21/10/19

Συρία: η παγίδα κλείνει γύρω από τον Ερντογάν

Και μη ξεχάσετε, ο τελευταίος να κλείσει τις ... βάνες!
Pars Today  21 Οκτωβρίου 2019 06:48 UTC
Κάτι του déjà-vu: την εκεχειρία που οι Αμερικανοί λένε ότι έχουν αποσπάσει από τους Τούρκους για να «σωθεί η ζωή των Κούρδων» εξυπηρέτησε κυρίως τον τουρκικό στρατό ο οποίος υποστηρίζεται ευρέως από το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση κατάκτησης της βόρειας Συρίας:  χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα, οι πολιτοφύλακες του YPG αποσύρθηκαν το Σάββατο από την αλ-Shokriyah στα περίχωρα της Ρας αλ-Ain, δίνοντας τη θέση τους στους μισθοφόρους της Άγκυρας, οι οποίο μέσα σε τεθωρακισμένες συνοδείες αποβιβάστηκαν στην πόλη.

Αυτό το σενάριο, οι ΗΠΑ το έχουν ήδη παίξει πιο ανατολικά, ήτοι στο Ντέιρ αλ-Ζορ όταν οι τακφιριστές πράκτορες του Ντάες εγκατέλειψαν, χωρίς να μάχονται στη ουσία, τις θέσεις τους στους πολιτοφύλακες των SDF, οι οποία αφού εγκαταστάθηκαν,  άνοιξαν στους Αμερικανούς τις βάνες  των πηγαδιών πετρελαίου του  κυβερνείου. 
Η Τουρκία, η οποία δεν τήρησε τις 120 ώρες εκεχειρίας στη βόρεια Συρία, είχε καταλάβει το χωριό Om al-Assafir, που βρίσκεται επίσης στα βόρεια προάστια της πόλης Ras al-Ain, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Σάνα.
Το Σάββατο, επίσης, ήτοι την πρώτη ημέρα της δύθεν ανακωχής ΗΠΑ / Τουρκίας, το Sana είχε αναφέρει την πτώση δύο άλλων χωριών του Ras al-Ain, δηλαδή του Jan Tamer Charqi και της Al-Chakriyah, τα οποία έπεσαν στα χέρια του τουρκικού στρατού. 
Ωστόσο, είναι η Επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" επιτυχής; Οι στρατιωτικοί παρατηρητές σημειώνουν μια στρατηγική μάχης που οδήγησε τον τουρκικό στρατό σε αδιέξοδο: την ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του στο Μάνμπιτζ, στη Ράκκα, στη Χασάκα, και αυτό, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Κούρδους που η Άγκυρα κακώς υποτίμησε, έχει προκαλέσει μια κατάσταση όπου η τελευταία και μέσω αυτής και οι  Ηνωμένες Πολιτείες, να αισθάνονται εντελώς παγιδευμένες. 
Σε διάστημα λίγων ωρών, πράγματι, οι συριακές δυνάμεις απέκλεισαν κάθε δρόμο για ενίσχυση από την Ιντλίμπ και την Αφρίνη προς τους μισθοφόρους του τουρκικού στρατού. Όσο για το κέντρο, οι χερσαίες δυνάμεις του συριακού στρατού διέσχισαν μετά από ένα απροσδόκητο άλμα το φράγμα του Ευφράτη στην πόλη Τάμπκα και πήραν τον έλεγχο της πόλης της Ain Issa, συσφίγγοντας έτσι τη μέγγενη στις τουρκικές δυνάμεις στο Dalan. Στη περιοχή 340 χιλιομέτρων που προβλέπεται στο σχέδιο της Άγκυρας, οι τουρκικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν μόνο τη λωρίδα 80 χλμ. που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Tall Abayd και Ras al-Ain .
Σήμερα Δευτέρα, τρία τεθωρακισμένα συντάγματα του συριακού στρατού δρομολογούνται με την ίδια ταχύτητα όπως προηγούμενα πριν λίγες ημέρες, με κατεύθυνση τα προάστια του Ευφράτη για να πάρουν θέση και να αποκλείσουν de facto την προέλαση των μισθοφόρων της Άγκυρας. Πριν από δύο ημέρες, ένα ελικόπτερο Blackhawk του τουρκικού στρατού συνετρίβη κοντά στο Χασσάκε σε μια επιδρομή πυραύλων που έμοιαζε περισσότερο σε ρωσο-συριακή προειδοποιητική βολή κατά των τουρκικών δυνάμεων.  

