10/1/17

Ανδρέας Θεοφάνους: Σε λάθος βάση η συζήτηση για την Κύπρο

Η διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο, είναι η λάθος βάση συζήτησης για την Κύπρο και στη Γενεύη, αφού από την εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα που είναι το πραγματικό πρόβλημα, περνάμε στη νομιμοποίηση αυτών των πράξεων της Τουρκίας επί της ουσίας με τη λειτουργία δύο συνιστωσών ως κρατών και την κατάργηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη και συμβολικά της σημαίας της, όπως απαιτεί η Τουρκία.

Αυτό εκτιμά ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους.  
Ανέλυσε μάλιστα την ύπαρξη εναλλακτικής βάσης για λύση στη Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Ελλαδική πλευρά πρέπει όχι απλά να κερδίσει χρόνο αλλά να είναι έτοιμη για να διαχειριστεί άμεσα το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις συνομιλίες της Γενεύης.

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης (euripisdesb173@gmail.com)

    Η «ΛΥΣΗ» ΤΕΡΑΣ KAI ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ. Η ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑ; κ. ΤΣΙΠΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Αυτά τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί και συνεπώς δεν μπορούν να αλλάξουν, προδιαγράφουν ένα κράτος-τέρας με φοβερές δυσλειτουργίες σε όλο το φάσμα της διακυβέρνησης.
    • Βασικά, εκείνο που συζητείται, δεν είναι η άρση της διχοτόμησης και η επανένωση της Κύπρου, αλλά η επέκτασή της από το έδαφος, σε όλους τους θεσμούς και λειτουργίες του κράτους.
    • Την επέκταση σε κάθε υπηρεσία. Ακόμη και το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα συνθέτουν "αντιπρόσωποι" των δύο κρατιδίων σε σταθερές αναλογίες και με δικαίωμα βέτο για το κάθε τι!
    • Η πρόβλεψή μου είναι ότι, εάν εφαρμοστεί μια τέτοια διευθέτηση, την οποία συνειδητά δεν αποκαλώ λύση, το δικέφαλο κράτος που θα προκύψει, θα οδηγηθεί σε πλήρης παράλυση και τα δύο κρατίδια θα λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα και ενίοτε ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
    • Το χάος στο οποίο θα οδηγηθούμε, κάθε άλλο παρά ελκυστικό σε επενδύσεις θα είναι, καθώς οι επενδύσεις προαπαιτούν ένα περιβάλλον σταθερότητας, πολιτικής και οικονομικής, κάτι που δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο ως προϊόν μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης.
    • Ο φυσικός πλούτος από μόνος του, δεν μπορεί να διασφαλίζει ευμάρεια σε μια χώρα και υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως αυτά της Νιγηρίας, της Βενεζουέλας και της Αιγύπτου
    • Μια άλλη παράμετρος είναι ο έλεγχος που θα συνεχίσει να ασκείται από την Τουρκία στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο και, δια μέσου αυτού, σε ολόκληρη την Κύπρο.
    Με την εξίσωση του τουρκοκυπριακού "κράτους" με την Κυπριακή Δημοκρατία και την υποβάθμιση του κράτους μας σε συνιστών κράτος ή πολιτεία, η οικονομία μας θα είναι το πρώτο θύμα.
    • Το νέο ανοσιούργημα που θα αναλάβει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή σκηνή, θα αποτελείται από δύο συνιστώσες.
    • Από τη μια το δικό μας κράτος και από την άλλη το ψευδοκράτος που θα έχει πλέον αναβαθμιστεί με νομιμότητα και κυριαρχία και θα έχει πλέον ίσης βαρύτητας λόγο σε κάθε πτυχή της διακυβέρνησης.
    • Μέσα σε μια τέτοια δομή, ποια μεταρρύθμιση θα μπορεί να εφαρμοστεί και πώς θα μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία;
    • Σκεφτείτε μόνο τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη ριζική ρύθμιση της οικονομίας και ειδικά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον βορρά.
    • Ακόμα σημαντικότερο, σε ποια ορθή διαχείριση του φυσικού αερίου μπορούμε να ελπίζουμε όταν, από τώρα, οι Τουρκοκύπριοι δυνητικοί συνεταίροι μας δεν χάνουν ευκαιρία να μας λένε ότι αυτό πρέπει να εξαχθεί στην Τουρκία;
    Μου προκαλεί εντύπωση όταν οι επιχειρηματικές οργανώσεις μας βγαίνουν και προπαγανδίζουν υπέρ της όποιας λύσης, ανεξάρτητα από τις στρεβλώσεις που αυτή θα προκαλέσει στην οικονομία.
    • Ακούω ότι θα μεγαλώσει η αγορά και αυτό από μόνο του θα φέρει πολλές επενδύσεις! Ακούω επίσης, μερικούς να μιλούν για το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς σε κυπριακές επιχειρήσεις!
    • Απίστευτη ελαφρότητα.
    • Ξέρετε, τα μεγάλα funds του εξωτερικού, είναι πολύ ευφυή και δεν αναμένουν την "επανένωση" της Κύπρου για να ρίξουν τα κεφάλαιά τους.
    • Θα αναμένουν κατά πόσο αυτό το έκτρωμα που θα αποτελεί τη νέα πολιτεία της Κύπρου, θα λειτουργήσει και μετά θα αρχίσουν να μελετούν κατά πόσον υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες.
    • Στο μεταξύ όμως, τα τουρκικά κεφάλαια θα επεκτείνουν την ηγεμονία τους και στον Νότο, καθιστώντας την Κύπρο, εκτός από γεωπολιτικό, και οικονομικό προτεκτοράτο της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης (euripidesb173@gmail.com)]

    Συνέχεια ...
    Η «ΛΥΣΗ» ΤΕΡΑΣ KAI ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ. Η ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑ; κ. ΤΣΙΠΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    "Όσοι υπόσχονται είναι αφελείς"
    • Όσοι υπόσχονται στον λαό οικονομικούς παράδεισους και επενδύσεις, είναι ή αφελείς ή ανόητοι.
    • Εκείνο που θα επέλθει είναι ένα χάος, με ένα παράλυτο, δικέφαλο κράτος πνιγμένο στα ελλείμματα και τα ατέρμονα μνημόνια.
    • Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η οικονομία της Κύπρου πολύ σύντομα θα περιέλθει υπό την πλήρη ομηρία των τουρκικών επιχειρήσεων, κρατικών και ιδιωτικών, που με τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτουν θα είναι σε θέση να αγοράσουν τα πάντα.
    • Ενώ θα ελέγχουν πλέον και τη διακυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου.
    Εάν είχαμε μια επιχειρηματική τάξη με αστική και όχι ψευδό-διεθνιστική κουλτούρα, εμείς οι επιχειρηματίες αυτού του τόπου, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα λέγαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
    • "Πρόεδρε, για όνομα του Θεού, τι πας να κάνεις;"
    Χρ. Παπαέλληνας


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.