13/10/19

Διαβάστε το λέξη προς λέξη, για να δείτε τι μπορεί να μας συμβεί - Ισραηλινός καθηγητής Μιχάλ Τανχούμ: Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει εκτός εξίσωσης στην Αν. Μεσόγειο

Ανδρέας Πιμπίσιης   
Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει εκτός της εξίσωσης των ενεργειακών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνει ο Ισραηλινός καθηγητής Μιχάλ Τανχούμ μιλώντας στον «Φ». Ο καθηγητής Μιχάλ Τανχούμ βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, συμμετέχοντας σε ημερίδα του Ιδρύματος Γλαύκος Κληρίδης όπου παρουσίασε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ενεργειακού εικονικού κόμβου.
Ο Μ. Τανχούμ είναι καθηγητής στο Αυστριακό Ινστιτούτο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και με την πρότασή του πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα που υφίστανται σήμερα στην περιοχή, θα υπάρξει συνεργασία σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για όλους τους πολίτες της περιοχής. 
- Μπορούμε να πούμε αν η ενέργεια μπορεί να φέρει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή ή θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα;
- Εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείται. Η ενέργεια είναι όπως το μαχαίρι, με το οποίο μπορείς να κόψεις το ψωμί αλλά μπορείς και να σκοτώσεις. Η ενέργεια από μόνη της, το φυσικό αέριο από μόνο του είναι κάτι το άχρηστο. Εξαρτάται πάντα πώς θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό που βλέπουμε είναι πως μέχρι σήμερα η ενέργεια χρησιμοποιείται για να υποδαυλίζει εντάσεις. Έχω μια πρόταση ως προς το πώς θα χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια, να μειωθεί η ένταση και να επέλθει συνεργασία. Αυτή μου η πρόταση δίνει την καλύτερη τιμή για όλα τα μέρη. Η καλύτερη εμπορικά βιώσιμη προσέγγιση είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού εικονικού κόμβου και να θεωρηθεί η Ανατολική Μεσόγειος ως μια ολόκληρη αγορά. Να έρθει όλη η ενέργεια της περιοχής μαζί και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αγορά. Αυτή τη στιγμή εκτός από την Αίγυπτο, οι άλλες χώρες παράγουν μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει δυσκολία στην εξαγωγή και δυσκολία στην προσέλκυση επενδύσεων. 
Στην πρότασή μου περιλαμβάνω και κάποια οφέλη για την Κύπρο, που θα μπορεί να βρίσκεται στην καρδιά της διαχείρισης αυτού του κέντρου. Η Κύπρος είναι μια ουδέτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κόμβος αυτός θα γίνει κατά έναν νομικό τρόπο ώστε τα δικαιώματα στα όρια και την κυριαρχία δεν θα επηρεαστούν. Θα αφεθούν κατά μέρος. Ο εμπορικός μηχανισμός που θα συσταθεί δεν θα αφορά ή θα επηρεάζει κυριαρχικά δικαιώματα ή θέματα ορίων.
Μέσω αυτής της οδού θα μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να εργαστούν μαζί χωρίς να αγγίζει κανείς διεκδικήσεις κ.λπ. Επίσης, επειδή πρόκειται για έναν εικονικό κόμβο, είναι μια ανεξάρτητη οντότητα και όλα είναι διαφανή. Τα εισοδήματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα και από πού προέρχονται και πού θα καταλήγουν. Μέσω αυτής της οδού μπορεί να βρεθούν και τα 20 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για κάλυψη του κόστους της λύσης. Τα πλεονεκτήματα για την Κύπρο είναι ακόμα περισσότερα γιατί θα μπορεί να κτίσει και σταθμό υγροποίησης του αερίου. 
Τα οφέλη που θα υπάρξουν είναι διαφορετικά για τις χώρες, την Ελλάδα και για όλες τις χώρες της περιοχής. Παράλληλα θα προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να έρθουν περισσότεροι παίχτες. Με αυτή την προσέγγιση πέφτει η κλίμακα της έντασης στην περιοχή και παράλληλα προσελκύονται μεγαλύτερες επενδύσεις. 

