4/6/18

Το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων - ΄Β μέρος: Οι ευθύνες Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ΚΙΝ.ΑΛ.)

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων - Ά μέρος: Οι ευθύνες ΣΥΡΙΖ.Α. – ΑΠ.ΕΛ.*
Οι αυτονόητες ευθύνες της συγκυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια έρχονται να επιτείνουν την κατάσταση που είχαν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ.
Από το 1990, οπότε και ανέκυψε το πρόβλημα για την Ελλάδα, η ελληνική εξωτερική πολιτική ηττήθηκε. Η κυβέρνηση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναλώθηκε στον εσωκομματικό της διχασμό. Άλλη λύση προέκρινε ο τότε πρωθυπουργός, και πρόεδρος της ΝΔ, και άλλη ο υπουργός του επί των εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς. Η διάσταση αυτή έφθασε μέχρι του σημείου της πλήρους ρήξεως. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε και το Σκοπιανό έμεινε μετέωρο εσωτερικώς, αλλά όχι εξωτερικώς. Όσο η ελληνική πολιτική σκηνή «προέβαλε» 2 διαφορετικές «παραστάσεις» οι ξένοι προσανατολίζονταν να αναγνωρίσουν το νεοσύστατο κρατίδιο ως «Μακεδονία».
Οι διάδοχες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στάθηκαν ανίκανες να εμποδίσουν και εν τέλει να αποτρέψουν αυτές τις αναγνωρίσεις. Το 1995 υπεγράφη η Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία δεν ήταν νίκη της Ελλάδος, ούτε της ελληνικής διπλωματίας. Συγχρόνως, το ποτάμι των αναγνωρίσεων μεγάλωνε και η Ελλάς ουδέν μέτρο λάμβανε εναντίον των χωρών που προέβαιναν σε αναγνωρίσεις. Οι λόγοι; Αφενός μεν να καλοπιάσουμε τους εταίρους και συμμάχους μας, διότι επέκειτο η συγκρότηση της Ο.Ν.Ε. και η κυβέρνηση επεδίωκε την ένταξη της Ελλάδος σε αυτήν, αφετέρου δε να μη διαταράξουμε τις σχέσεις μας με χώρες μη συμμάχους, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Συρία κ.λπ.
Η κατάσταση εκτραχύνθηκε με την ανάρρηση στην εξουσία του εθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός των Σκοπίων από το 2006 έως και το 2016, ήτοι 10 ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος, παιδί κομμουνιστή από την Αχλάδα Φλωρίνης που ο πατέρας του κατέφυγε στην Γιουγκοσλαβία κατά τον ελληνικό εμφύλιο, ανέβασε την ταχύτητα στην επεκτατική πολιτική της γείτονος χώρας. Η συνεννόηση κατέστη αδύνατη και κατόρθωσε να εκθέσει την Ελλάδα, όταν, μετά την περίπου προβολή βέτο το 2008 στο Βουκουρέστι, η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Τα χρόνια συνέχισαν να περνούν και η Ελλάς να αποτυγχάνει έναντι των Σκοπίων. Ακόμη και το βέτο που σχεδόν προεβλήθη στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υπέκρυπτε μια υποχώρηση στο ζήτημα της ονομασίας.
Σήμερα που η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. εκποιεί την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Μακεδονίας για να λάβει αόριστες υποσχέσεις στο ζήτημα του χρέους, όπως ακριβώς η κυβέρνηση Σημίτη αδρανούσε για τις αναγνωρίσεις ενόψει της εισόδου μας στην Ο.Ν.Ε., η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. (διάδοχο σχήμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) περί άλλων τυρβάζουν. Το μεν ΚΙΝ.ΑΛ. θα προσέγγιζε μια λύση με σύνθετη ονομασία ευχερώς, η δε Ν.Δ. όχι, αλλά μόνο σε ρητορικό επίπεδο.
Η υποκρισία της Ν.Δ. σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ως μείζων. Όταν διατυπώνεις αντιρρήσεις σε ένα ζήτημα αλλά το πράττεις ως εάν να τις διατυπώνεις προσχηματικά, τότε πολιτεύεσαι με υποκρισία. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η επίσημη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως μετεβλήθη αμέσως μετά το πρώτο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Το πλήθος του κόσμου εξανάγκασε την ηγετική ομάδα του κόμματος να λάβει άλλη θέση. Βεβαίως, ακόμη και η θέση «πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους τα Σκόπια και μετά να συζητήσουμε το όνομα», χωρίς να προβάλλεται ξεκάθαρα επίσημη θέση επί της ονομασίας υποδηλώνει μια πολιτική έναντι της οποίας καλό θα είναι να είμαστε καχύποπτοι.
Παράλληλα, η μη ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Ν.Δ. για την ανάσχεση της επιδιωκόμενης από τη συγκυβέρνηση «λύσεως» δείχνει μέχρι που είναι διατεθειμένη να φθάσει. Στο ξόδεμα μερικών αράδων σε εφημερίδες και κάποιων δηλώσεων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σε τίποτε άλλο.
Επομένως, το ερώτημα παραμένει: Πώς μπορούν οι πολίτες, όταν διαφωνούν με κάτι τόσο άμεσο και τόσο επικίνδυνο, όσο η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε άλλη χώρα, να αντιδράσουν αποτελεσματικώς;        

