3/12/17

Οκτώ ερωτήματα για τον Δεκέμβριο του 1944

Συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τον Δεκέμβριο του 1944 και αξίζει να ξαναδούμε επιγραμματικά κάποιες κρίσιμες πτυχές του.

Τι ήταν τα Δεκεμβριανά; Ηταν η ένοπλη «απάντηση» του ΚΚΕ στην προοπτική αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Ηταν πραξικόπημα, αφού τμήμα του στρατού στασίασε εναντίον της κυβέρνησης (ώς τις 2/12 ο ΕΛΑΣ υπαγόταν στην κυβέρνηση). Ηταν εμφύλιος, καθώς Ελληνες πολέμησαν εναντίον Ελλήνων. Ηταν, τέλος, επανάσταση, γιατί αν το ΚΚΕ επικρατούσε η Ελλάδα θα γινόταν «Λαϊκή Δημοκρατία». Δεν ήταν όμως αυθόρμητη εξέγερση.

Πότε ξεκίνησαν; Η αιματηρή διαδήλωση της 3ης Δεκεμβρίου 1944 έχει συμβολική κυρίως σημασία. Οι οργανωμένες εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων την επόμενη μέρα, αλλά η επιλογή της σύγκρουσης είχε ουσιαστικά ληφθεί από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ ήδη από τις 27/11 και επισημοποιήθηκε στις 2/12. Τότε ξεκίνησαν για την Αθήνα μονάδες του ΕΛΑΣ Αττικής και Ρούμελης.


Για τη συνέχεια Kathimerini

18 σχόλια:

  1. Ας πάει ο Τσακαλώτος να ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη του Θρασύβουλου Τσακαλώτου, Διοικητή της Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας, που κράτησε την Αθήνα και κατα συνέπεια την Ελλάδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κερακια στους Αγγλους....

      Διαγραφή
    2. Οι Άγγλοι είχαν λίγες δυνάμεις στην Αθήνα στις 3 Δεκ 1944.
      Τις "πύλες" της πρωτεύουσας τις φύλαγαν το Σύνταγμα Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη από νότο και δυνάμεις Χωροφυλακής στο άλσος Στρατού και η Γ' Ορεινή Ταξιαρχία στο Γουδί από βορρά.
      Βέβαια, στις 33 ημέρες των μαχών και των οδοφραγμάτων οι Βρετανοί πρόλαβαν και συγκέντρωσαν δυνάμεις.
      Αλλά όλα κρίθηκαν τις πρώτες ημέρες, για να μην πω τις πρώτες ώρες.

      Διαγραφή
  2. Η ιστορια εχει πολλες αναγνωσεις και εκφανσεις
    Οι αληθειες ειναι πολλες.
    Η καθε παραταξη προβαλλει τις δικες της.
    Τα αποτελεσματα που παρηχθησαν απ εκεινη τη περιοδο λενε πολλα για το ποιον των νικητων.
    Δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία δεν έχει πολλές αναγνώσεις και εκφάνσεις και η αλήθεια είναι μία. Η ιστορία κρίνεται από την ηθική που ορίζει η θρησκεία της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
      Τι θα γινόταν αν κέρδιζαν οι κομμουνιστές το γνωρίζουμε από την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και της κατάντιας των χωρών του ανατολικού μπλοκ ως σήμερα.
      Τα εγκλήματα των νικητών είναι γνωστά γιατί ήταν περήφανοι για αυτά που έκαναν και ήταν καταγραμμένα, δεν υπάρχουν άγνωστοι στρατιώτες που εκτελούσαν άγνωστους.
      Αντίθετα η ιστορία των χαμένων δεν καταγράφηκε γιατί ως ληστοσυμμορίτες δεν είχαν την γραφειοκρατία του στρατού.
      Τέλος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβεβαιώσει ότι η ιστορία των ληστοσυμμοριτών είναι παραμύθια, πχ ότι αγωνίστηκαν για να κάνουν την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος από τις ξένες δυνάμεις(άγγλους).