- Πρόκειται βέβαια για μια ιδέα. Πιστεύετε ότι μπορεί να ξεπεραστεί όλη αυτή η πολιτική αντιπαράθεση και ένταση προκειμένου να λειτουργήσει;
- Δεν είναι απλώς μια ιδέα. Διοργανώνω συνέδρια και έχω κτίσει αρκετή πολιτική βούληση γύρω από αυτό. Ευρωπαίοι παίχτες έχουν δείξει αρκετό ενδιαφέρον. Πρόσφατα μίλησα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, γιατί μια από τις επιλογές που υπάρχουν στην πρότασή μου είναι και το πώς θα δημιουργηθεί προοπτική για φυσικό αέριο στη Γάζα. Χωρίς να παρεμβάλλονται είτε η Αίγυπτος είτε το Ισραήλ. 
Αφού μπορούμε να φέρουμε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους μαζί, γιατί να μην μπορούμε να φέρουμε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους; 
Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά από την περιοχή μας και θα δούμε πως σε κάθε κατεύθυνση υπάρχουν επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Τελευταίο παράδειγμα η επίθεση με ντρόουνς κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Σαουδική Αραβία. 
Η πιθανότητα μιας σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται. Με την ανάπτυξη των ντρόουνς και με τις νέες τεχνολογίες, οι μορφές επιθέσεων διαφέρουν και σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή είναι μη επανδρωμένα, το κόστος είναι χαμηλό. Νομίζω είναι ξεκάθαρο το πόσο συμφέρει σε όλους να συνεργαστούμε περισσότερο και να είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί. 

- Αναφερθήκατε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τι γίνεται με την Τουρκία; Ποιο ρόλο παίζει;
- Είναι γι’ αυτό που η πρότασή μου για έναν εικονικό κόμβο είναι διαφορετική. Η Τουρκία παίρνει το κομμάτι της πίτας που θέλει. Η μεγάλη της προσδοκία είναι να αποτελεί το σημείο εκείνο όπου η ενέργεια θα μεταφέρεται προς την Ευρώπη. 
Στην Τουρκία έχουν τον αγωγό ΤΑΝΑΡ –Trans Anatolian Pipeline– που είναι τμήμα του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου. Αυτή τη στιγμή ο μόνος προμηθευτής σ’ αυτό τον αγωγό είναι το Αζερμπαϊτζάν. Εάν παραμείνει η κατάσταση ως έχει, με μόνο προμηθευτή το Αζερμπαϊτζάν, τότε ο αγωγός δεν είναι βιώσιμος. 
Υπάρχουν και οι άλλοι αγωγοί που συνδέονται με τη Ρωσία. Όμως η Τουρκία δεν θέλει να εξαρτάται αποκλειστικά από τη Ρωσία, ούτε και η Ευρώπη το θέλει. 
Η Τουρκία θέλει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο να διέρχεται μέσω των αγωγών της. Με την δική μου πρόταση αυτές οι υποδομές στην Τουρκία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα η Αίγυπτος δεν έχει αποθηκευτικούς χώρους. Κάτι που έχει η Τουρκία, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Οι υποδομές στην Ελλάδα επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. 

