18/5/16

Σάββας Καλεντερίδης: Το Αιγαίο και η Ελλάδα μεταξύ «σφύρας και άκμονος»

Η επιχείρηση γεωπολιτικής περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα, ξεκίνησε την επομένη της λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που βρήκε τη Σοβιετική Ένωση στην καρδιά της Ευρώπης, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σε πρώτη φάση επιδίωξη ήταν να απωθηθεί από την κεντρική Ευρώπη η ρωσική επιρροή και να χάσει τα «κεκτημένα» η Σοβιετική Ένωση. Η φάση αυτή έχει ολοκληρωθεί με την επανένωση της Γερμανίας και την είσοδο στο ΝΑΤΟ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που άλλοτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Σε δεύτερη φάση στόχος της Δύσης ήταν η εξάλειψη από τη Βαλκανική κάθε επιρροής που ασκούσε η Ρωσία. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας – εκκρεμεί των Σκοπίων λόγω βέτο Καραμανλή. Μέρος της φάσης αυτής ήταν και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με τη Σερβία να αποτελεί το τελευταίο «προπύργιο» της Μόσχας στην περιοχή.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο όλο σχέδιο απώθησης της Μόσχας από την Ευρώπη, μια ιδιάζουσα εκκρεμότητα αποτελεί η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Η συνέχεια του άρθρου στο  Pontos-news

11 σχόλια:

  1. «Να μην ξεχνάμε ότι αν και η Τουρκία έχει αποκτήσει σοβαρές επιχειρησιακές δυνατότητες, τη φορά αυτή εκτός από τους Κούρδους, έχουμε και έναν άλλον σύμμαχο• τον Ερντογάν –και ο νοών νοείτω.» .
    Τι να εννοεί “ο ποιητής”;
    Δεν είμαι βέβαιος αν μπορώ να καταταγώ στους νοούντες, αλλά κάτι μού λέει ότι το μόνο που δεν εννοεί ο κ. Καλλεντερίδης ως βάση τής συμμάχου ιδιότητος τού σουλτάνου, είναι η προδομένη και βεβηλωμένη (μάλλον βεβαία) ποντιακή απώτερη καταγωγή του εκ Ποταμιάς Ριζούντας.
    Κάτι άλλο σίγουρα εννοεί και δεν αποκλείεται σύντομα να μάς το αποκαλύψει. Περιμένουμε να εννοήσωμεν και οι λοιποί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνω εντελως με τον κ Καλεντεριδη.Ο Ερντογαν ειναι απο τους μεγαλυτερους ηγετες παγκοσμιως και η Τουρκια θα βγει ακομα πιο δυνατη απο την συροκουρδικη της περιπετεια.Αλι σε μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὑπάρχει κι ὁ ρωσσοπερσικὸς ἄξονας, μ' αὐτὸν τί γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρίτωνα
    δεν μ' αρέσει να γίνομαι αινιγματικός, ίσα-ίσα, μ' αρέσουν τ αξεκάθαρα πράγματα.
    Όσο ο Ερντογάν ακολουθεί την τακτική του, δεν θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον.
    Αυτό εννοούσα.
    Όσο για τον ρωσοπερισκό άξονα, είναι σημαντικός, αλλά όταν όλος ο κόσμος είναι εναντίον σου, τα πράγματα είναι δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι νοούντες αυτό που αναφέρεται παραπάνω εννόησαν : "Όσο ο Ερντογάν ακολουθεί την τακτική του, δεν θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον" και τώρα πιά υποθέτω ότι θα το καταλάβαμε όλοι.
      Κατά την άποψή μου το να είναι κάποιο κείμενο σε κάποια σημεία του υπαινικτικό, δεν τού στερεί την καθαρότητα, ούτε το καθιστά "αινιγματικό", απλά το κάνει ίσως πιό ενδιαφέρον. Το σχόλιο μου απέβλεπε έμμεσα στο να επιστήσει την προσοχή στην κρίσιμη αυτή παράμετρο τής τρέχουσας συγκυρίας, που υπαινίσσεται το άρθρο εν κατακλείδι: Ενώ η Δύση με ηγεμονεύουσα την Ουάσιγτον επιχειρεί να περικυκλώσει την Ρωσία , οπως αναλύεται τεκμηριωμένα και απόλυτα κατατοπιστικά στο άρθρο, παρά ταύτα στην κρίσιμη Ρωσοτουρκική μεθόριο, όπου πάντα οι Η.Π.Α. είχαν έμπιστο σταθερό συνεργάτη, σήμερα κυρίαρχο ρόλο έχει ένας τούρκος ηγέτης τού οποίου η πορεία τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πλέον πρόσφατα αποδείχθηκε όχι μόνον απρόβλεπτος αλλά και αναξιόπιστος. Και αναξιόπιστος όχι μόνο για το ευμετάβολο των επιλογών του και την αψυχολόγητη μεγαλομανή επεκτατικότητά του, αλλά και διότι τα τελευταία κτυπήματα των Κούρδων μέσα στην Άγκυρα, μέσα στο κέντρο των τουρκικών στρατιωτικών υπηρεσιών και κατά υψηλόβαθμων στρατιωτικών στόχων αποκάλυψαν κάτι ακόμα, επίσης πολυ κακό για τα κριτήρια τής Ουάσιγκτον:
      Ο Ερντογάν αποδεικνύεται πλέον και ανεπαρκής, στην ορολογία των αγγλοσαξώνων ένας looser!
      Και λίγο πολύ καταλαβαίνουμε πιά και οι πιό άσχετοι, ότι έτσι άθελά του , όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον επίλογο τού άρθρου, καθίσταται ο σουλτάνος Σύμμαχός μας.

