22/9/16

Το καρκίνωμα των προνομίων

Θέλω να αρχίσω με έναν ισχυρισμό που πρόσφατα έκανε ο Γαμβρίλης, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ:

“[Το ΤΣΜΕΔΕ] βασίζεται μόνον στις εισφορές των μελών του και στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.” (πηγή http://www.capital.gr/…/egkainia-tou-neou-ktiriou-dioikisis… )
Δεν ισχύει. Ένας από τους μεγαλύτερους φόρους υπέρ τρίτων ήταν για τους μηχανικούς (που όπως φαίνεται καταργήθηκαν μόλις πριν δυο μήνες παρότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το 2010). Και εμμέσως τα έσοδα του ΤΣΜΕΔΕ εξαρτώνται και από πλήθος διατάξεων που έχουν τον στόχο να εγγυηθούν και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των μηχανικών. Όλα αυτά δεν προέρχονται από παρθενογένεση αλλά είναι αποτέλεσμα της διαπλοκής μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ και κράτους. Το αποτέλεσμα ήταν το απίστευτο προνόμιο ο συνταξιούχος μηχανικός στην Ελλάδα να παίρνει περισσότερα χρήματα (όχι μόνο σε σχέση με τις δυνατότητες της οικονομίας αλλά σε απόλυτους αριθμούς) από τον συνάδελφό του στην Γερμανία, στην Σουηδία, ή στην Ελβετία.

Φυσικά τα τελευταία χρόνια που κατέρρευσε ο οικοδομικός κλάδος έχουν καταρρεύσει και αυτά τα έσοδα, και οι συντάξεις των μηχανικών έχουν μειωθεί σημαντικά (και όπως όλες οι συντάξεις θα συνεχίσουν να μειώνονται όσο δεν φτιάχνουμε κράτος). Όμως το ΤΣΜΕΔΕ συνεχίζει να απαιτεί πολύ υψηλές εισφορές στους άνεργους μηχανικούς, που αν δεν πληρώσουν χάνουν και την υγειονομική τους κάλυψη και το δικαίωμα εργασίας. Όπως δε έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο, η διαπλοκή μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ και κράτους φαίνεται να βασίστηκε όχι μόνο στο εμπόριο ψήφων αλλά και στο χρήμα. Έτσι το ΤΣΜΕΔΕ ανταπέδιδε να προνόμια και άρα μεγάλα έσοδα του ιδίου, με το να προσφέρει στην εκάστοτε κυβέρνηση την χρήση της Τράπεζας Αττικής ως κουμπαρά. Τώρα καταλαβαίνω το πράγμα ξίνισε άσχημα καθώς τα τελευταία χρόνια το ΤΣΜΕΔΕ με τις επενδύσεις που έκανε στην Τράπεζα Αττικής έχασε χοντρικά 700 εκατομμύρια ευρώ των χρημάτων των μηχανικών.
Όταν μιλάμε για διαπλοκή δεν πρέπει να εννοούμε μόνο την διαπλοκή μεταξύ κράτους και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που παίρνουν μέρος σε δημόσια έργα και προμήθειες, αλλά και την διαπλοκή μεταξύ κράτους και επαγγελματικών οργανώσεων. Το ΤΣΜΕΔΕ βρίσκεται και αυτό στο επίκεντρο της διαπλοκής με στόχο την συλλογή πελατειακών προνομίων για τα μέλη του. Γενικά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το πελατειακό κράτος δίνει προνόμια μόνο στον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία υπέρ πελατειακών ομάδων στον ιδιωτικό τομέα, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των πανεπιστημιακών επαγγελμάτων: μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, κοκ. Πάρα πολλοί και στον ιδιωτικό τομέα έβαλαν το χέρι στο μέλι της επίπλαστης ευημερίας που βασίστηκε στα δανεικά των ξένων.
Και εδώ είναι το πρόβλημα - ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας ήταν άμεσα ή έμμεσα κρατικοδίαιτο, και μόνο αργά αντιλαμβάνεται ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ότι ήδη χάνουν περισσότερα απ' ότι κερδίζουν με την προσπάθεια να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς. Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός που έπασχε από αυταπάτες, αλλά επίσης μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας. Και καθώς τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι συντεχνία των δημοσιογράφων βρίσκονται στο επίκεντρο της διαπλοκής, και καθώς η παράταξη της ΝΔ κουβαλάει πελατειακές φατρίες που ίσως είναι η εσωκομματική πλειοψηφία - πρέπει οι αμιγώς ευρωπαϊστές/μεταρρυθμιστές με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να πληροφορήσουμε τον κόσμο ότι η διατήρηση του κάθε πελατειακού προνομίου πλήττει όχι μόνο το γενικό συμφέρον, αλλά και το συμφέρον των ίδιων των προνομιούχων. Σήμερα είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν βγει κερδισμένοι λόγω του ότι όταν έσκασε η κρίση δεν εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που θα μας είχαν κάνει ένα ευρωπαϊκό κράτος. Και όσο πιο άμεσα κρατικοδίαιτος είναι σήμερα κάποιος τόσο περισσότερο έχει να πέσει αν η χώρα μας συνεχίσει την κατηφόρα η οποία νομοτελειακά καταλήγει στην κατάρρευση του παραγωγικού ιστού και άρα και στα κρατικά έσοδα.
Κατά την γνώμη μου είναι καθοριστικής σημασίας ο μέσος πολίτης να εμπεδώσει ότι δεν υπάρχουν “καλά προνόμια”. Κάθε προνόμιο είναι μια στρέβλωση στην οικονομία καθώς το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο πρέπει με τον ένα ή άλλο τρόπο να το χρηματοδοτήσει. Και κάθε στρέβλωση είναι ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας (και γι' αυτό παρότι η χώρα μας έχει πολλαπλά και τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα η οικονομία μας πάει κατά διαόλου). Υπάρχουν δε εκατοντάδες τέτοιες στρεβλώσεις, που παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν εν πολλοίς διατηρηθεί. Εδώ που βρισκόμαστε αυτό που απαιτείται αλλά και το μόνο που είναι πολιτικά εφικτό δεν είναι το ξέμπλεγμα του ιστού των πελατειακών προνομίων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτό όχι απλώς θα έπαιρνε χρόνο που δεν έχουμε αλλά το χειρότερο ακόμα θα επέτρεπε την μια και άλλη ομάδα διαπλοκής να συνεχίσει να πιέζει για την διατήρηση των δικών της προνομίων. Η αποτελεσματική και πολιτικά εφικτή λύση είναι η ίδια του γόρδιου δεσμού: Η άμεση και καθολική κατάργηση *όλων* των προνομίων.

