3/10/19

Ασύμμετρος πόλεμος στη Μόρια

Η Μόρια, για να το καταλάβουμε, είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια θα φαντάζει σαν «πταίσμα»

Η εικόνα από το drone είναι λεπτομερής. Μία μικρή κωμόπολη με διάφορες δομές και υποδομές είναι γεωμετρικά τοποθετημένη μέσα σε ένα κομμάτι γης. Από ψηλά διακρίνονται τα πάντα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Μόρια από μία τοποθεσία έξω από τη Μυτιλήνη έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Hot Spot υποδοχής  οικονομικών κυρίως μεταναστών και πολλών προσφύγων. Το νησί της Λέσβου, όπως και αυτό της Χίου, της Σάμου και της Λέρου, άλλαξε όψη. Άλλαξε και η οικονομία του νησιού. 
Στήθηκε μία αλυσίδα «φασόν» γύρω από το Hot Spot. Υπηρεσίες, logistics, υποδομές τροφοδοσίας, τεχνικά δίκτυα, νομικά πρόσωπα, ΜΚΟ, υπηρεσίες περίθαλψης, μεταφραστές, διαχείριση απορριμμάτων, συστήματα ασφαλείας (ορατά και μη), catering παντός είδους ποιότητας και προσανατολισμού και πολλοί ειδικοί. Ειδικοί από Βρυξέλλες, από την Αθήνα, από τον ΟΗΕ, από τα πανεπιστήμια. 
Η αγορά των ενοικίων στα προαναφερθέντα νησιά εκτοξεύτηκε, όχι όπως στα Χανιά, το Ηράκλειο ή την Κέρκυρα, λόγω Airbnb, αλλά λόγω ζήτησης από άτομα που επανδρώνουν το «ειδικό φασόν» εξυπηρέτησης της Μόριας και των άλλων Hot Spots στα νησιά. Άλλαξε και το επιχειρηματικό προφίλ στη Λέσβο. Ο καθημερινός πελάτης της τάδε ταβέρνας δεν είναι πια ο τουρίστας ή ο τούρκος επισκέπτης αλλά ο πρόσφυγας από τη Συρία ή ο οικονομικός μετανάστης από την Υεμένη. Μέσα στην κουζίνα εργάζεται κάποιος άλλος πρόσφυγας που ξέρει τις συνήθειες των μεταναστών, ο κατάλογος είναι γραμμένος και στα αραβικά, τα υλικά αλλάζουν καθώς και η γεύση του κεμπάπ.

Για τη συνέχεια AthensVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.