21/3/19

Η κοροϊδία των ΜΟΕ και η εγκατάλειψη της Αμμοχώστου

Ανδρέας Μορφίτης  
Μετά από μια άγονη περίοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες ύστερα από το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, οι δύο ηγέτες (όπως τους αποκαλούν, πλέον, ακόμα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε.) συναντήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου 2019... για να σπάσει ο πάγος, να προβούν σε μια ανασκόπηση της γενικότερης κατάστασης στο Κυπριακό και να εξετάσουν τα επόμενα βήματα. 
Ο Τουρκοκύπιος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, παρέμεινε αμετάθετος –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου– στις πάγιες αξιώσεις και εμμονές της Τουρκίας αλλά στην αξίωσή του όπως το τ/κ συνιστών κρατίδιο της μελλούμενης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας διατηρήσει δικαιώματα βέτο σε όλες τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης.
Έτσι η συνάντηση περιορίστηκε στη συμφωνία για υλοποίηση των «κατ’ επίφασιν» Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης –χαμηλής πολιτικής, όπως τα αποκαλούν.

Και ως τέτοια ήσαν:

· Η διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών.
· Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την τ/κ κοινότητα χωρίς περιορισμό.
· Ο καθαρισμός περιοχών από νάρκες.
· Η επιστροφή πινάκων Ε/κ καλλιτεχνών που φυλάττονται από το τ/κ καθεστώς.
· Η παροχή οπτικοακουστικών ηχογραφήσεων Τ/κ καλλιτεχνών που ευρίσκονται στα αρχεία του Ρ.Ι.Κ.

Χωρίς να υποτιμώ ότι αυτές οι κινήσεις είναι κάτι καλύτερο από το τίποτα, διερωτώμαι αν αντέχει σε σοβαρή κριτική ο ισχυρισμός ότι αυτά τα μέτρα προάγουν –έστω και κατ’ ελάχιστον– την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και βελτιώνουν ουσιαστικά το κλίμα για πρόοδο των συνομιλιών.
Κρίνω επίσης ότι η φράση πως «βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και στις δύο πλευρές –ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος» δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την παραδοχή ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να διευκολυνθούν να ζουν η μια πλάι στην άλλη χωρίς στερήσεις, εκκρεμότητες και προβλήματα.
Θεωρώ ότι αυτή η τακτική είναι η καλύτερη συνταγή για την εδραίωση της διχοτόμησης.
Εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έθεσε με την αρμόζουσα εμμονή τα θέματα των προκλήσεων των Τ/κ στη νεκρή ζώνη της Δένειας, την παραβίαση του status quo στα Στροβίλια και κυρίως του σταδιακού εποικισμού τμήματος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στην παραλία του Αγίου Μέμνονα, μια τόσο σοβαρή εξέλιξη που οι πάντες το «έκαναν γαργάρα» και το εξαφάνισαν από την επικαιρότητα.
Σ’ αυτή την ανάλυση είναι σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι το πιο σαφές, από πλευράς διατύπωσης, το πιο ισχυρό, από πλευράς προέλευσης (από τον ίδιο τον ΟΗΕ και την Ε.Ε.), και το πιο σημαντικό, από πλευράς ουσίας, είναι το ΜΟΕ που υιοθετήθηκε και προβλέπει την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της!
Αυτό το Μέτρο ουδέποτε, κατά την άποψή μου, τέθηκε εμφαντικά, αμετάθετα και με την πρέπουσα επιμονή και αξίωση.
Άλλοτε ψελλίζαμε πως για την επιστροφή της πόλης οι Τούρκοι ζητούν ως αντάλλαγμα την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και άλλοτε περιπίπταμε στο θανάσιμο και καταστροφικό σφάλμα να αποδεχτούμε τη διασύνδεση του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των εδαφικών αναπροσαρμογών!
Και έτσι η πόλη παρέμεινε έρμαιο των λανθασμένων χειρισμών και του εγκληματικού ερασιτεχνισμού των εκάστοτε κυβερνώντων και συνομιλητών με αποτέλεσμα να εποικίζεται, να εκτουρκίζεται και να καταστρέφεται από τη φθορά του χρόνου.
Ως επιστέγασμα των προκλήσεων απέναντι στην εγκατάλειψη της πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί και η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας που δεν θα ωφελήσει τίποτε άλλο παρά μόνο την οικονομική ανάπτυξη της κατεχόμενης πόλης από το τ/κ καθεστώς, τη μονιμοποίηση της κατοχής της και την τελεσίδικη απώλειά της από τους νόμιμους κατοίκους της που ήσαν αφωνότεροι ιχθύος όλα αυτά τα 45 συναπτά τραγικά χρόνια!
Και την ίδια στιγμή να μιλάμε με ελαφρύτητα και αφέλεια για «βελτίωση της καθημερινότητας των Κυπρίων».
Σ’ αυτό τον τόπο, μαζί με όλα τα άλλα, χάθηκε η σοβαρότητα, η εντιμότητα και η ειλικρίνεια.
Για αυτό και τα ούτω καλούμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» αποτελούν πλέον μια σκέτη κοροϊδία για να τα χρησιμοποιούμε και να καλύπτουμε τη γύμνια των χειρισμών και των πολιτικών μας.


*Δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.