- Άρα η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει εκτός της εξίσωσης. 
- Σίγουρα δεν μπορεί. Αυτό είναι κάτι για το οποίο προειδοποιούσα για 4-5 χρόνια τώρα. Αυτό που με υποκινούσε ήταν η δημιουργία ενός κόμβου. Η Αίγυπτος πέτυχε αρκετά μέσω της δημιουργίας του Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Forum) φέρνοντας όλους μαζί. Όμως συμμαχούν εναντίον της Τουρκίας. Γι’ αυτό και η Τουρκία χρησιμοποιώντας τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ενισχύει τη θέση της. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από τις συζητήσεις για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα υπήρξαν και αμυντικές συνεργασίες. Τριμερής συνεργασία μεταξύ ΚΔ-Ελλάδας-Αιγύπτου, τριμερής συνεργασία μεταξύ ΚΔ-Ελλάδας-Ισραήλ και τώρα μέσω της Τοτάλ και της ΕΝΙ μια τριμερής μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας. 
Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι μέσω αυτών θα επιτύγχαναν αποτροπή της Τουρκίας. Είναι το αντίθετο που συμβαίνει, γιατί η Τουρκία έχει πολύ λίγα να χάσει και είναι κάτι που υποβαθμίζουμε. Θα ήταν λοιπόν ευκολότερο να της δοθεί μια θέση σ’ αυτό το φόρουμ. Θα πρέπει επίσης να ιδωθεί η κατάσταση με ρεαλισμό. Για μένα δεν υπάρχει απάντηση η οποία να αποκλείει την Τουρκία. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί ένα σιδηρούν παραπέτασμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας μην ξεχνάμε ότι τους αγωγούς και τους σταθμούς υγροποίησης δεν είναι οι κυβερνήσεις που τους φτιάχνουν αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες. Και οι εταιρείες θέλουν ένα περιβάλλον για να εργαστούν. Η ειρήνη και η σταθερότητα θα προσελκύσουν τις καλύτερες εταιρείες στις καλύτερες τιμές. 

To Φυσικό Αέριο δεν έχει διαβατήριο 
- Αν οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις, εργαστούν μαζί μπορούν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες πιέζοντας και τους πολιτικούς;
- Το παράδειγμα των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων αυτό αποδεικνύει. Αν θα τα καταφέρουν εξαρτάται από το εύρος της επιχειρηματικής συνεργασίας. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου δεν ισχύει η λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Να έχουμε υπόψη μας ότι τα μόρια του φυσικού αερίου δεν έχουν διαβατήρια. Γι’ αυτό επιμένω ότι η καλύτερη οδός είναι αυτή που έχω προτείνει. 

Ειρήνη κάνεις με τους αντιπάλους
- Αν ακούσει κάποιους τους πολιτικούς στην Κύπρο και αλλού, αυτό που αντιλαμβάνεται είναι πως η Τουρκία έχει ρόλο στην περιοχή. 
- Όπως είπε κάποτε κι ένας Αμερικανός γερουσιαστής «όλα τα πολιτικά θέματα είναι τοπικά». Η περιφερειακή συνεργασία είναι προς το καλύτεροοικονομικό συμφέρον του καθενός στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνήθως οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για την προώθηση της δικής τους πολιτικής καριέρας και για το κόμμα τους. Θα πρέπει όμως να το δούμε από την πλευρά των πολιτών και τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς. Δεν κάνεις ειρήνη με τους φίλους σου. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να κάνεις ειρήνη με αυτούς που σ’ αρέσουν. Ειρήνη κάνεις με τους αντιπάλους σου. Γι’ αυτό αποτελεί φαντασίωση να πιστεύει κάποιος ότι η Τουρκία θα αφεθεί εκτός του οικονομικού συστήματος της Ανατολικής Μεσογείου.

- Αν η Τουρκία προσκληθεί στο μέλλον να είναι μέρος αυτών των συνεργασιών πιστεύετε ότι θα αλλάξει συμπεριφορά;
- Πιστεύω ότι η σύσταση του Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου σήμανε συναγερμό στον Λίβανο κι άρχισε να συμμετέχει. Το Φόρουμ σήμανε συναγερμό και στην Τουρκία.
Όμως θα ήθελα να διαχωρίσω την επιχειρηματική κοινότητα της Τουρκίας και από το κυβερνών κόμμα. Η επιχειρηματική κοινότητα και οι ενεργειακές εταιρείες κατανοούν πού βρίσκονται τα αμοιβαία οφέλη και επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν είναι καλές. Αλλά δεν είναι τόσο άσχημες όσο φαίνονται μέσα από την εικόνα που παρουσιάζουν οι πολιτικοί. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολύ δυνατοί επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα, μετά τον πόλεμο στη Συρία η Τουρκία είχε πρόβλημα στην εξαγωγή προϊόντων της στη Μέση Ανατολή και το επιτύγχανε μέσω του Ισραήλ και των λιμανιών στη Χάιφα και το Άσντοτ. Αυτή η οικονομική συνεργασία ποτέ δεν είχε αποκοπεί. Το Ισραήλ εισάγει πετρέλαιο από διάφορα μέρη το οποίο μεταφέρεται μέσω λιμανιών της Τουρκίας. Μπορεί βεβαίως όλα αυτά να μη δημιουργούν ειρήνη, αλλά είναι αρκετά για να αποτρέψουν τον πόλεμο.
Φιλελεύθερος

