11/4/16

Ένα καινοτόμο και δυναμικό σχέδιο για την οργάνωση και ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Του Χρίστου Θ. Γαλλή *
Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου το 1945 η Ιαπωνική οικονομία ήταν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη. Η Ιαπωνία ήταν χώρα υπό στρατιωτική κατοχή και με μειωμένη εθνική κυριαρχία.
Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα με κατεστραμμένη την παραγωγική της οικονομία και με μειωμένη εθνική κυριαρχία λόγο του διεθνούς οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές της.

Η Ιαπωνική οικονομία κατόρθωσε να ανορθωθεί από τα ερείπια και  να αναπτυχθεί χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, χωρίς απολύσεις εργαζομένων και χωρίς τη χρεοκοπία των μεγάλων της επιχειρήσεων. Ο ρόλος-κλειδί σε αυτήν επιτυχημένη αναγέννηση της οικονομίας οφείλεται στις παγκόσμια καινοτόμες οργανώσεις κοινοπραξιών των Keiretsu που ήταν μέρος της ιαπωνικής επιχειρηματικής παράδοσης. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη της ιαπωνικής οικονομίας στην μεταπολεμική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της σε μια γρήγορη ήπια προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, στα περιοδικά μακροοικονομικά παγκόσμια σοκ και την ομαλή μεταβίβαση από τις κατεστραμμένες ή προβληματικές επιχειρήσεις σε τομείς στους οποίους η δυναμική Ιαπωνική παγκόσμια ανταγωνιστικότητα παραμένει υψηλή.
Μια κοινοπραξία Keirestu χαρακτηρίζεται από από μια οριζόντια και μια κάθετη οργανωτική δομή. Η κοινοπραξία της Mitsubishi είναι ένα σύγχρονο παράδειγμα Keiretsu. Στην κορυφή του κεντρικού πυρήνα της οριζόντιας οργάνωσής του βρίσκεται η Τράπεζα Mitsubishi-Tokyo. Στον ίδιο πυρήνα βρίσκεται η Mitsubishi Motors (κατασκευάζει αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, μηχανές κτλ), η Mitsubishi Trust and Banking, η Meiji Mutual Life Insurance Company που χορηγεί συντάξεις και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους εργαζόμενους στο Keirestu Mitsubishi,  και η  Mitsubishi Shoji  που είναι η εμπορική εταιρεία του Keiretsu.
Η κάθετη δομή του Keiretsu αποτελείται από  πολυάριθμες και κάθε μεγέθους εταιρείες όπως προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων, υπεργολάβοι παραγωγής, βιομηχανίες χάλυβα, βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών και ηλεκτρονικών, κτλ. Όλες αυτές οι εταιρείες δραστηριοποιούνται οικονομικά και διοικητικά στην κάθετη δομή του Keireretsu ενώ ταυτόχρονα ιδιοκτησιακά είναι και μέλη της οριζόντιας δομής του. Αυτό γιατί οι ιδιοκτησιακές σχέσεις όλων των εταιρειών παραπέμπουν μέσω μιας ιδιοκτησιακής διασύνδεσής τους με την αμοιβαία ανταλλαγή μετοχών που έχει σαν αποτέλεσμα την στενή επιχειρηματική τους σχέση, συχνά σαν προμηθευτές η μια της άλλης και αντίστροφα.  Για παράδειγμα η Mitsubishi Motors  έχει μετοχές σε μια μικρή εταιρεία που της προμηθεύει ένα εξάρτημα για τους κινητήρες πλοίων. Αντίστοιχα η μικρή αυτή εταιρεία έχει μετοχές της Mitsubishi motors αλλά έχει και ανταλλάξει μετοχές με μια άλλη εταιρεία που της προμηθεύει ένα εξάρτημα για την κατασκευή του εξαρτήματος της Mitsubishi motors και ούτω καθεξής.  Η Τράπεζα του Keiretsu κατέχει συνήθως ένα μικρό ποσοστό  από κάθε μια εταιρεία μέλος και όλες οι εταιρείες μέλη κατέχουν ένα ποσοστό των μετοχών της τράπεζας. Αυτό δομεί μια σχέση σύμπλεξης, ιδιαίτερα όταν οι εταιρείες μέλη δανείζονται από την τράπεζα. Οι σχέσεις σύμπλεξης επιτρέπουν στην τράπεζα να ελέγχει τους εταιρικούς δανεισμούς, να ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών-μελών, να ελέγχει και παρακολουθεί τους πελάτες, και να βοηθά σε πρόβλημα όπως για παράδειγμα με το δίκτυο προμηθευτών.
