7/10/19

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Για να μάθει λίγη ιστορία ο Ερντογάν



Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.

Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαΐου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση στόλου και η αποστολή του στην ανατολική Μεσόγειο.

H ναυτική δύναμη, με επικεφαλής τον νεαρό ισπανό πρίγκηπα Δον Χουάν της Αυστρίας, συγκεντρώθηκε στη Μεσίνα της Σικελίας και με τις ευλογίες του Πάπα απέπλευσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1571. Δέκα μέρες αργότερα, ο στόλος έφθασαν στην Κεφαλλονιά, όπου πραγματοποίησε τις τελευταίες του προετοιμασίες, ενόψει της αναμέτρησής του με τον Οθωμανικό, που ναυλοχούσε στη Ναύπακτο.

Ο συμμαχικός στόλος αριθμούσε 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και άλλα μικρότερα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα των πλοίων έφθαναν τους 38.000 άνδρες, από τους οποίους οι 15.000 ήταν Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη. Πλούσιοι Έλληνες είχαν εξοπλίσει πλοία και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης, όπως ο κερκυραίος Στυλιανός Χαλικιόπουλος, ο ζακυνθινός Μαρίνος Σιγούρος και ο κρητικός Μανούσος Θεοτοκόπουλος (αδελφός του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου).

Ο Οθωμανικός στόλος με επικεφαλής τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά είχε 210 γαλέρες και 50 άλλα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα έφθαναν τους 47.000 άνδρες, από τους οποίους 15.000 ήταν Έλληνες βίαια στρατολογημένοι. Υπολειπόταν σε δύναμη πυρός και ηθικό, καθώς τα πληρώματα μάχονταν για πολύ καιρό και ήταν εξουθενωμένα. Η τουρκική αρμάδα ήταν αποκλειστικά κωπήλατη, ενώ ο συμμαχικός στόλος διέθετε και ιστιοφόρα πλοία, που ήταν το νέο στοιχείο της ναυτικής μάχης.

Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, κοντά στα νησάκια Εχινάδες, στις 7 Οκτωβρίου 1571, αλλά έμεινε στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Από το πρωί έως αργά το απόγευμα η σύγκρουση διεξαγόταν με τρομερή ένταση. Ο αγώνας σε ορισμένες φάσεις μεταφέρθηκε από κατάστρωμα σε κατάστρωμα και γινόταν σώμα με σώμα.

Ο χριστιανικός στόλος με αρτιότερο οπλισμό και καλύτερη τακτική νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλό του, που ήταν σχεδόν αήττητος μέχρι τότε. Με τα λόγια του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πήρε μέρος στη ναυμαχία κι έχασε το αριστερό του χέρι: «Ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι».

Η Οθωμανική πλευρά κατόρθωσε να διασώσει μόλις 50 πλοία, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό ανήλθαν σε 20.000 νεκρούς, ανάμεσά τους ο Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασάς, ο αιγύπτιος αρχηγός Μεχμέτ Σιρόκο και 160 μπέηδες. Οι σύμμαχοι έχασαν 8.000 άνδρες, μεταξύ αυτών και ο βενετός ναύαρχος Αγκοστίνο Μπαρμπαρίγκο, και μόλις 20 γαλέρες. Βαρύς ήταν και ο φόρος που πλήρωσε το ελληνικό στοιχείο. Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι το 30-40% των νεκρών πρέπει να ήταν Έλληνες, αν υπολογίσουμε τη σύνθεση των πληρωμάτων και των δύο πλευρών. Πάντως, αρκετοί Έλληνες που είχαν στρατολογηθεί δια της βίας από τους Οθωμανούς, απέκτησαν την ελευθερία τους.

Η νίκη των συμμάχων χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στη Δύση. Μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Τιντορέτο, ο Τιτσιάνο και ο Βερονέζε, απαθανάτισαν με έργα τους σκηνές της ναυμαχίας, ενώ ο Ελ Γκρέκο φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μεγάλου νικητή, Δον Χουάν της Αυστρίας.

