25/12/17

Μετά τις ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ και η πρεσβεία της Γουατεμάλας

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες γνωστοποίησε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή να μεταφερθεί η πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, λίγες ημέρες αφού η κυβέρνησή του τάχθηκε υπέρ των ΗΠΑ στη διένεξη για το τελικό καθεστώς της πόλης.
Με μια σύντομη ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μετακίνηση της πρεσβείας της Γουατεμάλας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Την 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών και προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης στον αραβικό κόσμο και πέραν αυτού, ακόμη και από μέρους δυτικών συμμάχων της Ουάσινγκτον.
Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.
Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, που είχε καταληφθεί ολόκληρη στον πόλεμο του 1967.
Την Πέμπτη, 128 κράτη αψήφησαν τον Τραμπ και τάχθηκαν υπέρ μιας—μη δεσμευτικής από νομική άποψη—απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προτρέπει τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας. Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα ήταν μεταξύ των λιγοστών χωρών που, όπως και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τάχθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.
Οι ΗΠΑ χορηγούν μεγάλα ποσά ως οικονομική βοήθεια στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες που θα ψήφιζαν υπέρ της απόφασης της ΓΣ του ΟΗΕ.
Ο Τζίμι Μοράλες, πρώην κωμικός της τηλεόρασης η πολιτική βάση του οποίου αποτελείται κυρίως από συντηρητικούς χριστιανούς, νωρίτερα φέτος ενεπλάκη σε μια σφοδρή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, όταν μια οργάνωση που δρα κατά της διαφθοράς στη Γουατεμάλα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την παραπομπή του σε δίκη και την παύση του από το αξίωμα.
Μολονότι ο Μοράλες μπόρεσε να αποφύγει τελικά την καθαίρεση, απέτυχε να εκδιώξει από τη χώρα τον επικεφαλής της οργάνωσης αυτής, της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, εν μέσω επικρίσεων από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.