Αυτή η πολύπλοκη δομή της κοινοπραξίας ελαχιστοποιεί τον ανταγωνισμό μέσα στο Keirerstu και προστατεύει τις εταιρείες-μέλη από εξαγορά από άλλους εκτός Keiretsu. Στην Ιαπωνία σήμερα κάθε μία από τις μεγάλες έξι εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων ανήκει σε ένα από τα έξι μεγάλα Keiretsu όπως και κάθε μια από τις μεγάλες ιαπωνικές εταιρίες ηλεκτρονικών. Η εικόνα 1 δείχνει την γενική δομή των Keiretsu.
Η Ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα μετά από 6 χρόνια ύφεσης, χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος των εταιρειών, την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ εταιρειών, την έλλειψη κεφαλαίων και ρευστού, αδυναμία παρακολούθησης των τεχνολογικών εξελίξεων και των καινοτόμων αλλαγών στην παραγωγική διαδικασία, αδυναμία  λειτουργίας τμημάτων έρευνας και καινοτομίας, και κυρίως έλλειψη δυναμικότητας ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές.  Ο κίνδυνος δε αφελληνισμού των Ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρειών είναι ορατός και σε εξέλιξη.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να προτείνει μια νέα οργάνωση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, και κατ’ επέκταση και της Ελληνικής οικονομίας, που να ανταποκρίνεται στις τωρινές ανάγκες, να έχει κοινωνικό προσανατολισμό, να δίνει προοπτική ανάπτυξης και δυναμισμού στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η Ιαπωνική πρακτική των Keirestu θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον παραδοσιακό Ελληνικό κοινοτισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση  δίνονται τρία παραδείγματα πιθανής οργάνωσης των Ελληνικού τύπου κοινοπραξιών Keiretsu, χωρίς κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Α. Μια μεγάλη κοινοπραξία θα μπορούσε να αναπτυχθεί γύρω από τα Ελληνικά ναυπηγεία. Εκτός από τα ναυπηγεία στον οριζόντιο οργανωτικό  πυρήνα της κοινοπραξίας θα μπορεί να συμμετέχουν Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, χαλυβουργίες,  μηχανουργικές εταιρείας και η κοινοπρακτική τράπεζα  που  κοινοπραξία θα δημιουργήσει. Ένας  ασφαλιστικό οργανισμό επικουρικής ασφάλισης όλων των εργαζόμενων μπορεί να ιδρυθεί,. Στην κάθετη οργανωτική δομή της κοινοπραξίας θα συμμετέχουν πολυάριθμες εταιρίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως εταιρίες χρωμάτων, σχεδιασμού και ανάπτυξη, μηχανουργία, εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, μηχανολογικού εξοπλισμού, ξενοδοχειακού εξοπλισμού, κτλ. Όλες αυτές οι εταιρείες θα συνδέονται μέσω ιδιοκτησιακής σύμπλεξης με κατοχή μετοχών η μια της άλλης.  Οι εταιρίες της κάθετης δομής δεν θα συνεργάζονται αποκλειστικά με την κοινοπραξία αλλά μπορούν να παράγουν και συναλλάσσονται και με τρίτους. Να σημειωθεί εδώ πως περίπου 700 πλοία κατασκευάζονται σήμερα σε ναυπηγεία της αλλοδαπής και ανήκουν σε Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. Ένα μέρος αυτών των πλοίων αν κατασκευάζονταν στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει τη ώθηση που χρειάζεται η Ελληνική οικονομία.  Η κοινοπραξία αυτή θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς κατασκευών και νέας επιχειρηματικότητας όπως για παράδειγμα σιδηροδρομικό υλικό, μέσα μεταφοράς, κτλ. Έτσι θα δημιουργηθεί μια μεγάλη εταιρεία που θα έχει την ικανότητα ανταγωνισμού που απατούν οι παγκόσμιες συνθήκες. 
