4/6/18

Επείγουσα ερώτηση Κ. Χρυσόγονου στην Κομισιόν για τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου

Επείγουσα ερώτηση για τις κινήσεις του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» κατέθεσε σήμερα προς την Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο οι υπερεθνικιστικές τελετές που προηγήθηκαν του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου και οι σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, (γαμπρού του προέδρου Ερντογάν) σε συνδυασμό με την τακτική παρεμπόδισης προγραμματισμένων γεωτρήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ, που ακολουθεί η Τουρκία, θέτουν σε αμφιβολία τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Χρυσόγονος θέτει προς την Κομισιόν τα ερωτήματα:

  1. Πώς σχεδιάζει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ή σε άλλο σημείο εντός των γεωγραφικών ορίων της ΕΕ;
  2. Πώς σχεδιάζει να προστατεύσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής και κυπριακής επικράτειας από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που στοχεύουν στην αποτροπή του κατοχυρωμένου με διεθνείς συνθήκες status quo στην περιοχή;
Ναυτεμπορική

11 σχόλια:

  1. If the EU ever give him a specific response and even more if EU act upon a Turkish violation, wake me up. There are a lot of money to be made by EU selling goods and arms to Turkey. See recent contracts for U214s and Leopards.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσο ξέρω, στις ευρωπαικές συνθήκες δεν προβλέπεται στρατιωτική βοήθεια για να μπορέσεις να βγάλεις πετρέλαιο. Προβλέπεται, αν θυμάμαι καλά, πως αν μια χώρα δεχθεί στρατιωτική επίθεση, ότι τα άλλα μέλη πρέπει να βοηθήσουν με ό,τι μέσα μπορούν να διαθέσουν. Το οποίο είναι ασαφές, γιατί ο άλλος μπορεί να πει πως μπορεί να διαθέσει πχ γάζες.

      Διαγραφή
    2. Το βρήκα, είναι το άρθρο 42.7. Μην περιμένει κανείς τίποτα, είναι έτσι διατυπωμένο, ώστε να το εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι και πάντως, όχι για θέματα ΝΑΤΟ.

      7. If a Member State is the victim of armed aggression on its territory, the other Member States shall have towards it an obligation of aid and assistance by all the means in their power, in accordance with Article 51 of the United Nations Charter. This shall not prejudice the specific character of the security and defence policy of certain Member States.

      Commitments and cooperation in this area shall be consistent with commitments under the North Atlantic Treaty Organisation, which, for those States which are members of it, remains the foundation of their collective defence and the forum for its implementation.

      http://www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-european-union-and-comments/title-5-general-provisions-on-the-unions-external-action-and-specific-provisions/chapter-2-specific-provisions-on-the-common-foreign-and-security-policy/section-2-provisions-on-the-common-security-and-defence-policy/129-article-42.html

      Διαγραφή
    3. Ουρακουλουμ το βαζεις τυπικα λαθος..Δεν παει η Ελλαδα η η Κυπρος εδω να βγαλει πετρελαιο με αυτο το σκαφος...αλλα η Τουρκια ...μη μελος.Σε σχεση με την ενδεχομενη παραβιαση συνορων και ΑΟΖ κρατους μελους δεν ξερω τι λενε οι συνθηκες...και απο κρατος μη μελος...Κανω λσθος ?

      Διαγραφή
    4. Έχετε δίκιο, κύριε Δημήτρη. Κοιτάξτε, αν σας πω πως έχω διαβάσει όλη τη Συνθήκη της Λισαβώνας, ψέματα θα σας πω. Είχα ψάξει μόνο να δω τι μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα ή η Κύπρος σε περίπτωση επίθεσης. Βρήκα το άρθρο και στα ελληνικά, εδώ:

      https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/see/arthro-42-synthiki-gia-tin-eyropaiki-enosi

      Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι πρόκειται για "τσάι και συμπάθεια" με παραθυράκια παντού για όποιον δε θέλει να κουνήσει δαχτυλάκι και με ένα ΝΑΤΟικό καπέλο για όποιον θέλει να κουνήσει. Αν αυτή είναι η αντίδραση σε στρατιωτική επίθεση, τι θα πρέπει να φανταστώ πως θα λέει για "παραβίαση ΑΟΖ"... Ή δε θα λέει τίποτα ή θα λέει "έχετε την αμέριστη ψυχολογική μας συμπαράσταση".

