20/9/16

Σάββας Καλεντερίδης: Ιστορίες με βοσκοτόπια, πρόβατα και γίδια...

Στο άρθρο μας της 9ης Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Δύο γαϊδάρων άχυρα», αναφερόμενοι στη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, είχαμε γράψει για τον έναν εκ των τεσσάρων πλειοδοτών: «Ποιους σκοπούς θέλει να εξυπηρετήσει ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος, ενώ είχε αδυναμία να εκδώσει εγγυητική επιστολή 3.000.000 ευρώ, την παρέδωσε στις 15:40, εκπρόθεσμα κατά 40 λεπτά –λένε οι ανταγωνιστές του–, έπειτα από λίγες ώρες απέκτησε τη δυνατότητα να “χτυπήσει” την άδεια για 54.000.000 ευρώ;». Και κλείναμε το άρθρο μας με την εξής επωδό: «Αυτή είναι η Ελλάδα. Με πολιτικούς που δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα».

Από τότε πέρασε μόλις μία βδομάδα και οι εξελίξεις είναι χειρότερες από εκείνες που είχαμε εκτιμήσει, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα τετράποδα, πρόβατα και γίδια – ή, για την ακρίβεια, βοσκοτόπια.
Μπορεί το τοπίο πριν από τη διαδικασία αδειοδότησης να είχε χίλια στραβά, όμως πραγματικά δεν ήταν τόσο σουρεαλιστικό.
Αυτές τις μέρες έγινε ο έλεγχος «πόθεν έσχες» των τεσσάρων νέων παικτών και η αρμόδια επιτροπή τα βρήκε «όλα καλά». Η δε κυβέρνηση, από την πλευρά της, αρνείται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της διαδικασίας αυτής. Όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών, υπάρχει πρόβλημα με τα «πόθεν έσχες» και όχι μόνο με αυτό του κ. Καλογρίτσα.
Ειδικά, πάντως, όσον αφορά τον κύριο αυτόν, λέγεται ότι προσκόμισε αντί για χρήματα… βοσκοτόπια άλλου, και μάλιστα στη μυθική Ιθάκη του Οδυσσέα, τα οποία μάλιστα φέρονται να έχουν προβλήματα κυριότητας και όχι μόνον.
Το δεύτερο αξιοσημείωτο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι, ακόμα και αν δεχτούμε ότι όλα έχουν καλώς με τα βοσκοτόπια, δεν υπάρχει περίπτωση τράπεζα από τις λεγόμενες συστημικές να δώσει δάνειο σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ΜΜΕ με εγγύηση βοσκοτόπια. Η μόνη περίπτωση να βρεθούν τα λεφτά, είναι να τα δώσει η Τράπεζα Αττικής, η οποία εξέδωσε και την εγγυητική επιστολή του κ. Καλογρίτσα.
Όμως στη συγκεκριμένη τράπεζα υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν την άρνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να δεχτεί το Διοικητικό Συμβούλιο που πρότεινε η κυβέρνηση, που είχε ως αποτέλεσμα διαταχθεί εισαγγελική έρευνα στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ, για προφανείς λόγους, τους οποίους δεν αναφέρουμε σεβόμενοι τους αναγνώστες μας.
Και όλα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επιβολή της πειθαρχικής ποινής σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελικός λειτουργός, εκτός από την κυβέρνηση, ενοχλούσε και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και άτομα φερόμενα ως ηγετικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία μάλιστα τον στοχοποίησαν μέσω φιλικών ΜΜΕ.
Με βάση τα παραπάνω, έχει κάθε δίκιο να φοβάται κανείς ότι θα ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις πάνω σε ένα όντως σοβαρό θέμα, το οποίο σαφώς και έπρεπε να λυθεί, χωρίς όμως να ζήσουμε αυτή την φαρσοκωμωδία που είναι σε εξέλιξη.
Σ’ αυτήν τη χώρα δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Οι περισσότεροι θεσμοί έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης.
Όμως, για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, η Δικαιοσύνη παραμένει το τελευταίο κάστρο στο οποίο μπορεί να καταφύγει ο πολίτης για να βρει το δίκιο του.
Οι πολιτικοί, η κυβέρνηση και τα κόμματα, έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή, ας αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από τα πολιτικά παιχνίδια και τα παιχνίδια εξουσίας που παίζουν. Γιατί πού ξέρεις, μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν κι αυτοί κάποια στιγμή στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους. Αν την έχουν διαλύσει με τις πράξεις τους, θα μείνουν έκθετοι.
Όσο για το σίριαλ με τα βοσκοτόπια, τα πρόβατα και τα γίδια, είμαστε ακόμα στην αρχή.
Η συνέχεια στις οθόνες σας...

3 σχόλια:

  1. Εγώ δε λέω ότι κατ' ανάγκη γνώριζε η εκτελεστική εξουσία την ένδεια περιουσιακής ασφάλειας του Καλογρίτσα, πριν τη διαδικασία για τις άδειες. Όμως αφότου αποκαλύφθηκε η τρύπα των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους δεν έπρεπε κάποιος να παραιτηθεί για το ρεζίλι της εξαπάτησης ολόκληρης κυβέρνησης από έναν επίδοξο διαμορφωτή της κοινής γνώμης; Κι οι άλλοι μπορεί να την πάταγαν σε τέτοιο βαθμό, αλλά την επόμενη ώρα θα είχε ξεσηκωθεί θύελλα και θα είχε οδηγήσει τον υπεύθυνο σε παραίτηση. Τόσο έχουμε αναισθητοποιηθεί πια; Τι να πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για προφανείς λόγους, τους οποίους δεν αναφέρουμε σεβόμενοι τους αναγνώστες μας.

    Δὲν καταλαβαίνω τὴν ἀνωτέρω φράσι, ἀναφορὰ τῶν λόγων σημαίνει μὴ σέβας πρὸς τοὺς ἀναγνῶστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόνιον,
      το έγραψα αυτό, εννοώντας ότι ως διαδικασία ήταν τόσο ποταπή και τόσο εξόφθαλμα εκβιαστική, που θα αποτελούσε βιασμό της αισθητικής των αναγνωστών.
      Γι' αυτό το έγραψα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.