17/5/16

Κωστής Ευσταθίου: Η ΕΔΕΚ πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις της

Κάνουμε πράξη την ανανέωση που απαιτεί η κοινωνία
Του Ανδρέα Πιμπίσιη
Το μήνυμα ότι η ΕΔΕΚ πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις της στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στέλνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Κωστής Ευσταθίου. Αναφερόμενος σε όσους «έχουν επιλέξει την αποστασιοποίηση από τη συστράτευση» ο κ. Ευσταθίου τονίζει ότι «δεν μπορεί η ΕΔΕΚ να συνεχίσει να ασχολείται με όλους εκείνους που επέλεξαν να απομακρυνθούν». Για το Κυπριακό διερωτάται γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα «εφόσον τη διζωνική αποδέχονται οι Τούρκοι και η Κυβέρνησή μας, οι Αμερικάνοι και το ΑΚΕΛ, οι Εγγλέζοι και ο ΔΗΣΥ».

- Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για την ΕΔΕΚ;
- Είναι η επιβεβαίωση ότι η ΕΔΕΚ είναι βαθιά ριζωμένη στην κυπριακή κοινωνία σαν η δύναμη της συνέπειας και του πατριωτισμού, ανεξαρτήτως προσώπων και χρόνου. Η ΕΔΕΚ θα πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις της ενόψει των εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα και  των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συμπατριώτες μας. Ζητούμε από τους πολίτες να μας εμπιστευθούν για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μαζί τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να προωθήσουμε μέτρα κοινωνικής στήριξης εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη, όπως κάναμε τα τελευταία 47 χρόνια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η ΕΔΕΚ έχει μια ιστορία και μια προοπτική. Κυρίως η ΕΔΕΚ δεν φοβάται να αλλάξει και να προχωρήσει μπροστά. Είναι ίσως το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει θέσει περιορισμό θητειών για όλους τους πολιτειακούς και κομματικούς αξιωματούχους. Η ανανέωση είναι απαίτηση της κοινωνίας και εμείς το κάνουμε πράξη.   
 
- Τα όσα έχουν συμβεί εσωκομματικά πόσο θα επηρεάσουν την ΕΔΕΚ σ' αυτές τις εκλογές;
- Αν αναφέρεστε στη συμπεριφορά και ενέργειες στελεχών τα οποία έχουν επιλέξει την αποστασιοποίηση από τη συστράτευση, σίγουρα αυτό επηρεάζει την προς τα έξω εικόνα του κόμματος. Σε αυτό συντείνει και η μεγιστοποίηση από μερίδα του Τύπου των όσων δηλώσεων και ενεργειών γίνονται. Είναι μια δυσκολία την οποία καλούμαστε να ξεπεράσουμε μέσα από τον καθαρό πολιτικό μας λόγο και προτάσεις. Δεν μπορεί η ΕΔΕΚ να συνεχίσει να ασχολείται με όλους εκείνους που επέλεξαν να απομακρυνθούν και να μην προχωρήσει σε αυτό που ο λαός, όχι μόνο της ΕΔΕΚ αλλά και του τόπου, απαιτεί και περιμένει.
 
- Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι στόχος της ΕΔΕΚ είναι να κρατήσει τις έδρες που έχει και σήμερα. Αυτό δεν είναι παραδοχή μιας μορφής ήττας;
- Ασφαλώς και όχι. Να θυμίσω ότι όταν η νέα ηγεσία του κινήματος ανέλαβε το τιμόνι της ΕΔΕΚ, το κόμμα παρουσίαζε συρρίκνωση τέτοια σε βαθμό καταθλιπτικό. Επομένως το ζητούμενο ήταν να ξανασταθεί η ΕΔΕΚ στα πόδια της προκειμένου να συνεχίσει μεταγενέστερα με άλμα προς τα εμπρός. Προτεραιότητα ήταν και είναι να φτιάξουμε πρώτα το σπίτι μας και αυτό κάνουμε. Αντικειμενικά δεν είχαμε το χρόνο να προχωρήσουμε σε όλα εκείνα τα οποία έχουμε σχεδιάσει και να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε. Προς επιβεβαίωση όσων λέμε είναι οι τομές που κάναμε στο καταστατικό μας συνέδριο και η ανανέωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Ο καθορισμός ενός στόχου αφού πρώτα έχουμε επιμετρήσει τις δυνατότητες μας, τις συνθήκες, την πολεμική και το περιβάλλον δεν μπορεί να θεωρείται ηττοπάθεια. Είναι λογική, ρεαλισμός και στρατηγική. Να σας θυμίσω ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες κάποιοι έλεγαν ότι η ΕΔΕΚ δεν θα μπει ούτε καν στη Βουλή. Εμείς γνωρίζουμε τις δυνατότητες μας και ναστε βέβαιοι ότι στις 22 του Μάη το βράδυ το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
 
