά του είπε κατά λέξη και ακριβή μετάφραση: «Πάντα υπάρχει η ώρα της ειρήνης. Αλλά να έχετε κατά νου τη φοβερή αναταραχή στη γειτονιά μας. Νομίζω ότι είναι καιρός για ορισμένα από τα εκκρεμή, μόνιμα προβλήματα – τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια για το κυπριακό πρόβλημα – είναι καιρός να εργαστούμε ακούραστα για να βρεθεί μια λύση».

Παρενέβη ξανά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και τόνισε: «Έχουμε γίνει στρατηγικοί εταίροι (με την Κύπρο) σε πολύ σημαντικές επιχειρήσεις που έχουμε κάνει, ιδιαίτερα στην τρομοκρατία».

Μετά το πέρας της συνάντησης, εκδόθηκε γραπτή δήλωση από το γραφείο του Αμερικανού Αντιπροέδρου, η οποία αναφέρει, «Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ηγεσία που επέδειξε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συζητήσεις για την επίτευξη μιας επανενωμένης και περισσότερο ευημερούσας Κύπρου».

Νωρίτερα

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα "Επανενώνοντας την Κύπρο" Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί τόνισαν την επιθυμία τους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εντός του 2016.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης εντός του 2016: συνέχιση της προσπάθειας από τις δύο πλευρές με αποφασιστικότητα, κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων, εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών από όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη και στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ειδικότερα με ουσιαστική συνεισφορά στις οικονομικές πτυχές της λύσης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις, αλλά παραμένουν διαφορές σε θεμελιώδη θέματα. Ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και στήριξη των προσπαθείων για κατάληξη σε συμφωνία και ανατροπή του απαράδεκτου στάτους κβο.

Τόνισε ότι ελπίζει σε εποικοδομητική στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και για τη χρηματοδότηση της λύσης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η Ευρώπη έχει πολλές από τις λύσεις στις υφιστάμενες διαφορές. Επεσήμανε τον ενεργότερο ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε επίσης τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για την Ευρώπη και την διεθνή κοινότητα.

We should mark 2016 as not only a solution year but also as a year of better cooperation against any kind of human suffering.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε αποφασιστικότητα να εργαστεί για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν και είπε ότι το ισχυρό ναι των Τουρκοκυπρίων δεν ήταν αρκετό το 2004 για λύση, καθώς το σχέδιο απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους και έτσι η Κύπρος εντάχθηκε διαιρεμένη στην ΕΕ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη στην παρούσα προσπάθεια, μιλώντας για τελευταία ευκαιρία στην Κύπρο.



Κομισιόν: Ενθαρρυντικό σημάδι το πάνελ Αναστασιάδη - Ακιντί

Ενθαρρυντικό σημάδι για την προοπτική επίλυσης του κυπριακού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ.Σχοινάς, το πάνελ που διεξάγεται στο Νταβός και στο οποίο μετέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Μ. Σχοινάς, απαντώντας επεσήμανε ότι και οι δύο ηγέτες είναι απόλυτα δεσμευμένοι στη  διαδικασία και η Κομισιόν προτίθεται να πράξει το παν για να διευκολύνει τις συζητήσεις για την επανένωση, όπως και για το ό,τι ακολουθήσει.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ, ο οποίος έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, έχει αποστείλει προσωπικό απεσταλμένο του για την υποβοήθηση των συνομιλιών.





Συνέντευξη Αναστασιάδη στο Reuters

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε την προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας με τους Τουρκοκυπρίους και επανένωση της Κύπρου εντός του 2016.

Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει τη λύση.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Είπε ότι μαζί με τον Μουσταφά Ακκιντζί εργάζονται σκληρά, προκειμένου να βρουν μια λύση και ένα μοντέλο που θα επιτρέψει σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να ζουν ειρηνικά μαζί, σε μια εποχή κατά την οποία, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σημειώνονται συγκρούσεις.

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί ότι οι προοπτικές λύσης είναι καλύτερες τώρα, απάντησε ότι εκείνο το οποίο αναμένει είναι πως μια νέα συμφωνία θα λαμβάνει υπόψη τους λόγους, για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν.

ΕπΕσήμανε επίσης ότι αναμένει από τη Βρετανία να συμβάλει προς την κατεύθυνση της λύσης, παραχωρώντας μέρος των εδαφών που χρησιμοποιεί ως βάσεις στην Κύπρο.

Πηγή: philenews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.