      Διαγραφή
    5. Το τελευταιο θα λεει κυριε ουρακουλουμ....κατι σαν ..τρισαγιο...μετα την κηδεια..

      Διαγραφή
  2. Την ερώτηση την έκανε ο κος Χρυσόγονος, κι αυτό είναι ένα άριστο λιθαράκι!Την απάντηση πότε θα την δούμε καθώς η ερώτηση είναι επείγουσα. Ωστόσο οι Έλληνες όταν βρίσκονται στο εξωτερικό λειτουργούν αλλιώς! Για παράδειγμα για το ίδιο θέμα δεν έχουμε δει δήλωση του κου Καμμένου! Ποιός δίνει αυτό το δικαίωμα στον υπουργό Άμυνας ή στον ΥΠΕΞ να μην κάνει δήλωση "έντεχνης" αποτροπής! Υβριδική θα έλεγα μιας και τώρα τελευταία τα υβριδικά είναι της μόδας! Για συγκεντρωθείτε λίγο εκεί στη Βουλή δεν πάτε καλά στην πορεία σας!! Μην κοιτάζει ο ένας τον άλλον σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος και ενημερωμένος! Τι έχετε κατά νου? ""Μαγειρική" στο Αιγαίο αλα Σκόπια? Ελάτε όμορφα και με καλό τρόπο στον ισο δρόμο, γιατί δεν πηγαίνετε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενας τενεκες - καθηγητης που σιτιζομενος στο πρυτανειο των Βρυξελλων (ανεξαρτοποιηθηκε για να βαλει βεσεις για μελλοντικη πρωθυπουργοποιησησ-παντα χρειαζονται εναλλακτικες) ρωτα κατι που ειναι ανευ νοηματος ΟΣΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ! Αντιδωρο θα της δωσουν την συνεκμεταλλευση οι "συμμαχοι", διοτι οπως γνωριζετε, αν ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ στειλει στον ΟΗΕ τις συντεταγμενες της ΑΟΖ σου, οποιοσδηποτε μπορει να βαλειο ΝΟΜΙΜΑ ενα τρυπ[ανι, να αντλησει πετρε3λαιο και να εχει ΑΟΖ 500 μετρων περιξα αυτου !!!!! Το πετρελαιο βεβαια θα διοχετευθει στη Δυτικη Ευρωπη μεσω Τουρκιας (αποτιμωμενο σε ΔΟΛΛΑΡΙΑ - οχι σε ΕΥΡΩ οπως το πιθανο Ελληνικο) και το παραδακι θα το τσεπωσουνοι Αμερικανικες εταιρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσχετο, ο Χροσογονος φοράει γραβάτα; ρε κοίτα να δεις κάτι πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι και στην λιστα των πληρωμενων ευροβουλευτων ολων των κρατων....απο το ιδρυμα ...ΣΟΡΟΣ...οπως δημοσιευθηκε στην Ευρωπη...διακοσιοι εξηντα τον αριθμο....και ο Γλεζος...και Παπαδημουλης....κλπ.... Δεν τοχει αρνηθει....!!...Πεντε κρικοι...ενα ταληρο...βαλτε τωρα που γυριζει...υπερ βωμων κι εστιων ειναι ο ..ερανος....οτι προαιρησθαι...να σας εχει καλα ο Μεγαλοδυναμος..

      Διαγραφή
  5. Μια αλλη εικονα του κυριου ο οποιος φροντιζει για τουε μισθους των καλων παιδιων στην Ευρωβουλη.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=W8Id0-Lsyr0&ab_channel=CampConstitution

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.