18/10/19

«Ατσάλινο Βέλος» στην Κύπρο: Πώς αιφνιδίασαν οι «αλεπούδες» την τουρκική αεράμυνα - Λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν


«Φτάνουμε στις φωλιές τους και τους σπάμε τα αυγά, αν χρειαστεί»
«Θα πετάμε όπου θέλουμε και όποτε θέλουμε, όχι μόνο μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας αλλά και οπουδήποτε στην ευρύτερη περιοχή μας ζητηθεί από φίλο ή σύμμαχο χώρα προκειμένου να λάβουμε μέρος σε άσκηση».

Ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνικά F-16 που πέταξαν χθες το πρωί πάνω από την ελεύθερη Κύπρο μπορούν να επιχειρούν και να μάχονται αν χρειαστεί σε μεγάλες αποστάσεις μακριά ακόμα και από το πλέον απομακρυσμένο ελληνικό νησί.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία για μια ακόμη φορά υπέστη τον απόλυτο αιφνιδιασμό αν και γνώριζε για την διεξαγωγή άσκησης από την Εθνική Φρουρά στο πεδίο βολής στο Καλό Χωριό Λάρνακας. «Ατσάλινο Βέλος» ήταν το όνομα της άσκησης όμως τα πραγματικά «ατσάλινα βέλη» ήρθαν από ψηλά. Ήταν οι «αλεπούδες» από την 340 πολεμική μοίρα με έδρα τη Σούδα. Πέταξαν για εκατοντάδες μίλια αθέατες από τα τουρκικά ραντάρ, σε πολύ χαμηλό ύψος και εμφανίστηκαν πάνω από την περιοχή της άσκησης αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους Κύπριους που την παρακολουθούσαν.

Οι «αλεπούδες» είχαν ήδη βομβαρδίσει εικονικά και αποχωρούσαν όταν τα τουρκικά F16 απογειώνονταν άρον-άρον όχι από το κοντινό Ντάλαμαν αλλά από βάση εκατοντάδες μίλια ανατολικά. Πιθανότατα, όπως εκτιμάται, είτε στο Ντάλαμαν δεν υπήρχαν αεροσκάφη με πιλότους σε ετοιμότητα, είτε έχουν όλα μεταφερθεί ανατολικά για να καλύψουν την εισβολή στη Συρία.

Τα τουρκικά F16 όπως είναι φυσικό, δεν κατάφεραν πότε να πλησιάσουν καν τα ελληνικά αεροσκάφη τα οποία επέστρεψαν ανενόχλητα στη Σούδα. Ακολούθησαν οι αναμενόμενες σπασμωδικές κινήσεις αντίδρασης με υπέρπτηση πάνω από Οινούσσες-Παναγιά και μπαράζ παραβιάσεων που αντιμετωπίστηκαν με άμεσες αναχαιτίσεις.

Στο Αρχηγείο της Λάρισας ήδη επικρατούσε συναγερμός. Σε ετοιμότητα 2 λεπτών μέσα στα μαχητικά, βρίσκονταν πιλότοι, τόσο στα αεροδρόμια επιφυλακής όσο και σε μητρικές πολεμικές μοίρες, όπως στον Άραξο και στην Αγχίαλο για να αντιμετωπίσουν τα «αντίποινα» μετά την πτήση των κρητικών «Αλεπούδων» στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Τα κορυφαία «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας παρακολουθούσαν και συντόνιζαν από τα ξημερώματα την αποστολή των μαχητικών αλλά και του μεταγωγικού C-130 στη Μεγαλόνησο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χριστοδούλου από το γραφείο του στον έκτο όροφο του Επιτελείου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Μπλιούμης από το υπόγειο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Μπουρολιάς από την «καρδιά» της ελληνικής αεράμυνας στη Λάρισα. Και οι τρεις ακόμα ιπτάμενοι και με τεράστια εμπειρία σε ανάλογες αποστολές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Αεροπορία πιάνει «κοιμώμενη» την τουρκική αεράμυνα. Στις παρελάσεις προηγούμενων ετών στην Κύπρο όταν συμμετείχαν τα Ελληνικά F16, αντιλήφθηκαν την παρουσία τους κατόπιν εορτής. Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις εκπαίδευσης στην Ανατολική Μεσόγειο τα ελληνικά μαχητικά πέρασαν κάτω από τη μύτη της τουρκικής αεράμυνας. «Πελάτες» όμως πιάστηκαν οι γείτονες-ελεγκτές της πολεμικής αεροπορίας και από ελικόπτερα Απάτσι και Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού. Πέταξαν πέρυσι από τον Βόλο έως το Ισραήλ χωρίς να γίνουν αντιληπτά και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros.

Όσο για το Αιγαίο, η υψηλή εκπαίδευση των Ελλήνων αεροπόρων αλλά και το ανάγλυφο με τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά τους επιτρέπουν όταν θελήσουν να μπορούν να κινηθούν αόρατοι και να αιφνιδιάσουν όπως έκαναν και χθες. «Φτάνουμε στις φωλιές τους και τους σπάμε τα αυγά, αν χρειαστεί» τόνιζε με νόημα ανώτατη επιτελική πηγή.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου που ανέφερε ότι «τα ελληνικά μαχητικά τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις». Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας είναι χωρίς υπερβολές, προκλήσεις και τυμπανοκρουσίες, οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρούν όταν απαιτείται σε προβολή ισχύος στέλνοντας στους «γνωστούς» αποδέκτες μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας.



ΠΗΓΗ: Newpost.gr

5 σχόλια:

  1. Αφού είναι φυλακή οι πιλότοι τους που εκπαιδεύαμε τόσα χρόνια. Θέλουν καιρό για να φτάσουν στο επίπεδο που ήταν πριν και δε θα προλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζήτω η ελληνική αεροπορία Ζήτω η Ελλάς η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτλελους μία καλή είδηση μετά από πολλά χρόνια, τα ιπτάμενα παιδιά μας, τα παλληκάρια μας, μάς κάνουν περήφανους, μας δίνουν ελπίδα. Τιμή και δόξα στους πεσόντες αεροπόρους μας και όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων!! Ένα μεγάλο μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μεταξαναλέω, όσο θα αυξάνονται οι διαθεσιμότητες (όπως ήδη άρχισαν), τόσο η Κύπρος θα πλησιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΡΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ οι ΕΛΛΗΝΕΣ μπορουμε να τα βαλουμε με οποιον χρειαστει ( επαναλαμβανω οι ΕΛΛΗΝΕΣ ) οχι οι κυβερνωντες !!! ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ..... και μεσα εχθροι αλλα και οι εξω .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.