22 σχόλια:

  1. Τώρα εξηγούνται όλα!!!
    Για τον τουρκικό αναθεωρητισμο δεν ξέρουμε τίποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφερόμενος στο υπογραμμισμένο τμήμα του κειμένου αναρωτιέμαι πως πολλοί αφελείς θαυμάζουν το “αγροτικό θαύμα” του Ισραήλ αλλά αυτό είναι δευτερεύον και ας το παραβλέψουμε τώρα. Λοιπόν θέλω να επισημάνω κάτι που διαβάζω τελευταία και μοιάζει ως κάποιου τύπου “διάλογος” μέσω δημοσιευμάτων. Πολλοί στην Τουρκία αλλά και στο Ισραήλ αναφέρονται σε κάποιον “διάδρομο τρομοκρατίας” στην Βόρεια Συρία (ο ένας εννοεί τους Κούρδους ο άλλος τους Ιρανούς) ο οποίος υποτίθεται πως θα κλείσει με την εξάλειψη των Κούρδων από εκεί. Κλειδοκράτορας αυτού του “διαδρόμου” φιλοδοξεί να γίνει η Τουρκία. Ποιος μας λέει πως προσαρμοζόμενο στις συνθήκες το Ισραήλ δεν θα έχει κοινά συμφέροντα με την Τουρκία στο άμεσο μέλλον ώστε να κρατηθεί εκτός αυτού του “διαδρόμου” το Ιράν; Αυτόν θεωρεί τώρα άλλωστε το Ισραήλ τον κύριο κίνδυνο για την ύπαρξή του. Βέβαια εγώ θεωρώ πως κύρια απειλή για το ίδιο το Ισραήλ είναι η Τουρκία αλλά είμαι βέβαιος πως αυτή είναι μόνο δική μου θεώρηση που δεν την συμμερίζονται στο Ισραήλ. Ας τα έχουν αυτά υπ’ όψιν τους οι σχεδιαστές πολιτικής στην Ελλάδα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταϋγέτη.

      Τοῦ Ἰσραήλ ἡ ὕπαρξις κινδυνεύει ἀπὸ τὸ Ἰσλάμ ἀπὸ τὸ ὁποῖο εἶναι περικυκλωμένο,ἀκόμη καὶ ἀπὸ τὴν Κύπρο τῆς ὁποίας τὸ βόρειο τμῆμα εἶναι ὑπὸ τὸ Ἰσλάμ,ἀλλὰ Ἑβραῖος ἔδωσε τὴν Κύπρο στὸν Τοῦρκο.Ἄς πρόσεχαν.

      Διαγραφή
  3. Βέβαια δεν αμφιβάλλαμε ότι το πούλημα στους Κούρδους είχε άλλα κίνητρα
    Όμως το να να αθετουνται συμμαχιες με αιματηρό τρόπο είναι έξω ακόμη κι από τη δεοντολογία του πολέμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον πόλεμο δεν υπάρχει.... δεοντολογία!!!!! υπάρχει μόνον μία εξίσωση-η επιβίωση μου=ο θάνατος σου, ο ισχυρός και νικητής κατά του ασθενούς και ηττημένου, τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα για τους ανόητους, τους αφελείς, τους δήθεν θεωρητικούς, τους ψευδο-ιδεολόγους-δεοντολόγους, τους χαρτογιακάδες των υπουργείων, των συνόδων των επιτροπών και παραεπιτροπών και των πληρωμένων ψευδο-ειρηνιστικών συνεδρίων