Β. Η Ελλάδα έχει πολλές μικρές εταιρείες που κατέχουν προηγμένη γνώση και κατασκευάζουν καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Λόγω του μικρού μεγέθους όμως δεν μπορούν να έχουν τον δυναμισμό και τα εφόδια που απαιτεί ο παγκόσμιος ανταγωνισμός. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) θα μπορούσε να είναι η εταιρεία πυρήνας μιας κοινοπραξίας  αεροδιαστημικής, τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, και αμυντικών εφαρμογών. Στον οριζόντιο πυρήνα εκτός της  ΕΑΒ θα μπορούσαν να συμμετέχουν τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα, μεγάλες Ελληνικές εταιρείες ηλεκτρονικών, και μια κοινοπρακτική τράπεζα που θα μπορεί να ιδρυθεί από τις εταιρείες-μέλη. Στην κάθετη οργάνωση θα συμμετέχουν εταιρείες που παράγουν λογισμικό, συστήματα τηλεπικοινωνιών, εταιρείες αμυντικού υλικού, κραμάτων, προϊόντων αλουμινίου και προηγμένων υλικών, μηχανουργεία, εταιρείες ηλεκτρονικών, νανοτεχνολογίας κτλ. Έτσι θα δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινοπραξία που μπορεί να κερδίσει μέρος της μεγάλης παγκόσμιας αγοράς και παράλληλα να εξελίξει και παράγει νέα δικά της προϊόντα και συστήματα  για την παγκόσμια αγορά.
Γ. Στον αγροτικό τομέα το μικρό μέγεθος των εταιρειών είναι αρνητικό χαρακτηριστικό σε όλους τους τομείς αγροτικής παραγωγής. Οι μικρές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα για μια δυναμική τοποθέτησή τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και λόγω μεγέθους  είναι σε μειονεκτική θέση στην προσπάθεια πρόσβασης στα μεγάλα παγκόσμια  δίκτυα διανομής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Το παράδειγμα αφορά στον τομέα του ελαιολάδου. Το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι κατά γενική παραδοχή από τα πιο ποιοτικά στον κόσμο.  Δραστηριοποιούνται όμως πολλές  μικρές εταιρείες που δεν έχουν την δυνατότητα και τα μέσα πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά με όρους υπεροχής λόγο ποιότητας. Έτσι το ποιοτικό Ελληνικό ελαιόλαδο φτάνει να πωλείται φθηνότερα από το αντίστοιχο ιταλικό ή ισπανικό.  Μεγάλο μέρος του Ελληνικού ελαιολάδου πωλείται χύμα σε ιταλικές και ισπανικές εταιρείες.  Ας πάρουμε για παράδειγμα την Πελοπόννησο. Θα μπορούσε να ιδρυθεί μια μεγάλη κοινοπραξία του Πελοποννησιακού Ελαιολάδου. Στην οριζόντια οργάνωση της κοινοπραξίας θα συμμετέχουν οι ενώσεις συνεταιρισμών και ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου, δηλαδή συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί ελαιολάδου θα αποτελούν μέλη της εταιρείας παραγωγής της κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία θα ιδρύσει επίσης μια εμπορική εταιρεία για την εμπορία και προώθηση του ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά με ένα ενιαίο brand name. Μια συνεταιριστική - κοινοπρακτική τράπεζα που θα ιδρυθεί θα βρίσκεται στον πυρήνα της οριζόντιας οργάνωσης της κοινοπραξίας. Μια τέτοια κοινοπραξία θα έχει το μέγεθος και τα μέσα για να έχει μια ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια αγορά χωρίς να χάνει το ποιοτικό πλεονέκτημα του Πελοποννησιακού ελαιολάδου.
Η Ελλάδα και η Ελληνική οικονομία χρειάζονται ένα νέο καινοτόμο δυναμικό  Ελληνοκεντρικό σχέδιο οικονομικής οργάνωσης και ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις και στο κράτος αλλά στην συλλογική δυναμική της κοινωνίας και στην Ελληνική επιχειρηματική ιδιοφυΐα και δυναμισμό. Το παρόν άρθρο δίνει την ιδέα.
* Ο  Χρίστος Θ. Γαλλής  είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και πρώην επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hyogo της Ιαπωνίας
Σχήμα 1. Η Γενική Δομή του Keiretsu
Πηγή: Λίμπεραλ

