1/10/19

Ο πρώτος μεγάλος "σκόπελος" στον ορίζοντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Αντιμέτωπη με τη διαχείριση του πρώτου και, ταυτόχρονα, κρίσιμου κρας τεστ βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδόν τρεις μήνες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Η ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού έρχεται εμφατικά τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο και, μάλιστα, μόλις λίγες ημέρες μετά την περαιτέρω διεθνοποίηση του όλου φλέγοντος ζητήματος από τον κ. Μητσοτάκη στις συναντήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην παρέμβασή του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μόρια έδωσαν νέα τροπή στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο κλήθηκε να λάβει άμεσες αποφάσεις (στον απόηχο των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί στο τέλος Αυγούστου από το ΚΥΣΕΑ) τη στιγμή που η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες, με στόχο τη συμπερίληψη του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.
"Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πρωτοεκλεγέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με τους οποίους συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την από εδώ και πέρα διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, όσο κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν τα κομβικά σημεία των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη στρατηγική του "γαλάζιου" οικοσυστήματος και στην οπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
"Δίνουμε έμφαση στην αποτροπή και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε στη λογική του κ. Τσίπρα που μιλούσε για ανοιχτά σύνορα και διακήρυσσε πως "η θάλασσα δεν έχει σύνορα". Αντιθέτως, αυξάνεται πλέον η επιτήρηση τόσο στη θάλασσα, όσο και στον Έβρο, ώστε να ανακοπούν οι ροές. Παράλληλα, προχωράμε στη διεθνοποίηση του ζητήματος με συντονισμένες προσπάθειες που ξεκίνησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, επισπεύδουμε τις διαδικασίες ασύλου, τις επιστροφές στην Τουρκία και τις επανεισδοχές", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
"Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές που απαντούν ταυτόχρονα σε δύο κομβικά ζητούμενα: Πρώτον τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην έρχονται μετανάστες. Και δεύτερον, πώς αντιδρούν οι Αρχές όταν έρθουν. Για την επίλυση αυτών των δύο ζητημάτων η Αθήνα κινείται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο", προσθέτουν.
Βασική διαπίστωση στην κυβερνητική ομάδα είναι ότι, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό παρά για προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε:
- Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
- Η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δε δικαιούνται άσυλο.
- Η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.
- Η αύξηση των επιστροφών, οι οποίες θα ανέλθουν σε 10.000 έως το τέλος του 2020, έναντι 1.806 που έγιναν στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
- Η κατάρτιση λίστας "ασφαλών χωρών", ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, κεντρικός στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το άσυλο το αργότερο εντός τριμήνου.
"Πρέπει να είναι σαφές ότι, επί του παρόντος, οι περισσότεροι αφιχθέντες είναι μετανάστες παρά πρόσφυγες. Άρα πρόκειται για μεταναστευτικό κι όχι προσφυγικό πρόβλημα. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν δικαιούνται διεθνή προστασία θα συγκεντρώνονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επανεισδοχή τους. Στη συνέχεια θα γίνουν μαζικές επαναπροωθήσεις ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο της κυβέρνησης είναι να γίνουν 10.000 επαναπροωθήσεις μέχρι το τέλος του 2020 έναντι περίπου 1.800 που έγιναν κατά την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ταυτόχρονα συνεχίζεται τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρησή τους το ταχύτερο δυνατό. Ήδη έχουν μεταφερθεί περίπου 4.000 μετανάστες από τα νησιά σε hotspots στην ηπειρωτική χώρα. Η μεταφορά θα συνεχιστεί σε χώρους που ήδη ετοιμάζονται. Λαμβάνονται συνάμα μέτρα για τη στήριξη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες", εξηγούν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο προϊστάμενος του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού έστειλε αναλυτική ενημέρωση στους ομολόγους του για τις αφίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται.
Ο επικεφαλής της Μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων, ενώ αύριο και την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος θα βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.
Μέσα στην εβδομάδα, επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας θα επισκεφθούν την Τουρκία και την Ελλάδα για σχετικές διαβουλεύσεις, τη στιγμή που αναπτύσσεται πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με έγγραφο που θα παρουσιάσουν από κοινού η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βουλγαρία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Πηγή: Κάπιταλ

1 σχόλιο:

  1. Μέτρα τῆς πλάκας!!! Χίλιοι μπαίνουνε, 3 διώχνει!!!
    Ἂς ἐνθυμούμεθα τὰ λόγια τοῦ Μάρξ: Ἡ βία εἶναι ἡ μαμμὴ τῆς ἱστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.