      Διαγραφή
  4. Εχω γραψει πολλες φορες κατα της ηλιθιοτητος των νεοελληνων που χαφτουν οτι τους πλασσαρεται και ιδιαιτερα ο νεος "στρατηγικος" μας εταιρος που ειναι το ΙΣΡΑΗΛ. Αν ψαξει κανεις βαθυτερα θα δει γιατι το νεοτουρκικο κρατος τουλαχιστον ειναι στην ουσια κρυφοχαζαρικο, αρα δεν ειναι δυνατον τα πραγματα να ειναι τοσο ασχημα μεταξυ τους οσο φαινεται. Εχει δικιο ο κυριος Τανχουμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον πρόλαβαν άλλοι. Σε κανέναν δεν αρέρουν οι "μοναχοφάηδες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία μας το θυμισες,
      Μην είμαστε μοναχοφαηδες
      Μας έβαλαν στα μνημόνια μας λένε και μοναχοφαηδες

      Διαγραφή
  6. Προφανώς οι Τούρκοι πληρώνουν τον κ. καθηγητή - αυτούς και υποστηρίζει. Αγνοώντας ή διαστρεβλώνοντας οτιδήποτε δεν ταιριάζει στην εικόνα που παρουσιάζει, π.χ. ότι η Τουρκία απαίτησε διάφορα για να εισέλθει σε συνεργασία στην περιοχή και κανείς δεν την απέκλεισε αλλά αυτοαποκλείστηκε/αποχώρησε όταν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει για την ίδια το ρόλο του ρυθμιστή. Ατυχής ή εσκεμμένη η επιλογή η πρόσκληση του κ. καθηγητή στην εκδήλωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ, καμαρώστε, βγάλτε τα βραβεία Ιπεκτσί από τις ντουλάπες! Δώστε καζάν-καζάν!


    Τζεμ Γκιουρντενίζ: Η Τουρκία θέλει δίκαιη και ίση μοιρασιά του Αιγαίου
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/812139_tzem-gkioyrnteniz-i-toyrkia-thelei-dikaii-kai-isi-moirasia-toy-aigaioy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mα νομίζω ότι ο κος Μητσοτάκης ακύρωσε ήδη την κατασκευή αγωγού μεταφορας ρεύματος από την Κύπρο στη Κρήτη...
    Οπότε ποιοι Ισραηλινοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σχέση έχει ο Μητσοτάκης;την ίδια απόφαση δεν πήραν και οι προηγούμενοι.
      Μήπως η κοινοπραξία ήθελε να δουλέψει με αποικιακού όρους:δικηγορικά,λογιστικά γραφεία ξένα (κυπριακά ;), το μανάντμεντ ξένο,τα καλώδια ξένα,ή έδρα αλλού,μήπως;Και μεις τι κάνουμε δίνουμε αγορά,λεφτά κτλ.
      Σε τελική ανάλυση εμείς δεν έχουμε δικά μας λαμόγια, πρέπει να εισάγουμε;

      Διαγραφή
  9. Η Ελλάδα έχει καταντήσει, με την περίφημη πολιτική μπαρούφα του "δε διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα", το οποίο είναι δόγμα εφαρμόσιμο από υπερδυνάμεις και όχι από αυτοευνουχισμένους νάνους, να έρχεται ο τάδε και ο δείνα και να εξηγεί, πώς πρέπει να απεμπολεί τα δίκαιά της, έναντι ισχυρών και αδυνάτων! Με τους Σκοπιανούς αυτό, με τους Αλβανούς, δώστε εκείνο, με τους Τούρκους αυτό και αυτό.