Η συντριβή των Οθωμανών μπορεί να ανέκοψε την επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη, δεν έφερε όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα χριστιανικά κράτη της Δύσης. Ο διακαής τους πόθος για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας των μεταξύ τους ανταγωνισμών, που επέτρεψε στον σουλτάνο να διατηρήσει την κυριαρχία του στη Μεσόγειο για πολύ καιρό ακόμη.

Για τους υπόδουλους Έλληνες η νίκη των συμμάχων ήταν μια χαραμάδα ελπίδας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Επαναστάτησαν πολλές περιοχές (Μάνη, Πάτρα, Αίγιο, Γαλαξίδι, Πάργα, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Άνδρος, Πάρος, Νάξος), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

2 σχόλια:

  1. 1/2

    Τι οδήγησε στο Λεπάντο (και στα ελληνικά σχολεία, αμφιβάλλω πως διδάσκεται, εκτός των άλλων, γιατί εξαιρετικά τουρκοφοβικό και μισαλλόδοξο γεγονός).

    Τον Ιούλιο 1570 (οι Τούρκοι έχουν αδυναμία στην Κύπρο τον Ιούλιο), οι Τούρκοι με το Λαλά Καρά Μουσταφά Πασά, έκαναν απόβαση στη βενετοκρατούμενη Κύπρο. Μπήκαν από το Λεμεσό, μετά πήγαν στη Λευκωσία, όπου σε 2 βδομάδες κατέλαβαν το νεόδμητο φρούριο που θεωρούνταν καμάρι των Βενετών και υπερασπιζόταν από Βενετούς και Ελληνοκυπρίους, κατέσφαξαν τους πάντες και έστειλαν το κεφάλι του Βενετού διοιηκητή Νικολό Ντάντολό, κομμένο και μπηγμένο στη μύτη κονταριού Γενίτσαρου, στο Βενετό διοικητή της Famagusta (Αμμόχωστος), Μαρκαντόνιο Μπραγκαντίν.

    Ο Μπραγκαντίν ετοιμάστηκε για πολιορκία, που άρχισε το Σεπτέμβριο 1570 και είναι η αντίστοιχη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης για τους Βενετούς, γιατί ήταν 6000 υπερασπιστές, εναντίον 200.000 Τούρκων πολιορκητών. Ο Μπραγκαντίν αντιστάθηκε λυσσαλέα για 11 μήνες και τελικά παρέδωσε την πόλη στο Λαλά Καρά Μουσταφά, αφού του τέλειωσαν προμήθειες και πυρομαχικά, τον Αύγουστο 1571 (και τότε, η Κύπρος έπεσε τον Αύγουστο).

    Ενώ ο Λαλά Καρά Μουσταφά, στους όρους παράδοσης, είχε συμφωνήσει πως οι επιζήσαντες στρατιωτικοί, θα μπορούσαν να αποχωρήσουν σώοι από την Κύπρο και να πάνε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, παραβίασε το λόγο του, σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς ιστορικούς, από τη λύσσα του, όταν είδε πόσοι λίγοι ήταν οι αμυνόμενοι και σκεπτόμενος πόσες απώλειες του είχαν προκαλέσει, συμπεριλαμβανομένου του πρωτότοκου γιου του.

    Πρώτα, διέταξε να αποκεφαλιστούν και να τεθούν σε κοινή θέα μπηγμένα σε κοντάρια, τα κεφάλια των Βενετών στρατηγών Λορέντζο Τιέπολο, Τζιαναντόνιο Κουερίνι και Αλβίζε Μαρτινένγκο. Το Μαρτινένγκο, πριν τον αποκεφαλίσει, τον απαγχόνισε 3 φορές (για να παρατείνει την αγωνία του) και του Ελληνοκύπριου Μανώλη Σπηλιώτη.