Διανέλος Γεωργούδης – μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Δημιουργία Ξανά

7 σχόλια:

  1. Ο αρθρογράφος έχει δίκιο κατά 100%. Δυστυχώς όμως απόψεις όπως οι δικές του συστηματικά αποσιωπούνται. Το στοίχημα λοιπόν είναι να όχι να τις προβάλουμε ευκαιριακά αλλά να αναληφθεί μια πραγματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από όσα μέσα (και εδώ θα ήθελα να συμπεριλάβω και τον παρόν ιστολόγιο) έχουν όντως πατριωτική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εχθρότητας του Κράτους προς τους πολίτες του, προκειμένου να ικανοποιηθεί μια ελάχιστη μειοψηφία αυτών και το άρθρο αγγίζει μόνο ένα μέρος αυτής της πραγματικότητας:
    Με το που εγγράφεται κάποιος Μηχανικός στο ΤΕΕ, αυτομάτως θεωρείται μέλος του ΤΣΜΕΔΕ, ωσάν να έπιασε την ίδια κιόλας μέρα δουλειά (ή πελάτη ως Ελεύθερος Επαγγελματίας που ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ). Άρα πληρώνει ασφάλιστρα η ΙΔΙΟΤΗΤΑ του Μηχανικού κι όχι η επαγγελματική του δραστηριότητα, πράγμα που δε γίνεται σε καμία πολιτισμένη Κρατική οντότητα.
    Προς ενίσχυση των παραπάνω προσθέτω ότι όταν κάποιος Μηχανικός υπηρετήσει τη Στρατιωτική του θητεία αφού έχει εγγραφεί στο ΤΕΕ και μετά (πχ λόγω Διδακτορικών σπουδών ή άλλου λόγου), ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ κανονικά καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας του να ΠΛΗΡΩΝΕΙ το αμαρτωλό ΤΣΜΕΔΕ.
    Πέραν τούτων αν κάποιος δύσμοιρος Μηχανικός θελήσει να ξε-γραφτεί από το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί ή μάλλον πλέον μπορεί με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (χαρακτηριστικό παράδειγμα Μηχανικού από τη Λάρισα που ήθελε να χειροτονηθεί Ιερέας).
    Αν πάλι καταφέρει να ξε-γραφτεί πρέπει να πληρώσει (ορθώς) όλες του τις οφειλές και ΔΕΝ ΕΧΕΙ δικαίωμα να επανεγγραφεί στο ΤΕΕ αν πχ κάποια μέρα οι δουλειές για τους μηχανικούς επιστρέψουν σε normal επίπεδα.
    Σε περίπτωση δε που ο άτυχος μηχανικός χρωστάει οποιοδήποτε ποσό στο ΤΣΜΕΔΕ (από την περίοδο της Στρατιωτικής του θητείας πχ) α) οι τόκοι γίνονται τέρατα και β) ακόμη κι αν πληρώνει ΚΑΝΟΝΙΚΑ τις εισφορές του εκείνη την περίοδο, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ούτε ασπιρίνη επειδή χρωστάει από την εποχή που βαρούσε σκοπιά (η οποία μάλλον θεωρούν στο ΤΣΜΕΔΕ ότι γεννάει λεφτά). Τα δάνεια όμως εκατομμυρίων που έδωσε σε εργολάβους-ημετέρους ούτε που τα αναζητάει σε περίπτωση που αυτά δεν εξυπηρετούνται.
    Για παροχές. εξυπηρέτηση ή κατάρτιση των μελών του ΤΣΜΕΔΕ, επισκεφτείτε όποιο παράρτημά του θέλετε και θα καταλάβετε τί σημαίνει ασχετοσύνη, τώρα που τέλειωσε η ηλ/κή μηχανογράφιση δλδ., γιατί πριν δεν υπήρχαν λόγια να περιγράψουν την κατάσταση...