    Και στο μεταξύ, τα ελληνικά κανάλια, που κατά τα άλλα συμπάσχουν με τους Κούρδους και αύριο θα παίζουν τη Βέμπο, αν,ο μη γένοιτο, οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν ακρωτηριάσει την αποτροπή, αναγκαστούν να πάνε σε θερμό επεισόδιο πριν πάρουν τηλέφωνο τη Ουάσινγκτον, διαγκωνίζονται για το ποιο θα παίξει το νέο τουρκικό σήριαλ που απλόχερα μοιράζει η Τουρκία, στα πλαίσια της προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν διαφωνώ καθόλου με συνεργασίες. Ποτέ όμως δεν έχω ακούσει να μιλάει κάποιος με νούμερα. Λέει ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΕΚ, ΤΔ και να μπει η Τουρκία στην Εξίσωση. Με ποιον τρόπο όμως; Ακόμα κι αν το ζήτημα της κυριαρχίας πάει κατά μέρος, πως θα μοιρασθούν τα έσοδα; Αν η Τουρκία γίνει ο 'αγωγός' της Ευρώπης με ενέργεια εν μέρη, τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα και η Κύπρος; Το 'παιχνίδί' με την ΑΟΖ και την κυριαρχία ουσιαστικά είναι αυτό, ένας τρόπος να μοιραστούν τα έσοδα από οποιαδήποτε εκμετάλλευση. Όρεξη είχε οποιοδήποτε κράτος να τραβάει γραμμές στη θάλασσα από περιφάνεια και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταϋγέτη.

      ἡ Τουρκία δὲν θέλει συνεργασία ἤ μοιρασιά,τὰ θέλει ὅλα.
      Τώρα ὅσον ἀφορᾶ τὴν δίκαιη μοιρασιὰ τοῦ Αἰγαίου,αὐτὴ θὰ εἶναι δίκαιη ὅπως ἡ ἐξίσωσις τῶν πληθυσμῶν τῆς Κύπρου,δλδ 82% ἴσο μὲ τὸ 12%.
      Μετὰ θὰ φθάση στὴν Εὐβοια καὶ μετὰ στὸ Ἰόνιο,ἐνῷ οἱ πολιτικοὶ θὰ μᾶς συμβουλεύουν γιὰ ψυχραιμία.

      Μὰ τῷ Θεό μᾶς βαρέθηκα

      Διαγραφή
    2. Περιφανεια ...αξιοπρεπεια..κλπ...κλπ.Καμμια ορεξη δεν ...εχουμε.γιαυτα...εεεε.??
      Εχετε συγκλονιστικη αποψη ζωης. Μας καθηλωσατε...Το απολυτο επιχειρημα ...
      Δωρο Θεου ισως ??

      Διαγραφή
  11. Είναι πολύ γνωστό εδώ και χρόνια ότι παρσ τις συγκρούσεις σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν πολύ ισχυρά συμφέροντα στο Ισραήλ που προωθούν την εξομάλυνση με την Τουρκία. Για αυτό και είναι σωστή και η απόφαση της κυβέρνησης για το καλώδιο μεταξύ Κρήτης και Αθήνας. Κατά τα άλλα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν στρατιωτικά. Ο καθηγητής λέει ανοησίες η Τουρκία δεν χορταίνει θέλει τα πάντα δεν θέλει μερίδιο ευτυχώς οι πολιτικοί στο Ισραήλ το έχουν καταλαβει αλλά παντού υπάρχουν οι ορθοι υπνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το Ισραήλ θελει την Ελλαδα ως σταθμό μεταφοράς για την Ευρώπη.Μονον ! Την Τουρκία την θελει διότι εχουν σχεδόν την ίδια γεωπολιτική ! Δεν ειναι τυχαίο οτι προσέφερε στους Κούρδους μονο υγιειονοκικη περίθαλψη ... Ενώ η Τουρκία ειναι κοινός εχθρός των Αράβων και των Περσων άρα υπερ πολύτιμη για το διεθνή σιωνισμό δηλαδή για την επιβίωση του κράτους του Ισραήλ ατο χάρτη.Πολυ δύσκολα μεταξύ Τουρκίας και Ελλαδος θα επιλέξει κάποιος Ισραηλινός την Ελλαδα.Δεν ειναι τυχαίο οτι ακομα και σήμερα που οι σχέσεις των δυο κρατών ειναι τεταμένες ,συνεργάζονται σε πολλα επίπεδα.Οι Κούρδοι έπαιξαν το ρόλο της αποδυνάμωσης του Ασσαντ , ακολουθεί ο δεύτερος παικτης ο Ερντογαν.Πλεον η Συρία δεν υπάρχει στο χάρτη.Ακομα και με το κυβερνών κομμα εχει ταυτόσημες πολιτικές απόψεις για τη Μέση Ανατολή.Αντιθετα ταυτιζόμαστε απόλυτα σε γεωπολιτικό επιπεδο με την Αίγυπτο στην περιοχή.Αν φυσικά δεχθουμε οτι έχουμε κάποιους στόχους κι οχι τους στόχους της ΕΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να υποθέσουμε ότι τα δημοσιεύματα αυτά και οι αντίστοιχες δηλώσεις προετοιμάζουν ψυχολογικά (προπαγανδιστικές μαλάξεις) τους πολλούς για την νέα σύμβαση Πρεσπών στο Αιγαίο;

