25/12/17

Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Σερκέι Λαβρόφ στη Σημερινή της Κύπρου: Ποιον συμφέρει η στοχοποίηση της Ρωσίας;

Χολωμένη με κάποια ΜΜΕ η Μόσχα, που βάζει, όμως, πλάτη στο Κυπριακό
Η αύξηση της εμπορο-οικονομικής συνεργασίας Κύπρου-Ρωσίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκσυγχρονισμού της δομής εμπορίου, μέσω της αύξησης του μεριδίου των προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και μέσω της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων, εξηγεί στη Σημερινή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
«Μας φαίνεται λογική η πρότασή μας για τη συμμετοχή όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης, εννοείται, και της Ρωσίας, στη συζήτηση των διεθνών πτυχών της διευθέτησης, καθώς και σε μια Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο»
«Μερικά κυπριακά ΜΜΕ άρχισαν μια εκστρατεία, η οποία, όπως φαίνεται, μάλλον έχει προκληθεί και επινοηθεί, με στόχο τη δυσφήμηση της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα της παροχής νομικής αρωγής επί ποινικών και αστικών υποθέσεων»
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια ιστορική και αποκλειστική συνέντευξη στη «Σημερινή» της Κυριακής, βάζει πλάτες και στηρίζει αναφανδόν τα αιτήματα της Λευκωσίας στο Κυπριακό, τόσο για τις εγγυήσεις, όσο και για την ανάγκη παρουσίας του Σ.Α. σε μια νέα διάσκεψη.
Παρεμβαίνει, ωστόσο, χωρίς να κρύβει τη σφοδρή ενόχληση της Μόσχας, στα όσα είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας και αφορούν στη νομική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών στέλνει, παράλληλα, μέσω της «Σ», αυστηρότατο μήνυμα στην Ε.Ε. και τη Δύση σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στον ρωσικό γίγαντα.

Απαράδεκτες οι προσπάθειες έξωθεν επιβολής αποφάσεων

Ποια είναι η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά την ανεπιτυχή κατάληξη της διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, η Ρωσία υποστήριξε την ιδέα της συμμετοχής των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό Πρόβλημα;
Παρακολουθούμε με προσοχή την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος, οι οποίες διεξάγονται με τη μεσολάβηση και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δυστυχώς, ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών δεν επέφερε αποτελέσματα, ούτε οδήγησε στην εξάλειψη των σημαντικών διαφορών επί σειράς κομβικών προβλημάτων, που αφορούν πρωταρχικά στις εγγυήσεις για την ασφάλεια του μελλοντικού ενωμένου κυπριακού κράτους. Εντούτοις, ο λόγος γίνεται μονάχα για ένα ακόμη στάδιο των διαδικαστικών συνομιλιών. Σε σχέση μ΄ αυτό είμαστε πεπεισμένοι στην αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου, για τον οποίο δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.
Η δική μας θέση αρχών είναι καλά γνωστή και εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτη. Η αποκατάσταση της Κύπρου υπό την μορφήν ανεξάρτητου, κυρίαρχου, εδαφικά ακέραιου και ενωμένου κράτους ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τόσο των ιδίων των Κυπρίων, όσο και στον στόχο διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η οδός για την επίτευξη αυτού του στόχου περνάει μέσα από μια συνολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού Προβλήματος.
Εμείς θεωρούμε ότι οι εσωτερικές πτυχές της διευθέτησης αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των ιδίων των πλευρών. Θα υποστηρίξουμε εκείνη την απόφαση, στην οποία θα καταλήξουν οι Κύπριοι μεταξύ τους, έχοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτες οιεσδήποτε προσπάθειες έξωθεν επιβολής έτοιμων αποφάσεων, όπως και η επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.
Κεντρική θέση στη διαδικασία διευθέτησης αποδίδουμε στον ΟΗΕ, επειδή ολόκληρη η διαδικασία των συνομιλιών πραγματοποιείται στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για τον λόγο αυτό, μας φαίνεται λογική η πρότασή μας για τη συμμετοχή όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης, εννοείται, και της Ρωσίας, στη συζήτηση των διεθνών πτυχών της διευθέτησης, καθώς και σε μια Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο.
Θεωρούμε ότι η υποστήριξη από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αυτής της ιδέας, η οποία έγινε στην 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, θα συμβάλει στην υλοποίησή της και θα υποβοηθήσει στη διαμόρφωση ενός νέου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικότητες και στα συμφέροντα της Κύπρου, συστήματος εγγυήσεων ασφάλειας.