    Στο Μπραγκαντίν, επεφύλασσε ειδική μεταχείριση. Πρώτα του έκοψαν αυτιά και μύτη. Μετά τον άφησαν 12 μέρες να ψήνεται στον ήλιο σε ένα μικρό κλουβί. Την 4η μέρα του πρότειναν να αλλαξοπιστήσει, ο Μπραγκαντίν αρνήθηκε. Τη 13η μέρα, εξουθενωμένο, τον έδεσαν στο κατάρτι του πλοίου του και τον μαστίγωσαν 100 φορές. Μετά τον έβαλαν να περιφέρει 2 φορές την περίμετρο της πόλης φορτωμένο με ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο με πέτρες και κάθε φορά που περνούσε μπροστά από το Λαλά Καρά Μουσταφά, τον έριχναν στο χώμα και του πατούσαν το πρόσωπο στο έδαφος για να "προσκυνάει". Μισοπεθαμένο, τον έδεσαν σε μια κολώνα στην κεντρική πλατεία και άρχισαν να τον γδέρνουν ζωντανό ξεκινώντας από το κεφάλι. Ο Μπραγκαντίν ξεψύχησε όταν έφτασαν στον αφαλό. Καλλιτεχνική απεικόνιση:

    https://i.postimg.cc/Jhcs5Zdx/1.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2/2
    Ο Λαλά Καρά Μουσταφά, κατόπιν διέταξε, να αδειαστεί εντελώς το δέρμα του και να γεμιστεί με άχυρο. Μετά το κρέμασαν από το κατάρτι της ναυαρχίδας και το πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, από όπου το 1580, το έκλεψε ο νεαρός Βενετσιάνος ναυτικός και έμπορος, Τζιρόλαμο Πολιντόρι και το σκήνωμα μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου στη Βενετία και σήμερα φυλάσσεται στην εκκλησία Αγίων Ιωάννη και Παύλου.

    Η τρομερή αντίσταση του Μπραγκαντίν, που κράτησε σχεδόν 1 χρόνο και ο μαρτυρικός θάνατος που εξόργισε όλη την Ιταλία, ήταν η αιτία, που ώθησαν τον Πάπα Πίο V να συστήσει τη "Lega Santa" και γιατί φαινόταν πλέον πόσο επικίνδυνοι ήταν οι Τούρκοι και γιατί η αγριότητα των Τούρκων και στη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο, είχε εξαγριώσει τον καθολικό κόσμο.

    2 μήνες μετά το θάνατο του Μπραγκαντίν, οι Βενετσιάνικες γαλέρες πήγαιναν στη ναυμαχία του Lepanto για να "ξεπληρώσουν" τους Τούρκους, με την ιαχή "Ricordatevi di Famagusta!" (Να θυμάστε την Αμμόχωστο!). Δυστυχώς, σήμερα ακόμα και πάρα πολλοί Ιταλοί, αγνοούν την ύπαρξη του Μπραγκαντίν...

    H Lega Santa, θα ξανασυστηνόταν στο μέλλον ξανά από τον Πάπα Ιννοκέντιο ΧΙ, ο οποίος αν δεν ήταν Πάπας, θα είχε πιθανώς χαρακτηριστεί "Τουρκοφάγος" από την Ιστορία, αφού πρώτα κατάφερε χρησιμοποιώντας έναν ικανότατο καπουτσίνο μοναχό, το Μάρκο από το Αβιάνο, να ξανασυστήσε τη Lega Santa, προσθέτοντας και την Πολωνία, που είχε κάκιστες σχέσεις με την Αυστρία (μόνο η Γαλλία αρνήθηκε, γιατί ήλπιζε πως καταρρέοντας οι Αψβούργοι θα άφηναν στη Γαλλία τη μονοκρατορία στην Ευρώπη) και να σώσει τη Βιέννη από τον πολιορκία και μετά να περάσει στην αντεπίθεση απελευθερώνοντας την Ουγγαρία. Αν δεν είχε πεθάνει ο Ιννοκέντιος αμέσως μετά, πιθανώς η Τουρκοκρατία στα Βαλκάνια να είχε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.