17 σχόλια:

  1. Η ωραια πλην φτωχη Ελλας, οφειλει την φτωχεια της (κατα την γνωμη μου), στην πολιτικη επιλογη μη αναπτυξης απο τις συμμαχες (sic) δυναμεις. Κατα την γνωμη μου παντα, Η Ελλας πρεπει να ειναι υποτελης και για τον λογο αυτο δεν πρεπει να εχει οικονομια και καινοτομια. Αρα για να μπορεσει να ανπτυξει την οικονομια της, πρεπει πρωτα να αποκτησει την απαιτουμενη εθνικη κυριαρχια. Αυτο μεσα στα πλαισια του ανηκομεν εις την δυσην του εθνικου παρλαπιπα, ξεχαστε το.. Ειμαστε υπο κατοχη, ετσι απλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποζητάς την αλλαγή να λέμε ανήκομεν εις την Ανατολήν; Τότε δεν θα είμαστε υπό κατοχή γιατί ο Πούτιν είναι το ξανθό γένος και θα μας βοηθήσει να.........μπλα μπλα μπλα......

      Διαγραφή
    2. Κοιτα τωρα, λογω ηλικιας αλλα και λογω ιστορικης γνωσης, εχω μαθει να καταλαβαινω τις προθεσεις και μονον απο την αναπνοη του αλλου. Ξερω οτι ενοχλει η αναφορα στην μεγαλη Ρωσια. Ξερω γενικα οτι τσουζει το γεγονος οτι παρα τις επιθεσεις που εχει δεχτει στο περλθον, οχι μονο στεκει ορθια αλλα ειναι ισχυροτερη απο ποτε. Ξερω οτι τα φιδια σημερα τρωνε τις ουρες τους απο τον φοβο και την αγωνια, αντικρυζοντας την δυναμη που εμελλε να αναποδογυρισει τα σχεδια τους, για μετατροπη του πλανητη σε φαρμα ζωων. Τι να κανομε ομως αυτη ειναι η ιστορια. Οσοι κανουν δηλητηριωδης αναφορες στην Ρωσια και στην σχεση με την Ελλαδα και κατ'επεκταση στην ορθοδοξια, ειναι ή ημιμαθεις ή πρακτορες ή ηλιθιοι. Η Ρωσια ειναι η μονη δυναμη που μπορει σημερα να σωσει την ανθρωποτητα απο τα εβραιπαπικα φιδια. Βαλε στο μυαλο σου, οτι χωρις την Ρωσια θα ειχες σημερα τζιχαντ και σαρια. Το κτυπημα κατα των τζιχαντιστων στην Συρια, αποκαλυψε ποσο καλα στημενη ηταν η επιχειρηση εξισλαμισμου της βορειας Αφρικης και της νοτιας Ευρωπης. Μονο ενας ανοητος δεν μπορει να το καταλαβει αυτο. Αυτος ειναι ενας ακομη λογος που πρεπει να νοιωθουμε απεραντη ευγνωμοσυνη για την μεγαλη Ρωσια.. Οι δυτικες δυναμεις ειχαν στησει μια επιχειρηση θανατου, την οποια ανετρεψε η Ρωσια. Αυτη ειναι ο φυσικος μας συμμαχος. Ειναι κατι που η ιδια η Ρωσια το αναγνωριζει, εστω και αν η χωρα μας εχει γινει εβραιοπαπικη γιαφκα.

