19/4/16

Προεδρικό mea culpa για το κούρεμα των καταθέσεων

Πλούσιος απολογισμός επί χάρτου χαμένος και πάλι μέσα στα νούμερα
Ισχυρή αστυνομική δύναμη απέκοψε το δρόμο έξω από το Προεδρικό
Ο ΠτΔ έβαλε στο τραπέζι το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό
Του Απόστολου Τομαρά
Αναμφίβολα το mea culpa του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα κουρευτούν καταθέσεις έκλεψε την παράσταση του δεύτερου μέρους απολογισμού της τρίχρονης διακυβέρνησης.
Από τα σημαντικά που ακούστηκαν στον τρίωρο απολογισμό ο οδικός χάρτης εφαρμογής του ΓεΣΥ μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, η πλήρης στήριξη που έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η πρόθεση της κυβέρνησης  να προχωρήσει με τη μετοχοποίηση και όχι αποκρατικοποίηση της Cyta μετά από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και η παραδοχή του ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν στην οικονομία, που πλην όμως τη δικαιολόγησε λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων.

Για το θέμα διορισμού βοηθού γενικού εισαγγελέα είπε δεν έχει αποφασίσει. Όταν του μετεφέρθη η θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο νέος βοηθός γενικός να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά του να διορίζει.

Ανθρωποκεντρικός απολογισμός
Στο εισαγωγικό κομμάτι του απολογισμού επικεντρώθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Έμφαση δόθηκε στην απάμβλυνση των ευάλωτων ομάδων, την αναχαίτιση της ανεργίας, καθώς και την κρατική στήριξη μέσω του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Ο Νίκος Αναστασιάδης προέταξε την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και τη μείωση των ατόμων που κάλυπταν βασικές τους ανάγκες μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων.
Στο κομμάτι της ανεργίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε τα περί 30.000 μεταναστών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νούμερο ως «μύθο».
Πέρα από τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αποδίδοντας την αποκάλυψη των τελευταίων σκανδάλων στην πεποίθηση των πολιτών ότι όσοι έκλεψαν θα τιμωρηθούν.

Για το σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στοιχεία για το 2014 και 2015, σύμφωνα με τα οποία από τις 37 υποθέσεις που καταγγέλθηκαν, εξιχνιάστηκαν οι 34. Στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε κατηγορίες για την εξαγγελία του τρίτου γύρου αδειοδότησης, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ γνώριζε για την πρόθεσή του.

Μάλιστα, έβαλε πάνω στο τραπέζι το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό εάν τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου είναι ικανοποιητικά. Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, ο απολογισμός του Προέδρου συμπυκνώνεται στη φράση «Έξω τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Ισχυρή αστυνομική δύναμη απέκοψε το δρόμο έξω από το Προεδρικό
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, δηλώνουν ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) και οι κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι πραγματοποίησαν απόψε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έδινε διάσκεψη Τύπου, με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη απέκοψε το δρόμο έξω από το Προεδρικό, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι “εδώ και πέντε μήνες ζητούμε ακρόαση, αλλά δυστυχώς δεν παίρνουμε καμιά απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν ξέρει πώς να το ερμηνεύσει.
“Μήπως ο ΠτΔ δεν έχει κάτι να μας πει ή έχει κάτι να μας πει, το όποιο δεν θα μας αρέσει;”, διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εξέφρασε την ελπίδα οι δημοσιογράφοι να θέσουν αυτά τα καίρια ερωτήματα για να υποχρεωθεί ο Πρόεδρος να δώσει απαντήσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής δεν δίνει.
“Εμείς”, είπε, “ως ΣΥΚΑΛΑ από το Μάιο του 2013 είχαμε υποβάλει οικονομική πρόταση για ρύθμιση και αποκατάσταση των αδικιών. Η πρόταση λέει ότι όταν και εφόσον το κράτος είναι σε θέση να το πράξει, θα αρχίσει την αποκατάσταση της αδικίας. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος δεν δέχεται καν να αναγνωρίσει ότι έκλεψε τους κόπους του κόσμου και να αναλάβει την ευθύνη εξού και καταφεύγει στις συνηθισμένες αοριστίες”.
Όπως σημείωσε “κανένας δεν έχει ζητήσει από το κράτος άμεση πληρωμή αυτών που του έχει κλέψει, αλλά χρειάζεται τη δέσμευση από το κράτος ότι όταν ορθοποδήσει σιγά σιγά θα ξεκινήσει η αποκατάσταση αυτών αδικιών. Δεν γίνεται να πανηγυρίζουμε μετά από μια ληστεία. Οι μόνοι που πανηγυρίζουν μετά από μια ληστεία είναι οι εγκληματίες και ας το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη,"
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, είπε πως οι κάτοχοι αξιογράφων έπεσαν θύματα “δόλιων πρακτικών των τραπεζών”, όπως ανέφερε.
“Μας εξαπάτησαν και μας πούλησαν ένα υψηλού κινδύνου προϊόν, το οποίο δεν έπρεπε να είχαν διαθέσει σε ιδιώτες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πριν και μετεκλογικά μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα μας στηρίξει, για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Και διαπιστώνουμε μετά από τρία χρόνια ότι τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα και δεν βλέπουμε ζωηρό ενδιαφέρον στη βάση των υποσχέσεων και δεσμεύσεων του ΠτΔ”, είπε.
Είπε πως αυτά που τους είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν μπει στο περιθώριο και προειδοποίησε αν δεν τους δοθεί σύντομα μια ημερομηνία για συζήτηση “θα επαναστατήσουν”, κατά την έκφρασή του.

“Αυτά που έχουν υποσχεθεί τα έχουν βάλει στο περιθώριο. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Πού είναι το κράτος; Κύριοι φύγατε από το μνημόνιο; Βάλτε στη σειρά τη δικαίωση αυτών που έχετε κλέψει τα λεφτά του. Μας έκλεψαν τα λεφτά μας για να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας και να μην χρεοκοπήσει το κράτος”, ανέφερε.
Είπε ότι σήμερα βρέθηκαν στο Προεδρικό για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και προειδοποίησε ότι αν στην πορεία διαπιστώσουν ότι δεν γίνεται τίποτα, θα κάνουν και δεύτερη και τρίτη πιο δυνατή, "αλλά στην τέταρτη θα γίνει επανάσταση."
“Θα επαναστατήσουμε. Εδώ στην Κύπρο μάθαμε να σιωπούμε και δεν πρέπει. Αυτή τη φορά θα το κάνουμε”, κατέληξε.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=236915

1 σχόλιο:

  1. To mea culpa για το Καταστροφικο σχεδιο Αναν ποτε θα το ακουσομε απο τον Αναστασιαδη?
    Το υποστηριξε με το γνωστο σε ολους μας πεισμα που τον διακρινει,καταγγελοντας και τον μακαριτη τοτε προεδρο Παπαδοπουλλο στα διεθνη φορα,για δηθεν αντιδημοκρατικες μεθοδους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.