1/1/19

Εντείνονται οι πιέσεις πανταχόθεν προς τον Ερντογάν για τη Συρία

Οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι τόσο εύκολη λεία για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι πιέσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναστείλει τα σχέδια για στρατιωτική εισβολή στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της Συρίας εντάθηκαν, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να ζητεί «αυτοσυγκράτηση και υπεύθυνη στάση». Οι υπολογισμοί της Αγκυρας μετά τον ελιγμό των Κούρδων, που προσκάλεσαν τη Δαμασκό να υψώσει τη συριακή σημαία στην πόλη Μανμπίτζ την Παρασκευή, δεν ευοδώθηκαν.
Η κίνηση αυτή διαμηνύει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι οι τουρκικές δυνάμεις, σε περίπτωση εισβολής, θα βρεθούν αντιμέτωπες και με τις δυνάμεις της Δαμασκού και των Ρώσων υποστηρικτών της. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεσμεύθηκε για τη «συνέχιση της ρωσικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση και τον λαό της Συρίας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».
Ο Ρώσος πρόεδρος απέστειλε πρωτοχρονιάτικη επιστολή και στον Τούρκο ομόλογό του, στην οποία εξέφρασε ικανοποίησή για την πρόοδο των διμερών σχέσεων το 2018. Οι δύο τομείς στους οποίους αναφέρθηκε ήταν η κατασκευή με ρωσική υποστήριξη του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού και η ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού αερίου Turkish Stream.

Παράλληλα, το Σάββατο, υπουργοί από τη Ρωσία και την Τουρκία συμφώνησαν τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών στη βόρεια Συρία ενόψει της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων. Την Κυριακή, στην τηλεφωνική συνομιλία της με τον Τούρκο πρόεδρο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε «την προσδοκία ότι η Τουρκία θα αντιδράσει με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στην ανακοινωθείσα απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία».

Η κινητικότητα αυτή στοχεύει να αποτρέψει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στον επταετή εμφύλιο της Συρίας, ο οποίος φέτος κόστισε τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους. Το πιο δραματικό στον απολογισμό αυτόν είναι ότι, παρ’ όλα αυτά, το 2018 ήταν η λιγότερο αιματηρή χρονιά από το ξέσπασμα του πολέμου.

Πηγές: REUTERS, A.P., Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Τι έγινε τελικά;
    Το βερολίνο συντάσσεται υπέρ της Ρωσίας και του Ιράν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά αγαπητέ φίλε! Στο έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο! Κάτι σου διαφεύγει στην διεθνή σκηνή καλέ μου φίλε! Τα πράγματα έχουν κι άλλα πράγματα που κι αυτά έχουν και κάποια άλλα πιό πίσω που κι αυτά έχουν κάποια! Η αιτία παράγει αποτέλεσμα που παράγει άλλες αιτίες που παράγουν αποτελέσματα διαφορετικά! Και ου το καθ εξής...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.