Υ.Γ.: Στις 16 Φεβρουαρίου 1994 η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να επιβάλει εμπάργκο στα Σκόπια θέτοντας 3 όρους: να αλλάξουν σημαία, να αλλάξουν Σύνταγμα και να δηλώσουν πως τα σύνορα είναι οριστικά. Δεν αποτελεί όμως επιτυχία, διότι πρώτον η υπαναχώρηση έγινε ατάκτως 19 μήνες μετά και δεύτερον, είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα.   

6 σχόλια:

  1. Τραγικά λάθη τω κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , όμως ο Συριζα αντί να λύση το πρόβλημα και όλοι οι Έλληνες να πουν μπράβο στον Τσιπρα , αυτός κάνει το αντίθετο, προδίδει την χώρα του και την πουλά !! Βλέπω με λίπη οτι το Αθηναϊκό κράτος προσπαθεί ακόμα και τώρα και συνεχώς απαξιώνει την Β. Ελλάδα !!! Δείτε το ποιο απλό , όλες οι εταιρίες κάνουν κουμάντο απο Αθήνα , όλα τα υπουργία ξεχνούν οτι υπάρχει και η Θεσσαλονίκη , οι Τράπεζες , οι ασφαλιστικές εταιρίες , όλες δεν έχουν καμιά σχέση με Θεσσαλονίκη , οι μεγάλο δικηγόροι έχουν στην Θεσσαλονίκη τα τσιράκια τους και οι Θεσσαλονικοις απλά τους υπηρετούν !!
    Γενικά υπάρχει μια απαξίωση της Β. Ελλάδος και αυτό μια μέρα , οχι και πολύ μακριά , θα γίνει ο τάφος της Ελλάδος !!!! Γιατί , γιατί έτσι το θέλουν κάποιοι ηλίθιοι και κάποιοι κοιμούνται με ταχύτητα !!! Το Σκοπιανός θα είναι η αρχή του τέλους !! Γι αυτό το διαίρει και βασίλευε εφαρμόζουν με τα συλλαλητήρια !! Δεν κάνουν ένα και κάλο παρά πολλά και μικρά έτσι ώστε να μη φανεί η ένταση, ο χάρτης στην αρχή του άρθρου τα λέει όλα !!
    Ξυπνήστε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση, σκίζεις και μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όταν όμως είσαι στην κυβέρνηση, τότε παίζεις νευρικά το κομπολόι σου και προσκυνάς...

