25/10/19

Στην προπαγάνδα η Τουρκία κερδίζει. Εμείς;


«Η αλήθεια είναι πολύτιμη σε έναν πόλεμο γι’ αυτό πρέπει πάντα να μένει καλυμμένη από ψεύδη»
Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ
Παναγιώτης Μπαλακτάρης*
Λογικά, όλοι γνωρίζουμε το NETFLIX. Είναι μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής που εδρεύει στο Los Gatos της Καλιφόρνια. Έχει μπει στη διεθνή τηλεοπτική ζωή μέσω του συνδρομητικού καναλιού που διατηρεί και το οποίο έχει μεγάλη απήχηση κυρίως στους νέους. Δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης ταινιών και σειρών άλλων εταιρειών, αλλά, συγχρόνως, προβάλλει και εκείνες που είναι αποκλειστικά δικές του παραγωγές. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι το «Casa del Papel» που σαρώνει σε τηλεθέαση (και στην Ελλάδα). Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι δέκα χώρες με τους περισσότερους συνδρομητές του NETFLIX είναι κατά σειρά πλήθους τηλεθεατών οι εξής:
1. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ποσοστό 64,5% διείσδυσης στους χρήστες,
2. Νορβηγία με ποσοστό 62,4%
3. Καναδάς με ποσοστό 56,3%
4. Δανία με ποσοστό 54,9%
5. Σουηδία με ποσοστό 50,2%
6. Ολλανδία με ποσοστό 43,6%
7. Αυστραλία με ποσοστό 42,7%
8. Φινλανδία με ποσοστό 39,7%
9. Γερμανία με ποσοστό 35,5% και 
Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 33,8%
Εν ολίγοις, όλος ο πολιτισμένος δυτικός κόσμος παρακολουθεί ταινίες και σειρές στο κανάλι αυτό. Σημειώστε, επίσης, ότι από έναν λογαριασμό στο NETFLIX μπορεί να είναι συνδεδεμένες μέχρι έξι συσκευές. Άρα, με απλά λόγια, πολλαπλασιάζονται εκείνοι που μπορούν να παρακολουθούν.
Η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ ενδιαφέρουσες σειρές και μάλιστα για όλα τα γούστα. Σειρές δράσης, ιστορικές, κωμικές, ρομαντικές και ντοκιμαντέρ. Η επιτυχία αυτών των καναλιών βασίζεται στο γεγονός ότι φέρνει τον κινηματογράφο στο δωμάτιο των χρηστών. Εκεί, όπου με όλες τις ανέσεις (είπαμε: στο σπίτι σου είσαι!) έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ό,τι θες. Είτε για να διασκεδάσεις είτε για να ψυχαγωγηθείς.
Στο NETFLIX, λοιπόν, προβάλλονται και μερικές τουρκικές σειρές. Κάποιες εποχής, άλλες σύγχρονες. Στις τελευταίες συγκαταλέγεται και η σειρά με τον τίτλο «BÖRÜ» - στα αγγλικά «WOLF» - που στα ελληνικά σημαίνει «λύκος» αλλά και «γενναίος». Πρωταγωνιστές είναι γνωστοί (στην Τουρκία) ηθοποιοί, οι οποίοι υποδύονται τους υπηρετούντες σε μια ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα της Αστυνομίας. Η σειρά ξεκινάει με αναπαράσταση όσων συνέβησαν στο Ορτάκιοϊ (Μεσαχώρι) της Κωνσταντινούπολης, στο κέντρο διασκέδασης «REINA», όπου την Πρωτοχρονιά του 2017 και περί ώρα 01:15΄ ο γεννηθείς στο Ουζμπεκιστάν Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε 79. Συνεχίζει με σκηνές από το Ντιγιάρμπακιρ, όπου υποτίθεται ότι Κούρδοι έχουν πιάσει μαθητές και καθηγητές ομήρους σε σχολείο και έχουν δολοφονήσει τον κυβερνήτη της περιοχής. Στο μυαλό του αδαούς τηλεθεατή έτσι εξομοιώνεται το ISIS με τους Κούρδους της Τουρκίας. Σημειωτέον ότι εντός του σχολείου που λαμβάνει χώρα η ομηρεία, κατά τη διάρκεια της εφόδου της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας, βλέπουν οι τηλεθεατές χάρτες της Τουρκίας στους τοίχους με την Κύπρο ολόκληρη τουρκική.