Εκτιμούμε τη στάση της Κύπρου

Η ηγεσία της Κύπρου έχει επεξηγήσει τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συντάσσεται ενάντια στις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε σχέση με τη Ρωσία. Σε ποιο βαθμό είναι χρήσιμο αυτό για τη Μόσχα και πόσο σημαντική είναι η θέση μιας μικρής χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;
Είναι ολοφάνερο ότι το ξετύλιγμα από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, της σπυράλης των κυρώσεων επέφερε σοβαρή ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας. Εκτιμούμε τη στάση της Κύπρου, η οποία εκδηλώνεται υπέρ τής όσο το δυνατόν γρηγορότερης εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προοπτικές αποκατάστασης ενός ολόπλευρου διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκαν από τους Προέδρους Βλαντίμιρ Πούτιν και Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στους πολιτικούς και ιδιαίτερα τους επιχειρηματικούς κύκλους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλο και πιο συχνά ακούγεται η δυσαρέσκεια, λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό ακούγεται η φωνή των Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων με πραγματιστικές διαθέσεις στις Βρυξέλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθύνεται προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στη Μόσχα ελπίζουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεπεράσουν τον τρόπο σκέψης, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, και ότι θα βρουν τις αναγκαίες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να θέλουν να βάλουν τη ρωσική πολιτική «σε στάση προσοχής», στη βάση της αρχής του «ελάχιστου κοινού παρονομαστή», και θα σταματήσουν να ακολουθούν πάντα την ολιγάριθμη, πλην, όμως, επιθετική, ομάδα χωρών με ρωσοφοβικές τάσεις, οι οποίες «παίζουν» το αντιρωσικό τους χαρτί για τη λύση δικών τους προβλημάτων.

