22/1/16

Νέα εικόνα για το κοίτασμα – μαμούθ σύμφωνα με πηγές από Αίγυπτο

Ανακτήσιμα μόνο τα 16 από τα 30 tcf του «Ζορ»; 
Λευκωσία: Ανακτήσιμα είναι μόνο τα 16 τρις κ. πόδια φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου από τα 26  - 30 τρις που περιέχει, ισχυρίζεται με χθεσινό του δημοσίευμα το διαδικτυακό πόρταλ «Egypt Oil & Gas» (www.egyptoil-gas.com) επικαλούμενο «επίσημη κυβερνητική πηγή της Αιγύπτου.
Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η 1η από σειρά 20 γεωτρήσεων στο κοίτασμα από το γεωτρύπανο Saipem 10000, γεγονός που δείχνει πως αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, αυτή συνδέεται με τις διαπιστώσεις της γεώτρησης αυτής. Τόσο η πρώτη γεώτρηση που ανακάλυψε το κοίτασμα τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και η δεύτερη που ξεκίνησε στο τέλος του 2015 και ολοκληρώνεται τώρα, έγιναν σε περιοχή πολύ κοντά στα όρια των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου.
Το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες και στοιχεία που έφταναν στην Λευκωσία – που παρακολουθεί στενά το ενεχόμενο επέκτασης του κοιτάσματος εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ήταν ότι η γεωλογική δομή που περικλείει το κοίτασμα, έχει αισθητά μεγαλύτερη έκταση από το ίδιο το κοίτασμα. 
Την ίδια ώρα πάντως, οι κινήσεις τόσο της κυβέρνησης της Αιγύπτου όσο και του Ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, μόνο απογοήτευση δεν δείχνουν από την πρόοδο στις διαδικασίες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. 
Αντίθετα, ήδη τις τελευταίες μέρες έχουν συμφωνήσει χρονοδιαγράμματα, ημερήσιες ποσότητες παραγωγής αλλά και πλαίσιο τιμών πώλησης του φυσικού αερίου από το «Ζορ» προς την Αίγυπτο. 
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης 
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.