14/5/16

Πάντα επίκαιρο το πνεύμα του προέδρου Μάο



Στις 25 Μαΐου 1960, τρεις νεαροί Κινέζοι ορειβάτες κατέκτησαν το Εβερεστ. Παρότι είχε προηγηθεί ο Νεοζηλανδός Εντμουντ Χίλαρι* με τη βρετανική αποστολή το 1953, η συγκεκριμένη αποστολή των Κινέζων ήταν σημαντικότερη για την ανθρωπότητα, διότι εξακολουθεί να τη χαρακτηρίζει κάτι το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά της ορειβασίας: και οι τρεις έφθασαν στην κορυφή ακριβώς την ίδια στιγμή, στις 4.20 το πρωί! Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο ήταν φύσει αδύνατο να συμβεί· όμως, για το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, η ατομικότητα έπρεπε οπωσδήποτε να δώσει τη θέση της στη συλλογικότητα, ακόμη και αν το τίμημα ήταν η γελοιοποίηση.
 
Η επίσημη αφήγηση της αποστολής, «Η κατάκτηση του όρους Εβερεστ από την κινεζική ορειβατική αποστολή», από κάποιον Σι Τσαν-τσουν, υπάρχει στη διεύθυνση alpinejournal.org.uk και, εκτός από μεγάλο ενδιαφέρον για όσους μελετούν το Newspeak του κομμουνισμού, έχει και πολλή πλάκα. Οπως, λ.χ., στην παράγραφο 36, όπου διαβάζουμε ότι πριν από την τελική προσπάθεια προς την κορυφή, οι τρεις (κομμουνιστές) ορειβάτες, Ουάνγκ Φου-τσου, Τσου Γιν-χούα και Λι Λιεν-μαν, ευρισκόμενοι σε ύψος 8.700 μέτρων, έκαναν... κομματική συνέλευση.


Για τη συνέχεια Kathimerini

4 σχόλια:

  1. Το λυπηρό δεν είναι οτι ένας Μάο βύθισε μια ολόκληρη χώρα και όλο τον πληθυσμό της ξανά στο μεσαίωνα (αν και στον 20ο αιώνα) και ο λαός της ευνουχίστηκε πολιτισμικά για πολλές δεκαετίες. Αλλωστε, όποιος αντιδρούσε, δεν ζούσε αρκετά.

    Το λυπηρό είναι, οτι ενώ ο Μάο κατέστρεψε γενιές ολόκληρες και καταδίκασε την χώρα του σε λήθη για πολλές δεκαετίες, σήμερα να βρίσκονται μερικοί που όχι μόνο τον λατρευουν, αλλα τον θεωρούν και σπουδαίο. Ποιόν? Τον Μάο! Τον Κινέζο Χίτλερ... αν είναι δυνατόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κίνα και το καθεστώς της στηρίχθηκε ανοικτά και κρυφίως από τις ΗΠΑ σε όλες τις μορφές του ως αντίπαλο δέος στην έταιρη υπερδύναμη είτε με τη μορφή της Ρωσίας είτε με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης.Μόνο μετά το 2000 η Κίνα προσανατολίζεται προς τη Μόσχα και οι ΗΠΑ προς τις περιφερειακές δυνάμεις τύπου Βιετνάμ,Φιλιπιννών και λοιπά.

      Διαγραφή
  2. Η Κινέζικη ηγεσία που ευκόλως λοιδωροίται από τους γνήσιους "δημοκράτες" κατάφερε να κρατήσει την χώρα στα χέρια των Κινέζων εις πείσμα των Αμερικάνων και των Ιαπώνων.

    Και αυτό δεν αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σφάξαμε καμιά σαρανταριά εκατομμύρια... αλλά δεν πειράζει! Ο μπολσεβικισμός να είναι καλά!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.