Επιπλέον, ένας εκ των υπηρετούντων σε αυτή τη μονάδα δείχνει να έχει έναν πατέρα καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, επειδή του λείπουν τα δύο πόδια από τα γόνατα και κάτω. Στον διάλογο που ακολουθεί μεταξύ πατρός και υιού αποκαλύπτεται ότι ο πατέρας είχε λάβει μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και στο σημείο αυτό δίνεται μια ισχυρή δόση ηρωισμού και εθνικής υπερηφάνειας…
Τώρα, ας αναλογιστούμε με βάση και τα στατιστικά που προαναφέραμε πόσοι συνδρομητές του NETFLIX διεθνώς θα υποκύψουν στην τουρκική προπαγάνδα που εκπέμπεται από τον τηλεοπτικό δέκτη. Είναι δεδομένο ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με το Κουρδικό ή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και δεν ενδιαφέρονται να τα μάθουν. Ο τηλεθεατής κάθεται με την οικογένειά του να χαλαρώσει μπροστά στην τηλεόραση και τις στιγμές της ηρεμίας τα προπαγανδιστικά μηνύματα των σειρών επιτυγχάνουν καλύτερα τον σκοπό τους. Μένουν στο υποσυνείδητο εκείνου που παρακολούθησε και σε δεδομένη στιγμή ανασύρονται στη μνήμη του δημιουργώντας εσφαλμένη βεβαιότητα ιστορικών γνώσεων και απόδοσης δικαίου στη μία ή την άλλη πλευρά.
Η σειρά «BÖRÜ» προστίθεται στις τουρκικές σειρές που προβάλλονται, και προβάλλουν την αιματοβαμμένη τουρκική ιστορία και την τουρκική πραγματικότητα/επικαιρότητα κατά τρόπο σαφώς αναληθή. Σκοπός των σειρών αυτών δεν είναι η διασκέδαση των τηλεθεατών τους, αλλά η διαμόρφωση ψευδών πεποιθήσεων. Σε αυτές παρουσιάζεται μια Τουρκία που υποφέρει και δεν βασανίζει. Που απαντά και δεν προκαλεί. Που ασκεί το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και δεν επιτίθεται με βάρβαρο τρόπο.
Η επίδραση των τηλεοπτικών σειρών στο κοινό είναι ευθέως ανάλογη των δόσεων ηρωισμού που αυτές ενσταλάζουν στον ψυχισμό του δέκτη. Η αναμενόμενη άγνοια της Ιστορίας και της πραγματικότητας κάποιας χώρας από πολίτες απομακρυσμένων χωρών ενισχύει την διεισδυτικότητα της προπαγάνδας.
Ενώ όλα αυτά αποτελούν βασικούς υποστηρικτικούς πυλώνες του τουρκικού κράτους και της δράσης του, η Ελλάδα αργεί να ανακαλύψει τη δύναμη της οθόνης για την προάσπιση και προώθηση των εθνικών δικαίων. Ορισμένες προσπάθειες που προσφάτως καταβάλλονται είναι φιλότιμες αλλά λίγες και περιορισμένης εμβέλειας. Πολλοί, Έλληνες και μη, σκηνοθέτες και παραγωγοί θα μπορούσαν να προσφέρουν συν τοις άλλοις εθνικό έργο με την παραγωγή σειρών και ταινιών που θα πραγματεύονταν τη νεώτερη ή και σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού – Ελλάδος και Κύπρου. Επιπροσθέτως, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και ιδρύματα που πραγματικά έχουν στην ψυχή τους την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους παραγωγές, όπως οι χορηγοί στην αρχαία Ελλάδα. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια σύγχρονη πολιτιστική ώθηση σε αυτό το επίπεδο και εκείνοι που μπορούν να συνδράμουν είναι πολλοί. Ο ελληνοτουρκικός ψυχρός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη διαλαμβάνει πολλά επίπεδα και για αυτό ορθώς χαρακτηρίζεται υβριδικός. Για την ακρίβεια, δείχνει να είναι ένας πόλεμος που οι νίκες στο πεδίο της προβολής προηγούνται αυτών στο πεδίο της μάχης. Η Ελλάδα θα μείνει πίσω;
*δικηγόρος

7 σχόλια:

  1. Έρχομαι και κάνω και εγώ ερώτηση προς όλους σας , που πάρα πολύ ενοχλούνται με τα λεγόμενα μου !!!
    Τι σχέση έχουμε εμείς με τους Τούρκους. ...... καμιά !!!!!
    Ζυγίστε τον Τούρκο και τον Έλληνα !!! Τα συμπεράσματα δικά σας !!
    Να μην σκύλο βρίσω πάλι τον Έλληνα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την σειρά «BÖRÜ» την έχω παρακολουθήσει (τον Α’ κύκλο των 6 επεισοδίων, διότι αν δεν κάνω λάθος δεν έχει βγει ακόμη Β’ κύκλος). Αν και θα την χαρακτήριζα μία μέτρια παραγωγή, ναι σαφώς και αποτελεί Τουρκική προπαγάνδα και συμφωνώ απόλυτα με το ανωτέρω κείμενο. Όπως φυσικά και κάθε κινηματογραφική παραγωγή ανάλογου περιεχομένου αποτελεί προπαγανδιστικό υλικό της χώρας που την υποστηρίζει - τι περιμέναμε λοιπόν;

    Αντιστοίχως μία (ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ - κατά τη γνώμη μου - όσο αφορά την αληθοφάνεια των επιχειρησιακών σκηνών) σειρά Ισραηλινής παραγωγής, το «FAUDA» με συνολικά 2 κύκλους (από 12 επεισόδια ο κάθε κύκλος - συνολικά 24 ωριαία επεισόδια δράσης) που περιγράφει την δράση μιας αντίστοιχης ΑστυνομικοΣτρατιωτικής Υπηρεσίας του Ισραήλ στον αγώνα της εναντίον τρομοκρατών, σαφώς και είναι μια διαφήμιση (το λένε και προπαγάνδα) των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και κατ’ επέκταση ΄μία προβολή της Ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής στο εξωτερικό.

    …ας έρθουμε στα δικά μας, τα εγχώρια: Όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχες ΣΟΒΑΡΕΣ Ελληνικές παραγωγές, όταν η αληθοφάνεια και η πειστικότητα «στρατιωτικών» Ελληνικών παραγωγών μέχρι σήμερα είναι χειρότερη κι από τα παρατράγουδα της Ανίτας κι όταν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στηρίζει και προωθεί ως προφίλ του Έλληνα στρατιώτη αυτό που προβάλει το «Σειρήνες στο Αιγαίο»… τι ακριβώς περιμένετε να συμβεί; Μία (μόνο) παραγωγάρα κι αυτή βασισμένη σε κόμικ (!) υπήρξε σχετικά με «Ελλάδα» τα τελευταία 15-20 χρόνια, το «300» και ήταν αρκετή να κάνει το παγκόσμιο κοινό να παραμιλάει «MOLON LAVE» μέχρι σήμερα και ακόμη και τους πιο άσχετους με την Ιστορία από την άλλη μεριά του πλανήτη, να ξέρουν πως κάποτε παλιά, οι Έλληνες από την Σπάρτη, ξέσκισαν της ορδές του Ξέρξη που είχε σκουλαρίκια στα βυζιά του.

    Για φανταστείτε (λέω!) να γυριζόταν μία υπερπαραγωγή - που θα απαιτούσε φυσικά προϋπολογισμό εκατομμυρίων - αντίστοιχη με το «ACT OF VALOR» (για όσους το έχουν δει) με Έλληνες ΕΤΑ… Ε;

    …ή με την επιχείρηση «ΝΙΚΗ»

    …ή με επιχειρήσεις Ελλήνων πέρα από τις γραμμές του εχθρού προς αναζήτηση κι ενός, και δυο, και τριών και δεκατριών «περιστεριών»!

    Μα τι λέω ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ρεζιλι μας το ζουμε πολλα χρονια τωρα με Ελληνικα? Καναλια και τις Μογγολοταινιες τους.Τωρα που βρεθηκε ενα καναλι που εβαλε μια Ελληνικη σειρα εσπαβε ολα τα ρεκορ τηλεθεασης.
    Η διαφορα ομως ειναι τεραστια και ωφειλεται στο οτι οι Τουρκομογγολοι το κανουν οργανωμενα βασει σχεδιου που Ονομαζεται οπως πολλακις εχω αναφερει Στρατηγικες Ψυχολογικες Επιχειρησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τις κανουν ομως οι Τουρκοι τις επιχειρησεις....αλλα οι Αλαφουζοι...Υπαρχει Τουρκικο καναλι στην Ελλαδα ?? Οχι...Αλαφουζοι υπαρχουν..Αυτο το κολπο..ειναι φτηνα ..δεν στεκει. Και τα κοπρανα ειναι φτηνα...ας βαλουν ναχουμε θεα...Το μονο φτηνο ειναι οι καναλαρχες....πατοκρεμα.

