5/9/17

Η Πολωνία αξιώνει αποζημίωση 1 τρισ. δολάρια από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου, πάνω από 6 εκατ. Πολωνοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ τους και τουλάχιστον 3 εκατ. εβραϊκής καταγωγής
Θέμα αποζημιώσεων για τις ανεκδιήγητες καταστροφές και τα τερατώδη εγκλήματα που πραγματοποίησαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κ. Βιτόλντ Βαστσικόφσκι, ζητώντας από τη Γερμανία να καταβάλει στη χώρα του ως αποζημίωση πάνω από 1 τρισ. δολάρια.
Μιλώντας σε πολωνικό ραδιόφωνο, ο κ. Βαστσικόφσκι ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές συζητήσεις με τη Γερμανία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών επισκιάστηκαν από την εισβολή του 1939 και μετά τη λήξη του πολέμου έμειναν πολλά θέματα άλυτα. 
Παράλληλα, εκτίμησε πως οι απώλειες υπερβαίνουν το 1 τρισ. δολάρια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Άντονι Ματσιέρεβιτς, κατηγόρησε ευθέως τους Ευρωπαίους ότι επιχείρησαν να σβήσουν από την ιστορία και τη μνήμη τα δεινά που υπέστησαν οι Πολωνοί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας απέρριψε το δημοψήφισμα του 1953, της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης, η οποία φέρεται να είχε παραιτηθεί οποιασδήποτε αποζημίωσης από τη Γερμανία. 
Η Πολωνία είχε υποστεί τεράστιες ζημιές από τη γερμανική κατοχή. 
Για τη συνέχεια bankingNews

7 σχόλια:

  1. Θεωρητικά θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς το ενδεχόμενο και συνεργασίας με τους Πολωνούς (κάτι σαν ειδικό "μέτωπο") για το ζήτημα αυτό. Αρκεί να γίνει μια ρεαλιστική και τεκμηριωμένη καταγραφή και να οργανωθούν ρεαλιστικά βήματα. Το ζήτημα θελει μελέτη και υπεύθυνη ετοιμασία μιάς και πολλά έχουν μεσολαβήσει και δεν είναι τυχαίο ότι και στην Πολωνία, ο κόσμος φαίνεται να είναι επιφυλακτικός, σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο τού σχετικού δημοσιεύματος.
    "Σε πρόσφατη ανεξάρτηση δημοσκόπηση, πάντως, το 51% των Πολωνών φέρονται αρνητικοί στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ενώ μόλις το 24% επιθυμεί το άνοιγμα μίας υπόθεσης, που ενδέχεται να επιφέρει αντιδράσεις."
    Ίσως πρέπει να περάσουμε σε επίπεδο άλλο , διαφορετικό από τα ενθουσιώδη και εμπρηστικά "θα τούς τα πάρουμε". Ένας ισχυρός οφειλέτης δεν κάμπτεται με την επίκληση περί δικαίου και ηθικής τάξης αναφορών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Κριτων.
      Αυτο το 51% που δεν θελει τα χρηματα,πως το εξηγειτε.?.

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι Πολωνοί αν έπαιρναν τέτοιο ποσό αλλά όπως υποψιάζεται η συντριπτική πλειοψηφία στην πατρίδα μας αν τα παίρναμε εμείς ακόμα και επί 5, σε 5 μήνες πάλι θα τρώγαμε τις σάρκες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Πολωνοι αν και δεν ήταν αμοιροι ευθυνών 100% για την γερμανική επίθεση του 1939,ασφαλως και τραβηξαν πολλά από τους γείτονες τους για πάνω από πέντε χρόνια κατοχης!Ποιος δεν έχει διαβάσει για τον βομβαρδισμο και την ισοπέδωση της Βαρσοβιας; Ας μάθουν λοιπόν έστω και αργά οι φίλοι μας οι τευτονες ότι οι μαγκιες πρέπει να πληρωθουν.Αρκετα με τα τζάμπα συγγνώμη και τις καταθέσεις στεφανιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Τσιπλικωφ.
      Μα αφου μας λεει ο φιλος Κριτων οτι το 51% δεν τα θελει,με το ζορι θα τους τα βαλουμε στην τσεπη ?.

      Διαγραφή
    2. Ευλογη απορια Ναιας.Αλλα και η αναφορα του Κριτων σε δημοσκοπηση ειναι ενδεικτικη για το πως σκεφτονται οι Πολωνοι τωρα, αν και εγω εχω παψει να πιστευω σε "ανεξαρτητες ερευνες" εδω και πολυ καιρο.Παρ'ολα αυτα ομως μια δικαστικη απαιτηση η πραξη δεν ειναι αποφαση των πολλων αλλα των ειδικων.

      Οι εθνικες πλειοψηφιες ασφαλως και πρεπει να ελεγχουν την εξουσια αλλα νομιζω οτι η δικαιωση θυματων και μαλιστα νεκρων δεν ειναι θεμα που πρεπει να λυνεται με στατιστικη...Θα ηταν αδικο στη μνημη τους...

      Διαγραφή

  4. Ότι θα μού ζητάγαν να "απολογηθώ" για την ακρίβεια ενός δημοσιεύματος τού bankingΝews , να ερευνήσω και να αιτιολογήσω την ακρίβεια και την βασιμότητα μνημονευόμενης σ' συτό δημοσκόπησης, βέβαια και ουδέποτε το περίμενα.
    Και εννοείται δηλώνω την ακαταλληλότητά μου να το πράξω και την απροθυμία μου να προχωρήσω σε ψυχανάλυση των Πολωνών για την τής θέση την οποίαν φέρονται από το παραπάνω δημοσίευμα να έχουν επιλέξει .
    Λόγος δεν μού πέφτει και καρφί δεν μού καίγεται για την Πολωνία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.