      Διαγραφή
    3. Η εθνική κυριαρχία δεν αποκτάται με ραγιάδες που ζητούν φιλορωσικά κόμματα.

      Διαγραφή
    4. Μπορείς να μού εξηγήσεις την έννοια του "εβραιοπαπισμού";

      Κατά τ' άλλα, οι τζιχαντιστές δουλεύουν και στην Ελλάδα, αλλά δεν νομίζω αυτό να απασχολεί ιδιαιτέρως τούς Ρώσους.

      Και μία τελευταία ερώτηση: Ρώτησες ποτέ τούς Ρώσους αν θέλουν συμμαχία με την Ελλάδα, ένα κράτος μπατιρισμένο κι εντελώς ανυπόληπτο;

      Διαγραφή
    5. Σου απάντησε ο Nativist αντί για μένα.

      Διαγραφή
    6. Προς Nativist (Αntivist Μηπως?).
      Οπως ειναι γνωστο το 1515 ο παπας παρεδωσε τον παπικο χριστιανισμο τους εβραιους εμπορους. Αυτο εγινε με το δικαιωμα να παιρνουν τοκο απο τα χρηματα που δανειζαν στους χριστιανους. δες εδω
      Με τον τροπο αυτο, το χρημα εγινε καθαρα εβραϊκη υποθεση. Ο παπισμος ειχε την εντυπωση, οτι οι εβραιοι θα εκαναν την βρωμικη δουλεια για λογαριασμο του Βατικανου. Την πατησαν ομως. Οι εβραιοι σημερα ειναι πανισχυροι, με αποτελεσμα να εχουν στραφει συνολικα κατα του χριστιανισμου. Το μιξαρισμα τη ΕΕ τα λεει ολα.
      Αυτος ειναι ο εβραιοπαπισμος..
      Κανεις δεν μιλησε για συμμαχια με τους ρωσους. Σταθερος πολιτικος στοχος της Ρωσιας, ο ορθοδοξος αξονας. Τον Ιουνιο στην Κρητη θα γινει οικουμενικη συνοδος των ορθοδοξων. Ειναι κοσμοϊστορικο γεγονος. Οι ορθοδοξοι θα απευθυνουν καλεσμα στους χριστιανους οπου γης, ανεξαρτητως διαφορας, για την οικουμενικη συνοδο ολου του χριστιανισμου. Ο παπισμος εχει χρεωκοπησει. Τα εγκληματα του κατα των χριστιανων, θα εχουν σαν αποτελεσμα την επιστροφη ολοκληρου του χριστιανικου κοσμου στο πρωτο δογμα. Αυτη ειναι η διαδικασια που ειναι σε εξελιξη.
      Οσο για τους τζιχαντιστες στην χωρα μας, θα αντιμετωπιστουν απο τα ιδια τα γεγονοτα και την εξελιξη τους.

      Διαγραφή
    7. Από την πόλη έρχομαι ...

      Το άρθρο που παραθέτεις μιλά για τοκογλυφία και όχι απλό τόκο, ο οποίος απαγορευόταν στους Χριστιανούς, σύμφωνα και με τον Ιερό Αυγουστίνο.

      Για το λόγο αυτό, οι μόνοι που μπορούσαν να κάνουν τραπεζικές εργασίες ήσαν οι Εβραίοι, γι αυτό προόδευσαν και στο επάγγελμα αυτό. Έχεις ολότελα μπερδέψει τα πράγματα και, μέσα στην ημιμάθειά σου, εξαγάγει εντελώς αυθαίρετα συμπεράσματα, που καμμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
      Οι πρώτοι χριστιανοί τραπεζίτες ήσαν οι Ναΐτες, των οποίων το Τάγμα καταργήθηκε ήδη το 1312, άρα πολύ πριν την παπαική βούλα (1515), η οποία, επαναλαμβάνω, αφορούσε στην τοκογλυφία.

      Και πάλι δεν βλέπω πού κολλούν όλα αυτά με τον εβραιοπαπισμό και τι ακριβώς θέλεις να πεις με την λέξη αυτή.