    http://www.documentonews.gr/article/wikileaks-makedonia-na-nai-kai-oti-na-nai

    Στα Σκόπια, των συλλαλητηρίων ηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα, κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

    Όσο η Ελλάδα, διαπραγματεύεται σύνθετη ονομασία, το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά ΠΟΤΕ, τα Σκόπια θα πουν ΝΑΙ. Δε μπορεί να κάνεις πολιτική με βάση το "ελπίδα μου το VMRO να λέει όχι". Η ΝΔ προτίθεται να πει στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους πως αποκηρύσσει τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και απαιτεί όνομα χωρίς Μακεδονία; Όχι; Τότε απλά προσεύχονται να είναι ο Τσίπρας αυτός που θα υπογράψει και όλα είναι απλά ένα blame game.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουρακουλουμ μην το χαλας ολο...τα πας υπεροχα και ξαφνου μπαμ ...Αν συνεχισεις τα Αγγλικα...μιλωντας σε Ελληνες...θα σου αρχισω ρωσικα....για ελληνες....Σκεψου τι κανεις...το εντελως σντιθετο της σγωνιας σου για την χωρα μας...Επειδη εχω κτιμησει οτι λες πηρα το θαρρος να το πω...

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη κύριε Δημήτρη και να με συμπαθάτε, αλλά δε μου έρχονται πάντα αυθόρμητα οι ελληνικές μεταφράσεις και τη φράση αυτή την έχω ακούσει και από Έλληνες δημοσιογράφους, οπότε νόμιζα πως πια είναι κοινότυπη. Τέλος πάντων, εννοώ, ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι ποιος θα κατηγορηθεί για την υπογραφή και όχι το αν η χώρα είναι διπλωματικά εγκλωβισμένη ή όχι.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κύριε αρθογράφε,
      πού καλό συμπυκνωμένο και εμπεριστατομένο το άρθρο σας.
      ΟΜΩΣ όπως οι περισσότεροι θεωρητικοί δεν δίνετε απάντηση στην καυτή ερώτηση που ο ίδιος θέτετε: Πώς μπορούν οι πολίτες, όταν διαφωνούν με κάτι τόσο άμεσο και τόσο επικίνδυνο, όσο η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε άλλη χώρα, να αντιδράσουν αποτελεσματικώς;

      Εδώ σας χρειαζόμαστε, στην πράξη, όχι μόνο λόγια και θεωρίες που ακούμε επί 10ετίες τώρα σε όλες τις διαλέξεις που τρέχουμε. Η απάντηση του ερωτήματος αυτού είναι που μας καίει και εσείς δεν μας λέτε το παραμικρό. Περιμένουμε απαντήσεις και λύσεις διότι σε λίγες ημέρες θα είναι πολύ αργά για τους Μακεδόνες.

      Όποιον και αν ρωτήσεις τώρα κάνει τον ψόφιο...κοριό! Κανείς δεν λέει ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
      Όμως εμείς το λέμε χρόνια: Η ψηφοφορία και η προσφυγή στις εκλογές δεν είναι τίποτα άλλο από μια στημένη απάτη από τους κυρίαρχους για να αποκτούν φτηνά τη συναίνεση αυτών που καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται...Τα πρόβατα οδηγούνται στο σφαγείο. Είναι σιωπηλά και δεν ελπίζουν τίποτα. Τουλάχιστον όμως δεν ψηφίζουν τον σφαγέα τους ή τον αστό που θα τα καταβροχθίσει (Οκτάβ Μιρμπό "Η απεργία των ψηφοφόρων")

      Διαγραφή
    4. panos georgiou,

      Σας ευχαριστώ.
      Όπως και στο Ά μέρος του άρθρου έτσι και στο 'Β επαναφέρω το ίδιο ερώτημα, ώστε ρητορικά να αποδείξω ότι δεν μπορούν να μας σώσουν οι πολιτικοί.

      Η απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί στο επόμενο κείμενο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.