23/2/18

Γάλλοι αναβαθμίζουν τη Βάση στο Μαρί

Το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ανέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, ενώ πρόσθεσε ότι το Παρίσι έχει δώσει «δείγματα γραφής» της αλληλεγγύης του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, δύο κλιμάκια του γαλλικού Ναυτικού βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων, στη βάση πρότασης που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο.
Η παρέμβαση του κ. Τροκάζ έγινε κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και βουλευτή Β’ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, με θέμα «Από το περιθώριο στο προσκήνιο, η Ελλάδα ως κομβικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο», στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
 
 Αναφερόμενος στην ομιλία του στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στάση που έχει τηρήσει, λέγοντας ότι «θα ευχόμουν την ίδια πολιτική να ακολουθήσουν οι εταίροι μας που έχουν συμβατικές δεσμεύσεις για αξιοποίηση του πλούτου που υπάρχει ή ενδέχεται να υπάρχει στην ΑΟΖ».
 
 Ερωτηθείς ακολούθως για το θέμα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Γαλλία υποστήριξε αρχές και αξίες οι οποίες βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα συμφέροντά της, όπως αυτά εκφράζονται διά των συμφερόντων της TΟΤΑL στα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ.
 
 Τον λόγο ζήτησε και πήρε ακολούθως ο κ. Τροκάζ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η Γαλλία δεν έχει την ευθύνη ασφάλειας όλου του κόσμου, αλλά θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο μας ως σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε ακόμη ότι «βρισκόμαστε εν μέσω κρίσεως» και πρόσθεσε ότι για να γίνει κατανοητή η συνεισφορά της Γαλλίας, θα πρέπει να αναλυθεί η σχέση της με την Κύπρο σε βάθος χρόνου. Παρέπεμψε επίσης στη στάση που τήρησε η Γαλλία και άλλες χώρες στα Ηνωμένη Έθνη τα τελευταία 43 χρόνια.
 
 Όπως είπε, με εξαίρεση την Ελλάδα, η Γαλλία είναι από τις ελάχιστες δυτικές χώρες που εξόπλισε την Εθνική Φρουρά αυτά τα 43 χρόνια. «Είναι κάτι πολύ απτό, καθόλου θεωρητικό, που σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη».
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, λέγοντας ότι έθεσε από κυπριακής πλευράς την πρόταση για εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων. «Πρόκειται για μια κυπριακή πρόταση» συνέχισε και είπε ότι η Γαλλία ανταποκρίθηκε θετικά με την αποστολή δύο κλιμακίων του γαλλικού Ναυτικού στην Κύπρο το περασμένο Ιανουάριο «και συνεχίζουμε».
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή η TOTAL θα συνεχίσει τις εργασίες της στην ΑΟΖ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σενσριο...μεχρι νσ παρουν την βαση...ισως....ισως μετα ζητησουν ..ΑΟΖ...βασεως... θα δουμε που φτανει το μιραζ...μπορει η οσση να μην εχει χουρμαδες...ουτε και...οαση....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.