6/3/19

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ - 1923: Ανταλλαγή πληθυσμών (ΒΙΝΤΕΟ)


Πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, περιμένοντας να μεταφερθούν στον νέο τόπο κατοικίας τους (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Ουάσινγκτον).
Στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπογράφεται στη Λωζάννη σύμβαση περί υποχρεωτικής ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, έξι μήνες πριν συνομολογηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης. Η σύμβαση αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας και 400.000 Μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Η «Κ» γράφει:
«Η ελληνική Κυβέρνησις ώρισεν ως αντιπρόσωπον παρά τη επιτροπή ήτις θα αναλάβη την ανταλλαγή των αιχμαλώτων και των πολιτικών ομήρων τον ταγματάρχην του μηχανικού κ. Ι Κωττάκην».

3 σχόλια:

  1. Από την "ανταλλαγή των πληθυσμών" το 1923, πήγαμε στην μονομερή εκδίωξη του Ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1955, χωρίς αντίποινα από Ελληνικής πλευράς.
    Τα τελευταία χρόνια ανοίξαμε τα σύνορα της χώρας μας, με αποτέλεσμα τον μαζικό εποικισμό της από μουσουλμάνους, για να λύσουμε δήθεν το "δημογραφικό μας πρόβλημα" και χάριν των υποτιθεμένων "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" των μεταναστών.
    Εάν αυτό δεν είναι αυτοκτονική πολιτική κράτους, τί είναι?
    Δέν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως κάποιοι θέλουν να διαλύσουν και εξαφανίσουν το Ελληνικό έθνος από προσώπου γής.
    Δυστυχώς η ιστορία μας αποδυκνύει πως συχνά υπάρχουν συμπατριώτες μας, ουσιαστικά γενίτσαροι, που επιλέγουν τον δρόμο του Εφιάλτη και του "μπέη" Δ. Νενέκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανταλλαγή πληθυσμών έγινε με βάση το θρήσκευμα και όχι την εθνικότητα. Για αυτό οι μελέτες DNA δείχνουν ότι το 80% των Ελλήνων κατάγεται από αρχαίους Έλληνες, το 20% είναι διάφορες εθνικότητες που ήρθαν εδώ λόγο θρησκείας και το 1922 δεν μιλούσαν καν Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν αυτό δεν είναι αυτοκτονική πολιτική κράτους, τί είναι?

    Σίγουρα αυτό δεν είναι αυτοκτονική πολιτική κράτους, αλλά δυστυχώς είναι εξ ίσου σίγουρο ότι είναι αυτοκτονική πολιτική του έθνους (του Ελληνικού Έθνους)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.