- Ως νέα ηγεσία βγήκατε μπροστά με μια «απορριπτική» ατζέντα. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό έγινε από φόβο απωλειών από άλλες όμορες δυνάμεις. Ποια η θέση σας;
- Η ερώτησή σας θεωρεί εκ προοιμίου ότι η πολιτική της ΕΔΕΚ είναι απορριπτική, θέση την οποία δεν συμμερίζομαι. Αντιθέτως, η ΕΔΕΚ προτείνει συγκεκριμένη στρατηγική και πολιτική στο Κυπριακό σε αντίθεση με όλους όσους θεωρούν ότι η Ιστορία έχει σταματήσει το 1989 με την υιοθέτηση της διζωνικής ως μοντέλο λύσης που είναι η κύρια αιτία των αδιεξόδων στο Κυπριακό. Για να αντιληφθείτε τι εννοούμε, λέμε το εξής απλό: Εφόσον την διζωνική αποδέχονται οι Τούρκοι και η Κυβέρνησή μας, οι Αμερικάνοι και το ΑΚΕΛ, οι Εγγλέζοι και ο ΔΗΣΥ, τότε γιατί δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό; Προφανώς διότι δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της διζωνικής. Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό και συμβαίνει μόνο στην Κύπρο είναι ότι αυτοί που απέτυχαν να λύσουν το κυπριακό ρίχνουν τις ευθύνες σε αυτούς που ποτέ δεν είχαν την ευθύνη χειρισμού του προβλήματος. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι απλά δεν είναι βιώσιμη.  
Όσον αφορά το σκέλος της ερώτησης σας ότι αυτό έγινε από φόβο απωλειών από άλλες όμορες δυνάμεις, αυτό δεν ισχύει. Η ΕΔΕΚ ουδέποτε αποδέχθηκε ή τροποποίησε οποιαδήποτε βασική της θέση προσδοκώντας πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη, όπως έπραξαν και πράττουν άλλοι σχηματισμοί. Παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης στο κυπριακό στην οποία θα κατοχυρώνονται όλα τα βασικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες. Εκείνο που απαιτούμε είναι να ισχύσει στην Κύπρο ότι ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
 
 
Υποβαθμίζουν την κρατική μας οντότητα

- Τι είναι αυτό που σας κάνει να αμφισβητείτε ως κίνημα τόσο έντονα τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό;
- Η προσέγγιση του Κυπριακού ως ζητήματος δικοινοτικού χαρακτήρα. Όσο δεν κατανοούμε ως πλευρά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, δεν θα ακουμπήσουμε ποτέ την ουσία του. Το Κυπριακό δεν μπορούν να το λύσουν οι κατά καιρούς εμφανιζόμενοι ως ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, διότι αυτοί δεν έχουν παρά όση εξουσία τους επιτρέπει να έχουν η Τουρκία. Επομένως δεν είναι με το να τους αναβαθμίζουμε που θα λύσουμε το Κυπριακό. Με το να αποδίδουμε καθεστώς «συνιστώντος κράτους» στα κατεχόμενα υποβαθμίζουμε την κρατική μας οντότητα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθούν και να μετατραπούν τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έτερο «συνιστών κράτος», ισότιμο των κατεχομένων. Άρα, η μεγαλύτερη μας ένσταση είναι ο κίνδυνος που διατρέχει η Κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των χειρισμών του ζητήματος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη δει το σύνθημα μας «Υπερασπιζόμαστε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.  

 
Η Τουρκία  δεν θέλει λύση

- Δεν πιστεύετε στις προθέσεις των Τούρκων, δεν πιστεύετε στον Ακιντζί. Τελικά με ποιο να συνομιλήσει η ε/κ πλευρά για λύση του Κυπριακού;
- Το θέμα δεν είναι το τι πιστεύουμε εμείς. Είναι η εμπειρία που έχει καταδείξει ότι τα τελευταία 40 χρόνια η Τουρκία και οι εγκάθετοί της στην Κύπρο δεν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο όταν η Τουρκία αντιληφθεί ή εξαναγκαστεί να συζητήσει σοβαρά το Κυπριακό διότι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης θα έχει σε αυτή κόστος. Όσο η Τουρκία είναι στο απυρόβλητο, γιατί να επιδιώξει λύση του Κυπριακού; Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι εμείς δεν έχουμε τίποτε προσωπικό εναντίον του οποιουδήποτε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Εκείνο που εμείς αναγνωρίζουμε είναι ότι οι ηγέτες αυτοί παρά τις οποιεσδήποτε καλές προθέσεις πιθανώς να έχουν, δεν παύουν από το να εξαρτώνται απόλυτα από τις αποφάσεις της εκάστοτε τουρκικής ηγεσίας. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι εάν η Τουρκία δεν υποχρεωθεί να λύσει το Κυπριακό, έχει τη δυνατότητα ο οποιοσδήποτε τρίτος να το πράξει;

Φιλελεύθερος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.