9/1/16

Η Οικονομική ακτινογραφία της Σ. Αραβίας και το γεωπολιτικό μέλλον της χώρας

Του Αθανάσιου Πίτατζη
Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε διεξοδικά την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και πως το οικονομικό της μέλλον συνδέεται με το γεωπολιτικό της μέλλον, αλλά φυσικά και με την ενεργειακή της στρατηγική. 

Εξάρτηση από το πετρέλαιο και τις δημόσιες δαπάνες
Η εξάρτηση του προϋπολογισμού  της Σαουδικής Αραβίας από τα έσοδα από το πετρέλαιο ανέρχεται κοντά στο 90% του συνόλου του προϋπολογισμού της. Αυτό σημαίνει ότι χώρα εξαρτάται απόλυτα από τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.
Παρατηρώντας τα δύο προηγούμενα διαγράμματα για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα: 
• Στην εμφανή εξάρτηση του εξωτερικού χρέους της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου
• Στην άμεση ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της χώρας που θα την οδηγήσουν μελλοντικά στην μερική απεξάρτησή της από τα έσοδα από το πετρέλαιο
• Η χώρα μπορεί να αντέξει λογικά για πολλά χρόνια χαμηλές τιμές πετρελαίου αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει χαμηλό δημόσιο χρέος άρα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και τα συναλλαγματικά αποθεματικά της ξεπερνούν σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια θα πρέπει να υπολογίσουμε στην ανάλυση μας όσον αφορά την μελλοντική οικονομική κατάσταση της Σαουδικής Αραβίας σε περίοδο χαμηλό τιμών κατά το πόσο θα αντέξει η χώρα τους παρακάτω παράγοντες:

Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.