18/4/16

Επίλεκτη ομάδα Βρετανών κομάντος στην Κύπρο

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μόνιμες περιπολίες στη Μεσόγειο, ορμώμενη από την Κύπρο, όπου θα είναι η βάση της, θα πραγματοποιεί επίλεκτη βρετανική στρατιωτική ομάδα δράσης, αποτελούμενη από κομάντος των Βασιλικών Πεζοναυτών και μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Star, αποστολή της «Ομάδας Δράσης Ειδικού Σκοπού» θα είναι η άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Βρετανών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Θα συμβάλλει επίσης στην πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και σε περιστατικά πειρατείας.
Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας μετά από τη δολοφονία 30 Βρετανών από ισλαμιστή τρομοκράτη που άνοιξε αδιάκριτα πυρ κατά λουόμενων σε παραλία και σε ξενοδοχείο της Σούσας στην Τυνησία πέρυσι τον Ιούνιο.

Η στρατιωτική ομάδα δράσης θα ενεργεί ως «πρώτη ομάδα αντίδρασης» σε τρομοκρατική επίθεση, έχοντας ως βάση το βοηθητικό πλοίο ανεφοδιασμού Fort Victoria που θα αγκυροβολεί στην Κύπρο. Τις επιχειρήσεις της ομάδας δράσης θα συνεπικουρούν δύο ελικόπτερα τύπου Merlin.

Η δύναμη φέρεται να αποτελείται από συνολικά 150 επίλεκτους στρατιώτες, όπως αναφέρει η Daily Mail. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ειδική ομάδα δράσης έχει σχεδιαστεί ως ευέλικτη δύναμη που θα συγκεντρώνει έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό σε ένα πλοίο για την εκτέλεση μιας σειράς στρατιωτικών επιχειρήσεων για την προάσπιση βρετανικών συμφερόντων.

Το Fort Victoria συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο με σκοπό την παρεμπόδιση διακινητών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Κυριακή έπλεε μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων.

Το Foreign Office προειδοποιεί τους Βρετανούς υπηκόους για την ύπαρξη γενικής ή πιο συγκεκριμένης απειλής από την τρομοκρατία στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Star η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών για τις οποίες οι βρετανικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Η τρέχουσα ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office για την Κύπρο είναι η πάγια για χώρες της περιοχής. Κάνει λόγο για «γενική απειλή» από την τρομοκρατία, με επιθέσεις που θα μπορούσαν να είναι αδιάκριτες και σε σημεία στα οποία συχνάζουν ξένοι. Σημειώνεται δε ότι θεωρείται πως υπάρχει αυξημένη απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Βρετανών σε όλο τον κόσμο, από άτομα ή οργανώσεις που δρουν με κίνητρο τις συρράξεις σε Ιράκ και Συρία. Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά ως εκ τούτου επιφυλακή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.