      Διαγραφή
    2. @ Dimitris D.
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

      Διαγραφή
    3. Ενώ το ποιον του Ζαχαριαδη του Κλαρα και ολων υπηρετών ηταν αψογο Δεν φταις εσυ αλλα ο Καλντεριδης που δινει χωρο σαν καποιους σαν
      εσενα

      Διαγραφή
  3. Την οποια ελλαδα παραδιδει σημερα το κατεξεφτελισμενο καραμαλιδικο καθεστως του 74 των γελοιων αστουληδων χριστιανοδεξιουληδων μεσαιοχωρουλιδων αμαχητι στους νεοεαμοβουλγαρους ερυθροφασιστες απογονους των εθνοπροδοτων γενοκτονων του ελληνικου λαου. Μαζι τους αυτη τη φορα θα εχουν και τους λαθροεποικους επιβητορες τους κυριως τουρκαλμπαν και ισλαμιστες... Ασχετως βεβαια οτι μετα θα τους πετανε σπο τις ταρατσες λιθοβολωμτας τους κιόλας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καραμανλής ήταν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ φιλελεύθερος, δηλαδή ενάντια στην ελληνική παράδοση, θρησκεία, ιστορία και κράτος. Νομιμοποίησε τον κομουνισμό για να μας αναγκάσει να γίνουν επαρχία ή της ΕΕ(άθεης) ή της Σοβιετικής Ένωσης(άθεης).
      Το γελοίο με τους Έλληνες ήταν ότι τον ψήφιζαν με μόνο κριτήριο ότι δεν ήταν κουμουνιστής!!!

      Διαγραφή
    2. @ Dimitris D.
      Και με μανια οι γυναικες αρχης γενομενης απο την φρειδερικη.

      Διαγραφή
  4. Στα επισημα αρχεια του ΟΗΕ αυτος ο θηριωδης πολεμος εχει καταγραφει ως Gang War. Συμοριτοπολεμος. Dimitris D. Διανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα πολύ καλά στημένο ερωτηματολόγιο του γνωστού αντικομμουνιστή Καλύβα ο οποίος μαζί με τον πασίγνωστο καθηγητή του πανεπιστημίου Μακεδονίας γράφουν βιβλία με φανερά αντικομμουνιστική διάθεση.
    Εκείνο που σκόπιμα «ξέχασε» ο Καλύβας ήταν ο Τσώρτσιλ που έδινε τις διαταγές για να ξεσπάσει η πολεμική σύρραξη μέσα στην Αθήνα.
    Το ντοκιμαντέρ για τα Δεκεβριανά των 9 λεπτών που έχει αναρτήσει σήμερα ο Ινφογνώμων αναφέρει τις διαταγές του Τσώρτσιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο, είναι εξοργιστικό σήμερα που έχουν αποκαλυφθεί από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τα σχέδια κατάληψης της Αθήνας (του Τχη Ορέστη Μακρή και έγκρισή τους από το Πολιτικό Γραφείο τον Απρίλιο του '44) να μιλάμε ακόμη για ξένους, τσώρτσιλ, σοβιετικούς κλπ. Όταν μάλιστα αυτοί οι ξένοι πολεμούσαν τους γερμανούς στα μέτωπα Γαλλίας, Ιταλίας και Ρωσίας ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Chris (3/12/2017 10.07mm)
      Παραβλέποντας τον φανατισμό σου απαντώ με ιστορικά στοιχεία που δεν αμφισβητούνται σε αυτά που γράφεις.
      1) Για τον αρχηγικό ρόλο του Τσώρτσιλ ρίξε μια ματιά στην ανάρτηση (ντοκιμαντέρ) της 3/12/17 που έχει ο Ινφογνώμων για τα Δεκεμβριανά.Ουσιαστικά ήταν τότε ο πολιτικός ηγέτης της Ελλάδας.
      Μπορείς να αναζητήσεις επαρκείς πληροφορίες και στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).
      2) Για το σχέδιο κατάληψης της Αθήνας.Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι για τον ΕΛΑΣ ήταν πανεύκολη επιχειρησιακά η κατάληψη της Αθήνας, γιατί διέθετε το 1944 τη Μεραρχία Αττικοβιωτίας με 4000 οπλισμένους και εμπειροπόλεμους άνδρες με πλήρες επιτελείο στρατιωτικών του Ελληνικού Στρατού.Ξεχωριστά διέθετε ισχυρή πολεμική δύναμη ο ΕΛΑΣ Αθήνας. Είναι φανερό ότι η δύναμη αυτή από μόνη της υπεραρκούσε για να νικήσει τους 2000 χωροφύλακες στου Μακρηγιάννη . Είτε είχε σχέδιο ο ΕΛΑΣ είτε όχι το βέβαιο είναι ότι είχε τη δυνατότητα να καταλάβει την Αθήνα.Το ερώτημα σε ιστορική βάση είναι γιατί αδράνησε; Μια πιθανή απάντηση είναι η συμφωνία της Γιάλτας με την οποία η Ελλάδα εντάχθηκε στην σφαίρα επιρροής της Αγγλίας. Μπαίνει τότε το ερώτημα. Γιατί ο ΕΛΑΣ (ΧΙ μεραρχία Θεσσαλονίκης) με στρατιωτική δύναμη 3000 και με στρατιωτικό αρχηγό τον ταγματάρχη Μηχανικού Παλαιολόγο Γ. κατέλαβε την Θεσσαλονίκη; Ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια; ;Oxι γιατί προηγήθηκε διαταγή από τον καπετάνιο της ομάδας μεραρχιών Μακεδονίας Μάρκο Βαφειάδη.
      3) Το ότι πολέμησαν οι ξένοι τους Γερμανούς σε όλα τα μέτωπα δεν σημαίνει ότι αδιαφορούσαν οι ξένοι ηγέτες για το μέλλον των χωρών .
      Απόδειξη α)η συμφωνία της Γιάλτας όπου μοίρασαν τα κράτη της Ευρώπης σε κύκλους επιρροής πριν καν τελειώσει ο πόλεμος. Εκεί κρίθηκε το μέλλον της Ελλάδας και προφανώς ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε ήταν άσκοπος.
      Απόδειξη β) Στις μέρες που κρίνονταν η μάχη της Αθήνας επισκεύθηκε την Αθήνα ο Τσώρτσιλ όχι ως τουρίστας αλλά ως ηγέτης της Αγγλίας και έδωσε σαφείς και αυστηρές εντολές .
      ΥΓ Στις αρχές της δεκαετίας του 80 δυο στρατιωτικοί ηγέτες της εποχής του εμφυλίου, ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος στρατιωτικός ηγέτης του Ελληνικού στρατού και ο Μάρκος Βαφειάδης στρατιωτικός ηγέτης του ΔΣΑ (μέχρι το 1947) συναντήθηκαν και έδωσαν τα χέρια αναγνωρίζοντας ότι είχαμε έναν εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές Ελλήνων.Αυτό το μήνυμα το έχει ενστερνισθεί η Ελληνική κοινωνία με εξαίρεση μια πολύ μικρή μερίδα της.

