19/5/16

Αγωγοί στην άμμο


Προκαταρκτικά σχέδια της Iraq Petroleum Company για διαδρομές αγωγών, τον Φεβρουάριο του 1932. COURTESY OF THE NATIONAL ARCHIVES (UK)
Η Μέση Ανατολή μετά την συμφωνία Sykes-Picot

Πολλοί ιστορικοί παρεξηγούν την Sykes-Picot, την συνθήκη που τεμάχισε την Μέση Ανατολή, ως μια τυχαία πράξη αποικιακής χαρτογράφησης. Στην πραγματικότητα, η μυστική συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας [1] και του Ηνωμένου Βασιλείου [2] στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε πάντα να κάνει με το πετρέλαιο. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Γερμανία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, γνώριζαν για τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου της Μέσης Ανατολής [3] και είχαν δημιουργήσει μια κοινοπραξία για να μοιραστούν το πετρέλαιο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Μέσω της Sykes-Picot [4], η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδίαζαν να απορροφήσουν το γερμανικό μερίδιο και να κατασκευάσουν αγωγούς προς τα λιμάνια κατά μήκος της Μεσογείου. Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν ήθελαν να μοιραστούν έναν αγωγό, φοβούμενες ότι συμμαχία τους θα μπορούσε κάποια μέρα να ξεφτίσει. Τα σχέδια για δύο ξεχωριστούς αγωγούς –ο γαλλικός από το Κιρκούκ, στο σύγχρονο Ιράκ, ως την Τρίπολη στον σύγχρονο Λίβανο, και ο βρετανικός από το Κιρκούκ ως την Χάιφα, στο σύγχρονο Ισραήλ- προσδιορίζουν το πώς ο Sir Mark Sykes και ο Francois Georges-Picot χώρισαν την περιοχή.
Οι ιστορικοί συνήθως παραθέτουν την δήλωση του Sykes το 1915 [5] στο βρετανικό πολεμικό συμβούλιο –«Θα ήθελα να σχεδιάσω μια γραμμή από το e στην Acre ως το τελευταίο k στο Kirkuk»- ως απόδειξη ότι τα σύνορα που χάραξε ήταν αυθαίρετα. Στην πραγματικότητα, περιέγραφε την πορεία που η βρετανική κυβέρνηση είχε στο μυαλό της για τον αγωγό της. Ο Herbert Kitchener, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών για τον πόλεμο, διόρθωσε τον Sykes: «Νομίζω ότι αυτό που ο Sir Mark Sykes εννοεί είναι ότι η γραμμή θα αρχίσει στην θαλάσσια ακτή στην Χάιφα». Και έτσι έκανε. Μετά τον πόλεμο, η οριοθέτηση ήρθε για να καθορίσει το πετρελαιοπαραγωγό κράτος του Ιράκ, τα κράτη διαμετακόμισης του πετρελαίου Ιορδανία και Συρία, και τα κράτη πετρελαϊκού τράνζιτ Λίβανο και Παλαιστίνη.

Για τη συνέχεια FA

2 σχόλια:

  1. ΩΡε, σείς λεβέντες ! Αυή η κυρία του CFR, εκπροσωπώντας την Διεθνή των Παγκόσμιων Γενοκτόνων διαχρονικά, βρίζει τους Άσαντ...Γιατί της δίνετε βήμα εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το περιοδικό Foreign Affairs, εκδιδόμενο από το Council on Foreign Relations, θεωρείται από τα πιο έγκυρα φόρα διεθνούς πολιτικής.

    Παρά την συγγραφέα και τις ειδικότητες που αναφέρονται στο βιογραφικό της σημείωμα, το άρθρο έχει πολύ ενδιαφέρον και δίνει μια σφαιρική εικόνα της Συνθήκης Sykes-Picot χρήσιμης για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη.

    Περισσότερα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τους "Συμμάχους" (Άγγλους, Αμερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς) και τις δοσοληψίες τους με τους Τούρκους, βρίσκει κανείς στα σχόλια που συνέγραψε η κ. Β.Γ. Σολομωνίδου στο βιβλίο "Η Μάστιγα της Ασίας", του Χόρτον, Έκδοση του "Βιβλιοπωλείον της Εστίας".

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.