5/1/16

Απεγκλωβισμό από τον «πυρήνα» του Κυπριακού επιδιώκει η Αθήνα

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει λόγο μόνο για τις Εγγυήσεις επιστρατεύει η Αθήνα για να αποφύγει τις εθνικές ευθύνες της στο Κυπριακό αλλά και για να μην εμπλακεί σε μια ακόμη διένεξη με τους εταίρους (και δανειστές) αλλά και την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία προσβλέπει για τον περιορισμό του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος.
Μια επιλογή που πρακτικά θέλει να βγάλει την Αθήνα εκτός του πλαισίου της διαπραγμάτευσης για την ουσία του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι μια κακή η ημιτελής πρόταση λύσης θα απορριφθεί πανηγυρικά από τα δημοψηφίσματα.
Ετοιμάζεται στο ΥΠΕΞ η αντιπρόταση
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται να μεταφέρει στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπαν Μπαχτ, Άιντα ακριβώς αυτήν την ελληνική θέση ότι η Αθήνα δεν δέχεται τη συνέχιση του παρόντος αναχρονιστικού πλαισίου των Εγγυήσεων και είναι διατεθειμένη να συζητήσει ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο ασφάλειας που και θα καθησυχάζει τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά δεν θα συνιστά μόνιμη απειλή για τους Ελληνοκύπριους. Αυτήν την πρόταση έχει αναλάβει να διαμορφώσει μια ομάδα που συνέστησε ο Ν. Κοτζιάς με εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ και πανεπιστημιακούς, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική της μορφή, αν και για το γενικό πλαίσιο της έχει βολιδοσκοπηθεί από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά ο Τούρκος ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Το παράξενο είναι ότι ακριβώς τα ίδια και με την ίδια διατύπωση ανακοίνωσε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσφατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.