      Εσύ μιλάς συνεχώς για συμμαχία με τούς Ρώσους, τον "φυσικό μας σύμμαχο", όπως τον αποκαλείς, άρα προφανώς χαρακτηρίζεις το εαυτό σου ως ... "κανέναα". Δίκιο έχεις.

      Το παγκόσμιο συνέδριο ορθοδόξων στα Χανιά δεν έχει καμμία σχέση με την πολιτική. Είναι καθαρά θεολογικό.

      >Σταθερος πολιτικος στοχος της Ρωσιας, ο ορθοδοξος αξονας<

      Από πού βγαίνει αυτό; Ο Λιακόπουλος σού το είπε, ή ο Βελλόπουλος;

      >Οσο για τους τζιχαντιστες στην χωρα μας, θα αντιμετωπιστουν απο τα ιδια τα γεγονοτα και την εξελιξη τους<

      Δηλαδή;

      Διαγραφή
    8. Μπορειτε να κοιμαστε ανησυχα. Απλέ στόκε.
      Και κατι ακομη, εδω μεσα μην πουλας μουρη διοτι εκτιθεσαι. Αν νομιζεις οτι εσυ εισαι ο εξυπνος και οι αλλοι τρωνε σανο, εισαι γελασμενος.

      Διαγραφή
    9. Κι ο Τσίπρας έλεγε ότι θα παίζει λίρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη, ε και; Οι πολιτικοί λένε πάντα αυτά που ξέρουν ότι θ' αρέσουν στον απλοϊκό κοσμάκη, σαν κι εσένα. Δεν παραξενεύομαι που δεν το καταλαβαίνεις, διότι αν το καταλάβαινες, δεν θα τού έδινες σημασία.

      Τελικά, δεν μού είπες τι είναι ο εβραιοπαπισμός, ούτε μού απάντησες τι εννοείς με το "Οσο για τους τζιχαντιστες στην χωρα μας, θα αντιμετωπιστουν απο τα ιδια τα γεγονοτα και την εξελιξη τους".

      Α ρε φουκαρά, κι εσύ. :))))