      Διαγραφή
    2. Προς τα εκει ολοι και ολα δείχνουν ! Και ειναι λογικό ! Οι εταιρίες δεν χάνουν τιποτα αν μοιράσουν το μερίδιο του ενός στους δυο,Ο ένας απο τους δυο χάνει οχι μονο οικονομικά ! Αυτο ειναι το λιγότερο ! Παραδίδει έδαφος και θα μπλέξει και στο μελλλον ,μπαίνεις σε περιπέτειες αν μοιράσεις κατι που ειναι δικός σου ! Δεν ειναι το αέριο και τα λεφτα το πρόβλημα.

      Διαγραφή
  13. Ο Σισυ ειναι φυσικος συμμαχος.Φαινεται καλος κι οχι χαλβας.Αλλα το προβλημμα μας δεν ειναι ουτε αυτος ουτε το Ισραηλ.Ειναι ο εσωτερικος μας καρκινος...Οσο υπαρχει αυτος ειναι ατοπο να μιλαμε για οτιδηποτε..Μιλαμε αδικως..ματαια...κι αδιεξοδα..Περναμε την ωρα.....
    Χωρις κεφαλι τι να κανει το σωμα ?? Δεν υπαρχει λογος να μιλαμε για αλλα εκτος απ αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορεί η Τουρκία να τα θέλει όλα,αλλά δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο παράδειγμα.Για να το πω πολύ παραστατικά δεν μπορεί να βάλει το καλαμάκι και να ρουφάει.
    Αν θυμάμαι καλά υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα το Ανατολικό Τιμόρ με την Σιγκαπούρη (;).Όμως η Σιγκαπούρη υποχώρησε.
    Εγώ νομίζω,
    έχω την άποψη ότι επιδιώκει όλοι οι αγωγοί να περνούν από το έδαφος της.Δηλ.Και ο στα χαρτιά σιιτκός , Ιράν-Ιράκ Συρία• και ο σουνιτικός δηλ Κατάρ-Σαουδική Αραβία -Ιορδανία-Λίβανος.Και φυσικά να μην υπάρξει East Med αλλά Κύπρος-Τουρκία.

    Εννοείται η κρατική πετρελαϊκή TRAO να λάβει μερίδιο εξορύξεων.
    Μαζί με τους βόρειους αγωγούς δηλ τον Ρωσσικό και τον Αζερμπαϊτζανό θα γίνει μονοπώλιο ,όπως παλιότερα ήταν η Ουκρανία.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να θέσουν κόκκινες γραμμές όπως :
    1)αποχώρηση των εποίκων
    2)Η μοιρασιά να γίνει 82-18
    3)επανένωση υπό το κοινοτικό δίκαιο
    4)αναγνώριση όλων των ΑΟΖ των χωρών που συνορεύουν με την Τουρκία, όπως επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο.
    Και μετά μιλάμε.
    Νομίζω ότι μέχρι τότε οι Τούρκοι θα διεκδικούν τα πάντα,ακόμη και τους ναούς του Μ.Κωνσταντίνου στην Ιερουσαλήμ.

    Φαίνεται ότι η μικρή Κύπρος τους έχει με την πλάτη στο ταπί•εννοείται βέβαια ότι και οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν την Ανατολική Μεσόγειο "καλοκαιρινή ".
    Με 2-3 droons ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.