      Διαγραφή
  7. Τι να λέμε τώρα τα λένε όλα από μόνοι τους οι παλιοί κομμουνιστές.
    https://www.youtube.com/watch?v=cuziZPHBBOA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλα λεει ο ενας,αλλα ο αλλος...αντε βγαλε ακρη...
    Ετσι,ο καθενας αρχιζει να λεει την αποψη του κιοποιος πετυχει...
    Η αποψη μου ειναι οτι ενω οι Σοβιετικοι δωσανε οντως οδηγιες συμβιβασμου στο ΚΚΕ,οι αγγλοι εδωσαν την βολη της εναρξης του εμφυλιου.
    Πως το κανανε αυτο;
    Μα οπως το εκαναν και στην Συρια: Αποδεσμευση πυρων απο πρακτορες κατα αοπλων διαδηλωτων...
    Τα υπολοιπα ειναι ευκολα και απολυτα υπολογισμενο το αποτελεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. elias cavadas (4/12/17 9.27 pm)
      Εκτιμώ ότι οι Σοβιετικοί μπορεί να έδωσαν οδηγίες συμβιβασμού στο ΚΚΕ,γιατί στη συνέχεια δεν έδιναν στρατιωτική βοήθεια, παρά μόνο άσυλο όταν τελείωσε ο εμφύλιος.
      Εκτιμώ ακόμη ότι τήρησαν πιστά την συμφωνία της Γιάλτας γιατί ο κόκκινος στρατός όταν εισήλθε στη Βουλγαρία είχε τη δυνατότητα να επεκταθεί και μέσα στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  9. Τον Νοέμβριο του '44 ο Ε.Λ.Α.Σ. σε δύο συναντήσεις στελεχών του έλαβε την απόφαση να μην καταθέσει τα όπλα, αρνούμενος την αποστράτευσή του.
    Μία παρουσία του Άρη Βελουχιώτη και μία σε συγκέντρωση κάποιας άκτιφ.
    Η απόφαση για σύγκρουση ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ των Δεκεμβριανών.
    Σημαντικότερο όλων είναι όμως είναι να θυμόμαστε τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούσε το Κ.Κ.Ε. στον Ε.Λ.Α.Σ. και στο Ε.Α.Μ. τότε.
    Γεγονός που αποδεικνύει τη διάθεση και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.