1/11/17

FT : Η παγίδα της άμεσης δημοκρατίας, οι τεχνοκράτες και ο... Μαρξ

Πώς διαμορφώνεται ένας κόσμος όπου η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Γιατί άλλαξε η στάση της Δύσης απέναντι στα δημοψηφίσματα και ποιος είναι ο ρόλος των τεχνοκρατών.
Υπάρχουν εν ζωή Βρετανοί πολίτες οι οποίοι γεννήθηκαν πριν από την εμφάνιση της μαζικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Οι γυναίκες δεν ψήφιζαν μέχρι το 1929, ενώ μέχρι το 1918 δεν ψήφιζαν όλοι οι άνδρες. Χρειάστηκε η θηριωδία του Μεγάλου Πολέμου για να αναγκαστεί το κράτος να τους χειραφετήσει.
Αναφέρομαι, το τονίζω, στη Βρετανία, μια χώρα που μετράει αιώνες πολιτικού διαφωτισμού. Σε άλλες χώρες, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει ακόμα πιο μικρές ρίζες.
Αυτό που θεωρούμε δεδομένο σήμερα, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ελεύθερο να επιλέξει τους ηγέτες του, δεν είναι παρά μια πολύ πρόσφατη ιστορική εξέλιξη. Στη μεγαλύτερη ως τώρα δοκιμασία, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,τέθηκε σε αναστολή. Κατά τη διάρκεια μιας άλλης μεγάλης πρόκλησης, την ύφεση του μεσοπολέμου, παραδόθηκε σε αυταρχικούς ηγέτες σε κοινωνίες τόσο προηγμένες όσο η Γερμανία και η Ιταλία.

Για τη συνέχεια Euro2day

2 σχόλια:

  1. Ο janan Ganesh συντάκτης του άρθρου αυτού που έχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταλήγει στο κείμενο του με τις προτάσεις- συμπεράσματα.
    - Οι φτωχοί θα είναι πάντοτε πιο πολλοί από τους πλούσιους.
    - Η τεχνοκρατία μπορεί να προστατεύει τους πλούσιους από τους φτωχούς.
    - Η άμεση δημοκρατία δίνει στους φτωχούς την μεγίστη δύναμη έναντι των πλούσιων.
    - Η αντιπροσωπευτική δεν είναι η βέλτιστη για κανένα (πλούσιο ή φτωχό)
    Συμφωνώντας με αυτά να προσθέσω κάποια ακόμη για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και για την άμεση δημοκρατία.
    1) Κανένας πλούσιος , καμιά θεσμοθετημένη οργάνωση πλούσιων, δεν εκφράσθηκε κατά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και υπέρ της άμεσης δημοκρατίας.
    2)Κανένας μακρόβιος πολιτικός (βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός) δεν εκφράσθηκε ποτέ υπέρ της άμεσης δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτη η παπαρια...διαρκως ...""τι ειπε ο Μαρξ.."..για το ενα..η το αλλο...παραγινε..αν σκεφτεις τι ειναι αυτος ο κυριος...Δηλαδη...τι ηταν ο Μαρξ..?? Ο πατριαρχης Ιεροσολυμων...??Πω...πω....τι ειπε...ο θεος.. !! Μια κατσαρη τριχα των αρχαιων φιλοσοφων μας ηταν...που θαταν αγραμματη ακομη αν δεν τους διαβαζε να ξεστραβωθει ο τσομπανος της ερημου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.