1/10/19

Η επέτειος, τα μηνύματα και η ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήμερα, τιμάται με εκδηλώσεις, παρελάσεις αλλά και πολλές βαρύγδουπες και μη διακηρύξεις. Αυτό το τελευταίο είναι ίδιον του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας εν γένει. Πενήντα εννέα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, μέσα από την αποτίμηση αυτής της πορείας αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πόσο δύσκολη ήταν και είναι αυτή η πορεία. Από το 1960 και εντεύθεν υπήρξαν πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία αυτή και την ιστορία της χώρας.
Πολλές  ανατροπές, υπομονεύσεις, επιθέσεις από τρίτους πραξικόπημα, τουρκική εισβολή-κατοχή…
ΚΙ, όμως,  η Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε δεν λύγισε, δεν διαλύθηκε παρά τις πιέσεις. Παραμένει εδραιωμένη στο διεθνές πεδίο. Λάθη ασφαλώς έγιναν. Υπήρξαν παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί. Τούτο κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.  ΕΠΕΤΕΙΟΣ της ανεξαρτησίας σήμερα. Σε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, η προσοχή στρέφεται στον αγώνα για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Σε αυτό τον αγώνα, βασικό όπλο και εργαλείο για την επιτυχία παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το αναγνωρισμένο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί το μοναδικό όχημα, που θα «κουβαλήσει» στο μέλλον, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.  
ΣΥΝΕΠΩΣ, η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν και είναι το οχυρό και η ασπίδα, η οποία κράτησε εν ζωή το λαό από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται. Δεν κομίζουμε οτιδήποτε καινούργιο εάν αναφέρουμε πως, κυρίως από το 1974 και εντεύθεν υπήρξαν πολλές κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες στόχευαν πρωτίστως στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διάλυση του κράτους. Οι λόγοι αυτής της προσπάθειας προφανείς. Συνεπώς δεν μπορούμε να συζητούμε κατάργηση, διάλυση του κράτους, παρά μόνο μετεξέλιξή του 
ΠΕΝΗΝΤΑ εννέα χρόνια μετά και η σκέψη, ο προβληματισμός παραμένει σε σχέση με το γεγονός ότι τμήμα της πατρίδας μας κατέχεται από την κατοχική Τουρκία. Δυστυχώς το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Αυτό παραμένει το μεγάλο αγκάθι που κουβαλά ο λαός της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία. Προσπάθειες έχουν γίνει και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Δεν έχει επιλυθεί γιατί τούτο παρεμποδίζεται από την Τουρκία, η οποία επιδιώκει μέσα από τη διάλυση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Θέλει και επιδιώκει την υποταγή της Κύπρου στους σχεδιασμούς της. 
ΓΙ αυτό και θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς: Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε στον αγώνα για την απελευθέρωση. Είναι το όχημα που μας οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και αυτό που μας προσφέρει διεθνή βήματα προώθησης του εθνικού μας προβλήματος. Γι αυτό και επιμένουμε πως, σήμερα, επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, της γέννησης της Κυπριακής Δημοκρατίας το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφέστατο και να έχει πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός Κύπρου: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε λύση προκύψει θα έχει ως βασικό άξονα και θα στηρίζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διαφορετικά η χώρα θα εισέλθει σε ένα νέο κύκλο περιπετειών και αβεβαιότητας. 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.