Η Κύπρος και η Ρωσία έχουν στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Παρά το γεγονός αυτό, πρόσφατα γίναμε μάρτυρες κάποιων παράδοξων γεγονότων, τα οποία σχετίζονταν με την υπόθεση Ουόλτερ Μπράουντερ. Αντιλαμβάνεται η Μόσχα τις αιτίες που ανάγκασαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας να τερματίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και τι θα πρέπει να αναμένουμε επ' αυτού του θέματος ;
Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εμείς λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι η διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποίαν αναφέρεστε, έχει ανασταλεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες στη χώρα σας δικαστικές διαδικασίες, δεν έχει, όμως, τερματιστεί. Οι δέουσες εξηγήσεις έχουν ληφθεί από τη δική μας πλευρά από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουμε λάβει γνώση αυτών.
Ύστερα από αυτό, μερικά κυπριακά ΜΜΕ άρχισαν μια εκστρατεία, η οποία, όπως φαίνεται, μάλλον έχει προκληθεί και επινοηθεί, με στόχο τη δυσφήμηση της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα της παροχής νομικής αρωγής επί ποινικών και αστικών υποθέσεων. Είναι ανυπόστατο να επιβάλλεται η θέση ότι δήθεν οι ρωσικές παρακλήσεις έχουν πολιτικά κίνητρα και χαρακτήρα. Και ότι, δήθεν, η συνεργασία μεταξύ αρμοδίων οργάνων των χωρών μας ξεφεύγει από τα όρια της επικρατούσης διεθνούς νομικής πρακτικής.
Σε σχέση με αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία μας πραγματοποιείται αυστηρά και στη βάση της Συμφωνίας μεταξύ της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας Περί νομικής αρωγής και νομικών σχέσεων σε αστικές και ποινικές υποθέσεις του 1984, τη Συνθήκη για την παράδοση στο εξωτερικό δικαστικών και εξωδικαστικών εγγράφων για αστικά και εμπορικά θέματα του 1965, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για αμοιβαία νομική βοήθεια για ποινικές υποθέσεις του 1959 και σειράς άλλων διμερών και διεθνών εγγράφων.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε πως παρόμοια συνεργασία αποτελεί απολύτως μια ομαλή πρακτική για τις διακρατικές σχέσεις. Εξ όσων γνωρίζουμε, η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει έντονα τέτοιου είδους συνεργασίες και με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Εντούτοις, στόχος, για να σπεκουλάρουν κάποια από τα ΜΜΕ της Κύπρου, έχει επιλεγεί η Ρωσία. Λογικά, γεννιέται το ερώτημα: Σε ποιον συμφέρει κάτι τέτοιο;
Ακριβώς, κάτω από την οπτική γωνία της προκατάληψης, πρέπει να εξετάζεται η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί γύρω από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Ου. Μπράουντερ. Εμείς πιστεύουμε ότι η επιδίωξη του ιδίου του Ου. Μπράουντερ και των κύκλων που τον υποστηρίζουν είναι να προσδοθεί στο θέμα αυτό πολιτικό χρώμα, κάτι που είναι απολύτως αβάσιμο, επειδή ο λόγος γίνεται για τη διάπραξη από μέρους τού εν λόγω προσώπου φορολογικών και άλλων οικονομικών εγκλημάτων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Υπολογίζουμε ότι τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμερόληπτα και ευσυνείδητα, θα προχωρήσουν στη δικαστική εξέταση και ότι οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Οι σχέσεις μας έχουν καλές προοπτικές
Υφίστανται πρόσθετες προοπτικές και τομείς περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας; Τι θα μπορούσατε να πείτε προς τον λαό της Κύπρου, καθώς επίσης και προς τη μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα η οποία διαβιεί στο νησί ;
Μεταξύ της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δημιουργηθεί αγαθές και φιλικές σχέσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σχέσεις αυτές έχουν καλές προοπτικές. Πρόσθετη ώθηση για τον διακρατικό διάλογο προσέδωσε η πραγματοποιηθείσα τον Οκτώβριο 2017 επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Έχουν ως στόχο τους την ενεργό εργασία από κοινού με τους Κύπριους εταίρους μας για την υλοποίηση των επιτευχθεισών συμφωνιών υψηλού επιπέδου.
Μεταξύ άλλων, ο λόγος γίνεται για την εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2018-2020 μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης της Κοινής Διακήρυξης των Κυβερνήσεων των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα εκμοντερνισμού των οικονομιών. Οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις της πρακτικής συνεργασίας έχουν καταγραφεί στο τελικό πρωτόκολλο της Δέκατης Συνόδου της Ρώσο-κυπριακής Διακυβερνητικής Επιτροπής οικονομικής συνεργασίας, η οποία συνήλθε στις αρχές Οκτωβρίου 2017 στη Λευκωσία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στον τομέα αυτό υπάρχει σημαντική δυναμική αύξησης.
Σε σχέση μ΄ αυτό, σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι, φέτος, παρατηρείται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η αύξηση σημείωσε 42,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου. Βασικό είναι να σταθεροποιήσουμε αυτήν τη θετική δυναμική. Η αύξηση της εμπορο-οικονομικής συνεργασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκσυγχρονισμού της δομής του εμπορίου, μέσω της αύξησης του μεριδίου των προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και μέσω της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τις αποφάσεις και συστάσεις της Συνόδου του Οκτωβρίου 2017 της Διακυβερνητικής Επιτροπής, τα αρμόδια ρωσικά και κυπριακά υπουργεία και οργανισμοί μελετούν τις πιθανές κατευθύνσεις συνεργασίας που έχουν προοπτική, για παράδειγμα, στον τομέα της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και των «πράσινων» τεχνολογιών.
Σημαντική είναι η συμβολή των συμπατριωτών μας στην εδραίωση της φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών μας, είτε υπό την μορφήν επισκεπτών στο φιλόξενο νησί σας για τουριστικούς σκοπούς, είτε ως μονίμως διαβιούντων στην Κύπρο. Σημαντικό γεγονός στην πολύπτυχη διμερή ημερήσια διάταξη πρέπει να θεωρείται το Κυπρορωσικό Φεστιβάλ της Λεμεσού. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη φιλική αντιμετώπιση από μέρους των κυπριακών Αρχών προς τους Ρώσους πολίτες. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, θα ήθελα να καλέσω τους εκπροσώπους της ρωσικής κοινότητας στην Κύπρο να συμβάλουν ενεργά στην περαιτέρω προσέγγιση των χωρών και των λαών μας.
Συγχαίρω τους αναγνώστες της εφημερίδας σας και όλους τους Κυπρίους με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Εύχομαι στον λαό της Κύπρου ειρήνη, ευημερία, σταθερότητα και κάθε καλό!
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Σεργκέι θες να μάθεις τον ορισμό της κατακόρυφης πτώσης;Είναι η δημοτικότητα της Ρωσσίας στον Ελληνισμό.Αυτά που λές είναι λόγια αλλα οι S-400 είναι χειροπιαστό πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.