7/4/16

Φαινόμενα σταλινοφασισμού και ερντογανισμού- Εγκάθετοι δημοσιογράφοι η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, διέγραψε συναδέλφους τους γιατί είχαν άλλη άποψη από τη δική τους!!!

Για πρώτη φορά τιμωρείται η στάση απέναντι σε ένα πολιτικό ζήτημα 
«Θύελλα» για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ 
Σπύρος Γκουτζάνης

Κυριάκος: Κινδυνεύει η Δημοκρατία - Γεννηματά: Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο - Χαμός στο Twitter: ΕΣΗΕΑ όπως Ερντογάν στα ελληνικά; Ευρύτερες διαστάσεις αποκτά η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων λόγω της στάσης που τήρησαν πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία και επιβάλει ποινή διαγραφής 18 μηνών στον διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη, 12 μηνών στον γενικό διευθυντή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε και έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης». Επίπληξη επιβλήθηκε και στους Όλγα Τρέμη, Μαρία Σαράφογλου, Μαρία Χούκλη και Μανώλη Καψή. 

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Πειθαρχικό της Ένωσης προχωρά σε μία απόφαση με την οποία κρίνει την στάση των δημοσιογράφων για την στάση τους σε ένα μείζον πολιτικό θέμα. Το ερώτημα είναι ποιος είναι αρμόδιος να θέσει στους δημοσιογράφους το όριο της κριτικής τους για ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι μία σύσταση για αυτολογοκρισία. 

Η απόφαση εκτός από προβληματισμό στον δημοσιογραφικό κόσμο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε tweet ο πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία». Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε πιο πέρα και μίλησε για υπόδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Τη διαγραφή των δημοσιογράφων σχολίασε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, γράφοντας στο Facebook ότι «η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο».



Στο θέμα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας:  «Η απόφαση είναι πρωτοφανής. Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της. Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις 'αντιφρονούντων».

Στο θέμα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.  Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


«ΕΣΗΕΑ είναι το Ερντογάν στα Ελληνικά;»


Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Ένωσης Συντακτών προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στα social media με τους πολίτες να την καυτηριάζουν, να την σατιρίζουν αλλά και να παρατηρούν ότι δεν έγινε τίποτα για όλους όσοι μιλούσαν υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. «ΕΣΗΕΑ είναι το Ερντογάν στα Ελληνικά;» αναρωτιέται ένας, με άλλους να γράφουν δηκτικά «Απρίλιος, καιρός για χούντα».





Σφοδρή, μέσω Facebook, ήταν και η αντίδραση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος, ως συνήθως, δεν... μάσησε τα λόγια του, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.









Πηγή: Πρώτο Θέμα

13 σχόλια:

  1. Αυτές οι πρακτικές δεν συνάδουν με το δημοκρατικό πολίτευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας σοβαρός κυβερνήτης θα καταργούσε την ΕΣΗΕΑ και θα επανατοποθετούσε σε παραγωγικά επαγγέλματα τους δημοσιογράφους αφού πρώτα τους θεραπεύε από τα συμπλέγματα που συνεπάγεται η επιλογή και μόνο του επαγγέλματος αυτού.Θα έλεγα ότι δεν πειράζουν κανένα εφόσον δεν τους βλέπει αλλά είναι ουτοπία εφόσον μεγάλο μέρος του λαού ζει στην εικονική πραγματικότητα των τρελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τους 200 και βάλε δημοσιογράφους που κυκλοφορούν επωνύμως, όπου οι μισοί και παραπάνω έγραφαν και δήλωναν υπέρ του ΝΑΙ, γιατί άραγε η ΕΣΗΕΑ ασχολήθηκε μόνο με επτά και τιμώρησε βαρειά 2, όπου ο ένας είναι μάλιστα και Διευθυντής Ειδήσεων σε κανάλι ;

    Μήπως είχαμε αλλαγή επαγγέλματος σε προπαγανδιστή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ΣΥΡΙΖΟλογική.
      Και ο Στάλιν, δεν έστειλε στα γκουλάγκ όλους τους διαφωνούντες.
      Έστειλε μερικούς, για να δώσει το μήνυμα.
      Και ερωτώ εγώ.
      Από εκείνους που προπαγάνδιζαν το ΟΧΙ, τα φυντάνια της Αυγής για παράδειγμα, δεν έπρεπε να διαγραφούν κάποιοι.
      Γιατί εκείνοι οι μισθωμένοι κονδυλοφόροι είναι καλοί και οι άλλοι κακοί;
      Επειδή υπηρετούν το ΣΥΡΙΖΑ;
      Προχώρα το Dimitri, καλά το πας.

      Διαγραφή
    2. Μπερδευτήκατε κ. Καλεντερίδη δεν μπορείτε να δείτε την πραγματικότητα, και μάλλον δεν έχετε εξαντλήσει το θέμα.

      Οι κριθέντες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καταδικάστηκαν γιατί εκτός από την ωμή προπαγάνδα (που απαγορεύεται για το επάγγελμα) ταράξανε το κοινό με χονδροειδή ψέμματα ειδικά τις τελευταίες ημέρες και προσπάθησαν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα (που επίσης απαγορεύεται για το επάγγελμα) πρό της εκλογικής διαδικασίας. Ειδικώτερα οι Μαμέλης και ο Κονιτόπουλος καταδικάστηκαν ώς μάγειρες και ο Πορτοσάλτε ως σερβιτόρος.