      Διαγραφή
  2. και γιατί να μην πάρει η Bayer, μέσω προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας με ντόπια τράπεζα, την ιδιοκτησία τού συνόλου των εκτάσεων που έχουν ελαιόδεντρα και να το κάνει μόνη της, χρησιμοποιώντας τούς λαθρομετανάστες ως εργάτες;
    (το γράφω για να μη μού πουν πάλι ότι οι αρμόδιοι δεν το είχαν πάρει χαμπάρι πως αυτό ήταν το σχέδιο ή ότι ήταν αργά όταν το κατάλαβαν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τό ἄρθρο εἶναι ἐξαιρετικά σοβαρό, ἐνημερωτικό καί οὐσιαστικό. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Μακάρι νά ἀποκτήσουμε ἐθνική πολιτική ἠγεσία, πού νά καταλαβαίνει τήν σημασία τῆς προτάσεως τοῦ ἀρθρογράφου.
    Ἐπιτρέψτε μου νά προσθέσω ὅτι, στήν μεταπολεμική Ἰαπωνία ἔχουμε δύο οἰκονομικά δεδομένα καί ἕνα πολιτισμικό χαρακτηρισιτκό, πού δέν ὑπάρχουν στήν Ἑλλάδα, καί ἄρα ἡ πρόταση πρέπει νά ἀποκτήσει κάποιες πρόσθετες δικλεῖδες ἀσφαλείας ἤ τρόπους προσαρμογῆς. Τά ἀναφέρω:
    Α) Μετά τόν Β παγκόσμιο πόλεμο στήν Ἱαπωνία δέν ἐπιτράπηκε οὐσιαστικά νά ἔχῃ στρατό , ἑπομένως ἔγιναν πολλές οἰκονομίες πού χρηματοδότησαν στήν ἀνάπτυξη (δέν γνωρίζω μόνον, μήπως ὑποχρεώθηκε σέ ἀντίστοιχου ὕψους πολεμικές ἀποζημιώσεις),
    Β) Μετά τόν Β παγκόσμιο πόλεμο στήν Ἱαπωνία, ὅπως τουλάχιστον ἀναφέρει ὁ Τσόμσκυ, πολλές δεκάδες χιλιάδες φοιτητῶν καί ἐργατῶν δολοφονήθηκαν ἐν ψυχρῶ, προκειμένου νά μήν ὑπάρξη κουμουνιστικό κόμμα καί σοβιετική ἐπιρροή, δόθηκαν δέ πολλές ἐπιχειρήσεις στήν διαχείριση πρώην ἀξιωματικῶν τῆς Ἰαπωνίας, ἀκόμη καί ἐγκληματιπῶν πολέμου, καί βασίλευσε ἔτσι στρατιωτική πειθαρχία καί ἄπιαστη γιά ἄλλες χῶρες έργατικότητα..., καί
    Γ) ΟἹ Ἰάπωνες ἀπέδωσαν τήν ἤττα τους ὄχι στούς ἀμερικανούς, ἀλλά στήν τεχνολογία, καί οὐσιαστικά δέν παραδέχθαν ποτέ ὅτι ἠτήθηκαν, ἀλλά ἄντλησαν τό συμπεράσμα ὅτι γιά να εἶναι μέ τήν νίκη καί τούς νικητές, πρέπει νά ἀναπτυχθοῦν πάση θυσία τεχνολογικῶς στήν αἰχμή τοῦ παγκόμσιου τεχνολογικοῦ "δόρατος"...
    Ἀντίθετα, ἐμεῖς
    Α) ἔχουμε ἀνάγκη μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες,
    Β) ἔχουμε ἱεροποιήσει τά κακῶς ἐννοούμενα οἰκονομικά δικαιώματα, τόσο τῶν οἰκονομικῶς ὑπερβολικά ἰσχυρῶν ὅσο καί τῶν ἐργαζομένων καί τῶν πολιτικῶν πού ἀσχολοῦνται μέ τήν ἀπολυτοποίηση τῶν συμφερόντων τῶν ἐργαζομένων, μέχρις ὑπονομεύσεως τῶν ἐπιχειρήσεων καί τῆς ἐθνικῆς οίκονομίας, μέ φυσικό ἀποτέλεσμα τήν συνεχῆ ἔνταση καί πόλωση στήν μέση έση καί κατώτερη οἰκονομική ζωή, καί τήν συνακόλουθη πόλωση στήν πολιτική ζωή (τεχνητή πόλωση ὅμως, στόν βαθμό πού ἐξαιροῦνται ἀπό τίς ἀντιπαραθέσεις οἱ οἰκονομικῶς πολύ ἰσχυροί)
    Γ) τήν τεχνολογία, εἴτε αα) τήν λατρεύουμε εἰδωλολατρικῶς καί τήν εἰσάγουμε ἕτοιμη καί ἀκριβῆ (ἄλλοτε γιά πολυτέλεια, ἄλλοτε γιἀ ἰδιοτελές κέρδος μόνον) παραβλέποντας καί καταστρέφοντας δικές μας παραδοσιακές δομές καί τρόπους παραγωγῆς, εἴτε ββ) τήν ἀποφεύγουμε ἐπειδή βλέπουμε τήν κακή ἤ καί δόλια χρήση πού τῆς κάνουν (ἤ θά τῆς κάνουν) αὐτοί πού τήν εἰσάγουν ἕτοιμη ἐπιβαρύνοντάς μας ποικιλοτρόπως (π.χ ὑπέρμετρες δημόσιες δαπάνες γιά μετρίως ἤ λίγο χρήσιμα τεχνολογικά ἔργα, κινήσεις εἰσαγωγῆς τρόπων συνεχοῦς εἰ δυνατόν παρακολουθήσεώς μας, κλπ).
    Ἄρα καλό τό παράδειγμα τῶν οἰκονομικῶν δομῶν τῆς Ἰαπωνίας, ἀλλά πρέπει νά ληφθοῦν ὑπ' ὄψιν οἱ ἀνωτέρω διαφορές, γιά νά προσαρμόσουμε τίς δομές αὐτές σωστά στά δεδομένα μας, καί ὄχι ληστρικά γιά τόν λαό μας - ὅπως ἰδίως μέ ξένους ἤ σχεδόν ξένους μἀνατζερς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός πραγματικότητας το άρθρο, για δύο λόγους

