12/10/19

Την κουρδική πόλη Σερεκάνιγιε στη Β. Συρία δηλώνει ότι κατέλαβε ο τουρκικός στρατός

Οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας κατέλαβαν το Σάββατο το πρωί την πόλη Σερεκάνιγιε (Ρας αλ Αΐν), όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους.
«Ο (Συριακός ανταρτικός) Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.Λίγο αργότερα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το κέντρο της Ρας αλ Αΐν, που βρίσκεται πάνω στα τουρκοσυριακά σύνορα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού που μεταδίδεται εκτάκτως από όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοινώθηκε ότι το κέντρο της κατοικημένης αυτής πόλης είναι υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η πόλη Σερεκάνιγιε (Ρας αλ Αΐν) μαζί με την πόλη Γκίρε Σπί (Τελ Αμπγιάντ) αποτελούν τις πιο σημαντικές περιοχές στη βόρεια Συρία και σφυροκοπούνται για τέταρτη μέρα από τον τουρκικό στρατό. Η ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζει να ιδρύσει η Τουρκία θα ξεκινά από το Γκίρε Σπί και θα καταλήγει στα 120 χιλιόμετρα μέχρι τη Σερεκάνιγιε και θα έχει βάθος 30 χλμ.
Στο μεταξύ, οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν νωρίτερα το Σάββατο ότι απέκοψαν έναν δρόμο που συνδέει συριακές πόλεις, κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει πολεμικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων.
Δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν αξιωματούχοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που δρουν υπό την ηγεσία των Κούρδων.
Ο Γιουσέφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού που δρα με την υποστήριξη της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι Σύροι αντάρτες έχουν αποκόψει τον δρόμο 712 που συνδέει τις πόλεις Γκίρε Σπι και  Σερεκάνιγιε.
Η κατάληψη των δύο πόλεων αποτελεί τον κεντρικό αντικειμενικό σκοπό των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι Τούρκοι.

Κουρδικές απώλειες ανακοινώνει η Άγκυρα
Από την πλευρά του, τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 415 Κούρδοι μαχητές «αδρανοποιήθηκαν» από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται, καθώς κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν την Παρασκευή πυρά πυροβολικού από θέσεις των Τούρκων.
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενισχύει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της, κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η Τουρκία προκαλεί «μεγάλη ζημιά» στους δεσμούς αυτούς και πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Αυξάνεται δραματικά το κύμα προσφύγων
Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε το Σάββατο ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.
Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική Αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.
Ο ΟΗΕ εκτιμούσε την Παρασκευή ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την περασμένη Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.