    Αν αυτό δεν λέγεται ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ αγαπητοί μου, τότε πώς ονομάζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου νταβατζιλίκι !
      Ονομάζεται προστασία της ελιτίστικης αντίληψης της τάξης των μηχανικών.
      Απλώς δεν θέλουν να γίνεται μέλος του ΤΣΜΕΔΕ κανείς που δεν έχει εδραιωμένη επαγγελματική δραστηριότητα και άρα, να τον φυσάει τον παρά σε σχέση με τους λοιπούς πολίτες.

      Διαγραφή
  3. Έγώ ξέρω απο την κόρη μου που έχει 8 χρόνια στο ΤΣΕΜΕΔΕ ότι πληρώνει κάθε χρόνο 6500 Ευρώ για την ασφάλιση της γιατί έτσι ήθελαν οι παλιοί μηχανικοί για να παίρνουν προφανώς αυτές τις μεγάλες συντάξεις στηριζόμενοι και στις εισφορές των νέων μηχανικών οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι η των 700 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ετσι ειναι ακριβως.Αυτο το ταμειο εχει ωφεληθει παρα πολυ στην διαρκεια πολλων 10ετιων.Σκεφτειτε,ακομη και για μιας μικρης κλιμακας ανακατασκευη στο σπιτι σου ,χρειαζεσαι πολεοδομικη αδεια,δηλαδη θα πληρωσεις,ε απο αυτο το ποσο ενα μερος θα παει υπερ του ταμειου.Τωρα,εαν σκεφτουμε τα μεγαλα εργα των τελευταιων 10ετιων + την Ολυμπιαδα τοτε θα δουμε οτι τα εσοδα του ταμειου-γιατι ολοι οι λογαριασμοι ειχαν ποσοστο υπερ ΤΣΜΕΔΕ-ηταν τεραστια.Ακουστηκε απο συνδικαλιστες, οτι στο ξεκινημα της κρισης, τα αποθεματα του στην ΤτΕ(υποχρεωτικα)ηταν 8,5 δις€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άρθρο είναι μερικά ορθό και πολύ εμπαθές. Δεν αναφέρει ότι η διοικούαα επιτροπή του τσμεδε ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό από την εκάστοτε κυβέρνηση.
    Χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ 71/11-02-2016 δημοσιεύτηκε ο διορισμός (συριζο)προέδρου και (συριζο)αντιπροέδρου της δ.ε. του τσμεδε.
    Κατά συνέπεια τα όντως υπερβολικά μέχρι τώρα προνόμια του ΤΣΜΕΔΕ δεν καταλήγουν στους μηχανικούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από τα 23 τους έως τα 65 παλιότερα, 67 τώρα.
    Εσείς που δείχνετε τέτοια εμπάθεια πέστε μου, πόσοι σημερινοί συνταξιούχοι έχουν δουλέψει 42 χρόνια;
    Το κράτος με τα χρήματα των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ και τους χαριστικούς πόρους από οικ. άδειες - δημ. έργα κλπ, που επί δεκαετίες εκμεταλλεύεται, χρηματοδοτούσε τα "ευγενή ταμεία" της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, τους πατρίκιους της Ολυμπιακής κ.α, τους διαπλεκόμενους με την Τράπεζα Αττικής εργολάβους κλπ.
    Εκεί να στρέψετε την κριτική σας.
    Και τέλος να ξέρετε ότι από το 2017, μας υποχρεώνουν το 38% των καθαρών μας εσόδων, να το καταβάλλουμε ως ασφαλιστικές εισφορές.
    Πεστε μου ποια κατηγορία εργαζομένων (που δουλεύουν πραγματικά - δεν εννοώ δημόσιο), υποχρεούται να καταβάλλει τέτοιες ασφαλ. εισφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το άρθρο κινείται μεταξύ δίκαιης αγανάκτησης, σαλάτας με άλλα θέματα (νομικοί, ΝΔ κλπ), επιλεκτικής στατιστικής και ΛΑΣΠΗΣ.
    Θα παρακαλούσα τον αρθρογράφο (ή μάλλον θα απαιτούσα), να καταθέσει αριθμητικά στοιχεία για το ύψος των συντάξεων Μηχανικών:
    Α) στην Ελλάδα
    Β) στην Γερμανία
    Γ) στην Σουηδία
    Δ) στην Ελβετία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.