    Πρώτον, ο τρόπος με τον οποίο έβλεπαν οι Αμερικάνοι τους Ιάπωνες. Γνώριζαν δηλ. πολύ καλά ότι αν προσπαθούσαν να τους φερθούν όπως στους Γερμανούς, θα αντιμετώπιζαν προβλήματα. Γι' αυτό δεν πείραξαν τον αυτοκράτορα, και γι' αυτό δεν υπήρξαν δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - δίκες εγκληματιών πολέμου λέγονταν τότε.

    Αυτά τα ιστορικά.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι υπήρχαν ενδοιασμοί ως προς την αντιμετώπιση της χώρας.

    Νομίζετε ότι οι δικοί μας επικυρίαρχοι έχουν τέτοιους ενδοιασμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα φερθούν στο μέλλον στη χώρα μας; Τα δείγματα που έχουμε έως τώρα δεν νομίζω ότι είναι ενθαρρυντικά...

    Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το άρθρο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του ότι δεν είμαστε στην μεταπολεμική εποχή.

    Τότε υπήρχε το αντίπαλο δέος, ο ψυχρός πόλεμος ήταν στα σκαριά και το κάθε στρατόπεδο έφτιαχνε τη ζώνη επιρροής του.

    Σήμερα δεν έχουμε το αντίπαλο δέος· αντίθετα έχουμε την παγκοσμιοποίηση και την κατίσχυση του χρηματιστηριακού καπιταλισμού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ελλάδα είναι μέρος μιας οικονομικής ένωσης, η οποία ελέγχει πλήρως την οικονομία μας και το νόμισμά μας (κυκλοφορία κλπ.)

    Ο τρόπος αντιμετώπισης της Ελλάδας από τους επικυρίαρχους είναι μάλλον αυτός που φαίνεται: έχουν στα χέρια τους ουσιαστικές κρατικές δομές (λιμάνια - αεροδρόμια) και με τα 50 δισ. που ζητάνε από τις αποκρατικοποιήσεις δε θα μείνει τίποτα.

    Αν κανείς πιστεύει ότι από αυτά θα ωφεληθούν σε κάτι οι Έλληνες, ε, τότε τι να πω, ας ζήσει το παραμύθι του.

    Συμπερασματικά, μπορώ να πω ότι αφού το κλειδί του μαγαζιού είναι στα χέρια άλλου, ό,τι και να γίνει, το κέρδος θα είναι δικό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Έλληνες είναι Έθνος Ανάδελφον, που πα να πεί στα ελληνικά δεν έχει ταίρι.

    Θα πούμε τώρα εμείς στο μπαστουνόβλαχο που βλέπει Mega και Skai και του έχει κάνει το μιαλό τυρόγαλο να μιλήσει στο διπλανό του να τα βρεί και να κάνει λέει κοινοπραξία !

    Αν είναι να του βγάλει και το άλλο μάτι που έμεινε όταν του έβγαλε το ένα να το κάνει....

    Χρειάζεται και άλλος αιώνας για να εκπολιτισθεί αυτός ο τόπος.
    Μη γελοιώμαστε.

    Πάντως σωστά τα λέει ο αρθρογράφος για τα Ιαπωνικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αλληλοφάγωμα δεν έχει σχέση με το "ανάδελφον" και ούτε θ' αλλάξει ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό τής φυλής μας από αρχαιοτάτων χρόνων και ίσως η καλύτερη απόδειξη ότι είμαστε Έλληνες.

      Διαγραφή
    2. Η καλύτερη απόδειξη ότι είμαστε οι ΙΔΙΟΙ Έλληνες Nativist! Υάκινθε το μυαλό γράφεται με "υ". Το "γελοιώμαστε" δε σου το διορθώνω. Το αφήνω γιατί μάλλον εννοείς ότι γελοιοποιούμαστε τόσα και τόσα χρόνια........

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.