      Διαγραφή
  4. To αρθρο ειναι πολυ σωστο και εστιαζει ακριβως στην εξαιρετικη σημασια που οντως εχει η χειραγωγηση του εγχωριου αλλα και του διεθνους κοινου προωθώντας καταλυτικα τα ΕΘΝΙΚΑ συμφεροντα του Κρατους που τα σχεδιαζει..
    Σημερα οπως εξαιρετα αναφερει πιο πανω ο 'ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ' οι στρατηγικες ψυχολογικες επιχειρησεις και η χειραγωγηση των ΜΜΕ ειναι το απολυτο υπεροπλο, αλλωστε γιαυτο η τουρκογυφτικη μυστικη υπηρεσια (ΜΙΤ) χρηματοδοτει ΑΔΡΑ προπαγανδιστικα σηριαλ και μετα τα πουλαει 'μπιρ παρα' με οικονομικη χασουρα στα Βαλκανια αλλα και αλλου μονο και μονο για να περασει την γραμμη της..
    Εδω η ΣΚΡΟΦΑ (και το λεω μετα λογου γνωσεως) ΜΕΛΙΝΑ σας υπουργος (τι εχουμε δει ρε) πολιτισμου ΑΡΝΗΘΗΚΕ στις επανειλημμένες επιστολες πολλων Ελληνων να συν-χρηματοδοτησει μια ΧΟΛΥΓΟΥΝΤΙΑΝΗ ταινια σταθμο για τον τρισμεγιστο Ελληνα Μεγα Αλεξανδρο και την Ελληνικοτητα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που να κανει παταγο με το καστ της (την εποχη που εβραζε το θεμα) ουτως ωστε να προωθησει τα δικαια μας , αλλαφυσικα δεν επραξε το ιδιο οταν επροκειτο να χρηματοδοτησει ανθελληνικες ταινιες..
    Το θεμα ειναι πολυ σοβαρο και η χωρα μας δειχνει να μην το εχει παρει καν ειδηση (για να μην πω τιποτα βαρυτερο) οπως και τοσα αλλα σοβαροτατα θεματα. Ο πολιτικος κοσμος δυστυχως ειτε αποτελειται αποκλειστικα απο χαμηλης αξιας οικοδομικα υλικα (μπαζα) ειτε απο συνειδητούς προδοτες, δεν υπαρχει αλλη εξηγηση βασει της λογικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν περισσεύουν χρήματα για τέτοιες εθνικές προσπάθειες. Για τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια των επιδομάτων στους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες όμως υπάρχουν. Παρακαλώ τον Θεό να μας στείλει έναν υπηρέτη του Πούτιν ή του Σαλβίνι να μας κυβερνήσει...να γλιτώσουμε από τα εξωνημένα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η σκουπιδιαρα ερχεται...
    θα παρει και τα καλα ομως...Αυτο ειναι το θεμα...
    Αποκλειεται να μεινουν ολα οπως τα ξεραμε. Αποκλειεται 100%... Μαθηματικα ειναι αδυνατον...Δεστε ολα .συνολο..Νουμερα...εξω κατασταση...μεσα κατασταση..Αποκλειεται η λουφα...
    Ειναι θεμα λιγου χρονου μολις. Πριν γινουν ολα εκτος ελεγχου. Αποκλειεται μαθηματικα εντελως. Ισια που προλαβαινουμε ακομη. Μετα να δουμε τι θα λεμε..μεσα σε μια ...χαβρα ακαταληπτη. Μια οχλαγωγια πονου...
    Αν καποιος ελπιζει ...κατι αλλο...πρεπει ναναι εδω ...μετα..να μας πει που και γιατι ..
    Εκτος αν αντιδρασουμε τωρα. Ενα εκατομμ. στο Σαντιαγκο στον δρομο. .για λεφτα. Κανεις εδω για το παν που χανεται....Το παν !!! ...Ντροπη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.