 Με αυτό το ρυθμό, παρόλο που ο τουρκικός στρατός εισήλθε στη Ras al-Ain την Κυριακή μετά την αποχώρηση των Κούρδων, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, δεν είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα παραμένουν στην πόλη η οποία έχει ήδη περικυκλωθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δαμασκού. 
Σε συνέντευξή του στον Σπούτνικ, η Σύρια βουλευτής, Janset Kazan, απέκλεισε την πιθανότητα να παραμείνει ο τουρκικός στρατός στις πόλεις Ras al-Ain και Tall Abyad: "Υπάρχει πιθανότητα ο τουρκικός στρατός να βρίσκεται στο Ras al-Ain, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει [...], περικυκλώνεται από το συριακό στρατό και θα υποχωρήσει", ανέφερε.
Το επιτελείο του τουρκικού στρατού κατανοεί εξάλλου πολύ σωστά αυτές τις εξελίξεις και τα ελατήρια της παγίδας που κλείνει στον Ερντογάν και στις ένοπλες δυνάμεις του. Το πρωί της Δευτέρας, το όργανο του ΑΚΡ στην εξουσία, η Hurriyat, μιλά για τις "ρωσο-ιρανικές προσπάθειες" για να προετοιμαστεί μια συνάντηση Ερντογάν-Ασάντ "η οποία, αν συμβεί, θα σηματοδοτεί την –απλή και αγνή-- οριστική παράδοση της Τουρκίας μετά από περισσότερα από επτά χρόνια άμεσου και έμμεσου πόλεμου κατά του συριακού κράτους, υπό τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αυτή υπενθυμίζει τη σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη στην Άγκυρα του ζεύγους Πένς-Πομπέο με εκείνη μιας ρωσικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του Πούτιν, Αλέξανδρο Λαβραντιέφ:
« Ο Λαβραντιέφ πήγε στη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Ασαντ. Οι διαπραγματεύσεις του στην Άγκυρα και τη Δαμασκό. Οι διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα και τη Δαμασκό επικεντρώθηκαν στη βιώσιμη σταθεροποίηση της περιοχής ανατολικά τού Ευφράτη για να καθιερωθεί η κυριαρχία του συριακού κράτους. .... Η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν με τον Τούρκο ομόλογό του πηγαίνει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, με τη Μόσχα και την Τεχεράνη να ασκούν πίεση στην Τουρκία για να ξεκινήσει άμεσο διάλογο με τη Δαμασκό ». 
Αν και είναι αλήθεια ότι η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει δώσει ακόμη την απάντησή του, παραμένει γεγονός ωστόσο ότι ο τελευταίος δεν έχει πλέον άλλη επιλογή: στρατιωτικά, η επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" υπήρξε αποτυχία και κάθε πείσμα για την ανατροπή των στρατιωτικών δεδομένων θα τιμωρηθεί από το συριακό στρατό και τους συμμάχους του, παρατηρεί ένας αναλυτής. 


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Αχ, δεν έφυγαν... δεν βρίσκουν κανένα για να κλείσει τις βάννες...
2 hours ago - 38°52′N 77°3′W    21/10/2019 - 12:20 LT

US Defense Secretary: We will keep some US troops near oil fields in northeastern Syria

an hour ago - 38°52′N 77°3′W     21/10/2019 13.20 LT

US Defense Secretary: We are cooperating with the SDF to prevent ISIS from reaching oil fields

2 σχόλια:

  1. Success cannot be defined from the narrow angle of a battle. No super power will leave Turkey out of any future negotiations. Turkey affects policies and peoples' lives from Greece all the way to China.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΟ Αρθρο,που ριχνει"αληθινο ΦΩΣ",στα τεκταινομενα στην Πολυπαθη ΣΥΡΙΑ!Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ θα ΤΗΡΗΣΗ τις ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ της ΑΣΤΑΝΑ! Δεν μπορει να κανη αλλοιως..ΡΩΣΟΙ-ΠΕΡΣΕΣ, θα επιβαλλουν την "επαναφορα ΟΛΗΣ της ΣΥΡΙΑΣ,στον ΑΣΑΝΤ! ΓΙΑ Λογους ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, που ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ Το ΣΥΡΙΑΚΟ Ζητημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.