22/1/16

Σενέρ Λεβέντ: Έχω και εγώ κόκκινες γραμμές!

Για να πω την αλήθεια, μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι αντέδρασαν αριστεροί κύκλοι, ενώ ανέμενα αντίδραση από εθνικιστικούς δεξιούς κύκλους, επειδή επιθυμώ μια λύση με μια περιοχή και όχι με δύο. Και πρώτη φορά το αντιλήφθηκα. 
Τελικά, οι αριστεροί είναι αυτοί που ουσιαστικά επιθυμούν τη διζωνικότητα. Οι οπαδοί της ειρήνης που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους «οπαδούς του ναι». Επιτίθενται σε όσους επιθυμούν ενιαία περιοχή αποκαλώντας τους «απορριπτικούς». Είναι δυνατόν να μην σαστίζει κανείς; Από πότε θεωρείται εναντίωση στη λύση το να επιθυμεί κάποιος ενιαία Κύπρο χωρίς σύνορα να τη χωρίζουν στη μέση; Νόμιζα ότι το επέβαλε αυτό ως όρο για λύση η τουρκική πλευρά, αλλά η ελληνική πλευρά το αποδέχτηκε με το ζόρι χωρίς να το θέλει. Τώρα βλέπω ότι στον νότο υπάρχουν περισσότεροι που το θέλουν αυτό παρά στην τουρκική πλευρά.

Συκοφαντούνται όσοι θέλουν μια ενιαία περιοχή. Ανακηρύσσονται «οπαδοί του όχι». Γιατί; Μήπως επειδή πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορεί να είναι εφικτή η λύση και ότι η τουρκική πλευρά δεν θα δεχτεί ποτέ τη μια ενιαία περιοχή; Δεν το νομίζω. Όπως επιμένουν στην άρση του συστήματος των εγγυήσεων, θα μπορούσαν κάλλιστα να επιμένουν και σε αυτό. Μήπως η ομοσπονδιακή δημοκρατία με μια ενιαία περιοχή δεν είναι καλύτερη από τη διζωνική; Μήπως είναι κάτι ανεπιθύμητο να ζούμε μαζί σε αυτό το νησί στα ίδια χωριά και στις ίδιες γειτονιές; Σώνει και καλά οι Τούρκοι πρέπει να μαζευτούν σε ένα μέρος και οι Έλληνες σε άλλο; Αν ζούμε μεικτά μήπως θα φαγωθούμε μεταξύ μας; Σε αυτό το σημείο είμαστε μετά από τόσα χρόνια; Άλλα πράγματα βγήκαν στην επιφάνεια όταν σκάλισα λίγο το θέμα. Ένας φίλος Ελληνοκύπριος, ο οποίος λέει πως είναι μέλος του ΑΚΕΛ, μου είπε το εξής: «Ακόμα δεν κατάλαβες; Οι δικοί μας δεν θέλουν να δεχτούν Τουρκοκύπριους ανάμεσά τους. Δεν θέλουν να ζουν ανάμεικτα. Το συνήθισαν αυτό από το 1974 και μετά». Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα καλύτερα γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να επιστρέψει στον συνεταιρισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ναι, ούτε η τουρκική πλευρά ήθελε να επιστρέψει. Δεν μου προκαλούσε ποτέ έκπληξη αυτό. Εκείνο που μου προκαλούσε έκπληξη ήταν η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ούτε εκείνη επιθυμούσε ποτέ την επιστροφή. Ουδέποτε το έθεσε αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πρόταση λύσης. Και εκείνη πάντα το απέφευγε. Η Αγγλία και η Αμερική ούτως ή άλλως δεν το ήθελαν καθόλου. Αφού κατάφεραν να μοιράσουν το νησί χωρίζοντάς μας τον έναν από τον άλλον, μήπως μπορεί να αναμένεται ποτέ να θελήσουν να ξαναγίνουμε ένα ενιαίο σύνολο;

Με τι στρεβλή εικόνα είμαστε αντιμέτωποι! Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της διαίρεσης είναι υποστηρικτές της λύσης και της ειρήνης! Εκείνοι που αντιτίθενται στη διαίρεση είναι αντίπαλοι της λύσης! Όποιος μιλάει για δύο περιοχές είναι οπαδός του «ναι»! Όποιος μιλάει για μία περιοχή είναι οπαδός του «όχι»! Είναι ντροπή πλέον να ζητάει κανείς μιαν Κύπρο «ανεξάρτητη, αδέσμευτη, απαλλαγμένη από τις βάσεις»! Γίνεται αντιληπτό ότι είναι πιο εθνικιστές από εκείνους που αποκαλούν εθνικιστές όσοι επιθυμούν δύο περιοχές και απορρίπτουν τη συμβίωση σε μεικτά χωριά και γειτονιές. Αν λένε «ναι» σε αυτό με το ζόρι χωρίς να το θέλουν απλώς και μόνο για να υπάρξει λύση, να μας το εξηγήσουν. Φυσικά πρέπει να τονιστεί και το εξής. Μήπως όσοι ζητούν μια ενιαία περιοχή το θέλουν αυτό επειδή αντιτίθενται γενικά στη λύση; Δηλαδή, το προβάλλουν αυτό ως δικαιολογία; Αν όλα τα υπόλοιπα είναι εντάξει και μόνο αυτό δεν είναι, μήπως θα πουν «όχι»; Για όλους υπάρχει μια ιδανική λύση και μια εφικτή λύση. Δεν βλάπτει κανέναν να λέμε την ιδανική λύση. Μπορώ να περιγράψω γεμίζοντας πολλές σελίδες την Κύπρο που ονειρεύομαι. Όσον αφορά το εφικτό, αυτό θα είναι μόνο μια λύση την οποία αποδεχόμαστε χωρίς να τη θέλουμε, όχι κάτι που αποδεχόμαστε με ενθουσιασμό. Και πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό με ελαφρά τραύματα. Το έγραψα πολλές φορές προηγουμένως σε αυτή τη στήλη ότι δέχομαι και τη διζωνικότητα. Αλλά έχω και εγώ κόκκινες γραμμές όπως έχουν και εκείνοι που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε και αν είναι η συμφωνία, δεν πρέπει να πεθάνει η Κυπριακή Δημοκρατία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.