      Ουδείς καταδικάστηκε γιατί απλώς είπε ή έγραψε την προτίμηση του. Θα ήταν εξόφθαλμα καταδικαστέο.

      Οι εμετικές προτροπές πέρισυ το καλοκαίρι του λαλίστατου Πορτοσάλτε του στύλ "Βάστα ΔΝΤ στην προσπάθεια σου να διαλύσεις την χώρα", ήταν απείρως σοβαρώτερες και καταδικαστέες, όμως δεν υπήρχε εκλογική διαδικασία και ουδείς ασχολήθηκε μαζί του.

      Για την επιμόρφωση υμών και ημών, βρείτε την απόφαση της ΕΣΗΕΑ και δημοσιεύστε την.

      Διαγραφή
    3. Ωμή προπάνδα μόνο από τους αναφερόμενους? καλά θα κάνετε να βγαλετε τα επιλεκτικά φίλτρα και να δείτε την αλήθεια.
      Το σχόλιο σας, δείχει ότι ελπίδα δεν υπάρχει.....
      Ο Τσίπρας και η παρέα του, Αυγής χοροστατούντως, έχουν φλομώσει τους 'Ελληνες με ψεμματα - αλλά ξέχασα, έχουν ηθικό πλεονέκτημα - γιατί ως γνωστό: ότι είναι αριστερό (μάλλον λεει ότι είναι αριστερό) είναι και σωστό!

      Διαγραφή
    4. Ενώ τα φερέφωνα της Συριζαίικης Χούντας τύπου ΕΡΤ,ΕΡΑ (που την πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες) ΑΥΓΗ,ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ασκούν επιμορφωτικό έργο.
      Κατέστρεψαν τη χώρα σε όλα τα επίπεδα με τον πιο χυδαίο και κυνικό τρόπο.
      Είναι κοινωνιοφοβικοί, χριστιανοφοβικοί, ελληνοφοβικοί...
      Χρειάζονται επειγόντως ψυχίατρο για αρχή...

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη ο Βαξεβάνης, η εφημερίδα των συντακτών, το news247 και η Αυγή ασκούν αντικειμενική δημοσιογραφία κατά την άποψη σου?

      Διαγραφή
    6. Η Αυγή είναι επίσημο όργανο κόμματος και φυσικά δεν ασκεί αντικειμενική δημοσιογραφία.

      Το news247.gr ανήκει στον Μάρη (που μόλις εξέφρασε ενδιαφέρον να βάλει λεφτά στο MEGA έτρεξε ο Μητσοτάκης να πιεί καφέ), που κατά την άποψη μου είναι η εκδοχή της εύπεπτης φαιάς προπαγάνδας του Υπερατλαντικού και Ευρωπαικού κατεστημένου. The Huffinghton Post, για όλα φταίνε οι Ρώσσοι, κτλ

      Η Εφημερίδα των Συντακτών παραμένει σαφώς στην γραμμή Φυντανίδη, ότι τους κοπανάμε όλους άλλα κάποιους περισσότερο και με πιό πολύ δύναμη.

      Όσο για τον Μπαξεβάνη εδώ έχουμε ερευνητική δημοσιογραφία, οπότε δεν τίθεται θέμα αντικειμενικότητος. Η αξιολόγηση γίνεται μόνο με τον αριθμό των μυνήσεων που κερδίζει η χάνει ο δημοσιογράφος.

      Εν κατακλείδι δεν υπάρχει καμμία αντικειμενική πληροφόρηση διότι αυτή δεν την κάνουν τα ρομπότ, αλλά άνθρωποι.

      Διαγραφή
  4. Τα βήματα του Ερντογάν ακολουθεί και ο Τσίρλας. Ερντογάν λάϊτ (προς το παρόν) μας προκύπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάπηδες είναι οι μετέχοντες στην ομάδα Τσίπρα, τίποτα άλλο

      Διαγραφή
    2. Ερντογάν, Παπανδρέου, αλλα σε έκδοση Μαϊμού, να ήταν και original πάει στο διάολο! Εγώ σκέφτομαι πως θα τον βλέπουν αυτοί που μιλάει στο εξωτερικό, μάλλον σαν παρατράγουδο της Αννίτας, και μετά σκέφτομαι τι γνώμη θα έχουν για τον ελληνικό λαό! Και μετά απορούμε γιατί μας έχουν διαλύσει!

      Διαγραφή
  5. Όχι μόνο διαγραφή αλλά και στο σκαμνί για διασπορά ψευδών ειδήσεων, κατασυκοφάντηση, κατατρομοκράτηση του κόσμου και εκτέλεση αποστολής από τα γνωστά λαμόγια τα οποία υπηρετούν. Όσοι διαφωνούν ή είναι υποκριτές ή υπηρετούν τα ίδια λαμόγια. Δυσφήμησαν το επάγγελμα του δημοσιογράφου με αποτέλεσμα να είναι συνώνυμο του χειρότερου επαγγέλματος. Όσο για τις αμοιβές τους το ομολόγησαν οι του ΔΝΤ. Πίσσα και πούπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.