      Διαγραφή
    2. Ναι αλλα προς το παρον εμεις αναβαθμιζουμε τον Σουλτανο

      Διαγραφή
    3. Κρίτωνα
      δεν είπα ότι εσύ με χαρακτήρισες κάπως, απλά ότι το κείμενό μου δεν ήταν σαφές, γι' αυτό έδωσα την εξήγηση.
      Ξέρω ποιος είσαι και σε τιμώ.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ εν γένει με το άρθρο ωστόσο πρέπει να επισημανω ότι δεν είναι ο κόσμος η παραπαίουσα Ευρώπη η ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο Ρωσοιρανικος άξονας δεν είναι ακριβώς άξονας αλλά είναι μία ιδιάζουσα συμμαχία. Κατά τα άλλα ο Ερντογάν είναι ικανός αλλά κανείς δεν τον εμπιστεύεται ούτε στην Αμερική ούτε στη Ρωσία ούτε στις Αραβικές χώρες ουτε στην Ευρωπη, απλως εκλαμβανουν τις δυνατοτητες του διαφορετικα ο καθενας. λογικά είτε θα περιορίσουν αυτον είτε την Τουρκια. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αναφορικά με την Ευρώπη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης βοηθά τα σχέδια του Ερντογάν στα οποία εμείς είμαστε και υποτελείς και ακρωτηριασμενοι. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καλεντερίδη θεωρώ το σχόλιο σας τρομερά εύστοχο και οξυδερκές.
    Το απορίας άξιο είναι πως μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας ενθουσιάζεται με πολιτικούς τραμπουκισμούς και τσαμπουκάδες τύπου Ερντογάν, που μπορεί να έχουν κάποιες βραχυπρόθεσμες επιτυχίες -σε επίπεδο εικόνας πάντα- αλλά μακροπρόθεσμα κάνουν μια τεράστια τρύπα στο νερό και ζημιώνουν την ίδια τους τη χώρα. Πρόσφατο εγχώριο παράδειγμα η στάση των ΣΥΡΙΖΟΚΑΜΜΕΝΩΝ στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι με αποκορύφωμα το προδοτικό ψευτοδημοψήφισμα.
    Ανεμομαζώματα...Διαβολοσκορπίσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nομιζω η συγκριση ειναι τουλάχιστον ατυχής,ο Ερντογάν δεν εχει προδωσει το λαό του ο οποίος τον στηριζει ακόμα φανατικά απέναντι στους δυτικούς και τους συνεργάτες τους,τον ευννοει βεβαια και η συγκυρία με τη κατάσταση που βρισκεται η Δυση γενικότερα

      Διαγραφή
  7. Ο Ερντογαν δεν ειναι αξιοπιστος για τους Δυτικους-εν μερει.Και; Ειναι αυτο τοσο κακο για τους Τουρκους ,ειδικα σε ακραιες καταστασεις που απειλουν την συνοχη του κρατους τους; Η Τουρκια ανοιξε το ετσι κι αλλιως υπαρκτο κουρδικο στην καλυτερη της εποχη κι ο Ερντογαν παιζει ολα τα χαρτια της πατριδας του και στρατο και υπηρεσιες και ελεγχο ροων καθε ειδους και συμμαχιες,εχει συσπειρωσει ολους τους Τουρκους και τολμαει να κοντραρει ακομα και τη Ρωσια.Αργα η γρηγορα θα βρεθει μια ισορροπια με τους Κουρδους και τη Συρια κι αν η συνολικη διευθετηση δεν μας περιλαμβανει ετσι κι αλλιως ως επαθλο θα ερθει μετα η σειρα μας.Κι εμεις ακομα θα λεμε οτι ειναι τρελος οτι πεθαινει απο καρκινο και αλλα χαριτωμενα...Λοιπον οχι ο Ερντογαν ειναι τεραστιο προβλημα για μας ακριβως γιατι ειναι πολυ καλος για τους Τουρκους.Μακαρι να βρισκοταν καποιος να το βγαλει απο τη μεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.