17/10/19

«Εξαπατηθήκαμε από έναν ασήμαντο Έλληνα αξιωματικό»....

«Η μόνη φορά που είδα τον Χελμς πραγματικά θυμωμένο ήταν όταν έγινε το πραξικόπημα των Ελλήνων συνταγματαρχών το 1967». Ο αμερικανός επικεφαλής της CIA δεν ήταν ενήμερος για τις ενέργειες των συνταγματαρχών συνεργατών του στην Ελλάδα. Με παρόμοιο τρόπο αιφνιδιάστηκε η υπηρεσία και το 1974, όταν ο Ιωαννίδης αποφάσισε να ανατρέψει τον Μακάριο. Ήδη πριν από το 1967, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της CIA και των πρακτόρων τους στην Ελλάδα ήταν πολλοί και ισχυροί. Ανάμεσα στα σημαντικότερα πρόσωπα που συνεργάζονταν συστηματικά με την αμερικανική μυστική υπηρεσία ήταν ο ελληνοαμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Πάπας, ο Τομ Καραμεσίνκαταης και μία ομάδα συνταγματαρχών του Ελληνικού στρατού υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Η CIA ήταν από καιρό ενήμερη για τα σχέδια των τελευταίων να ανατρέψουν τη δημοκρατική κυβέρνηση και να κυβερνήσουν οι ίδιοι. Ωστόσο, οι συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων είχαν μείνει σε πολύ πρώιμο στάδιο. Έτσι, όταν τον Απρίλιο του 1967 έφτασαν στην Ουάσιγκτον τα νέα για τη χούντα στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της CIA, Ρίτσαρντ Χελμς, εξοργίστηκε, όπως περιγράφει ο Ντικ Λίμαν, βετεράνος αναλυτής και επικεφαλής του OCI (Office of Current Intelligence)....


Για τη συνέχεια mixanitouxronou

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την έρευνα μου σε βιβλιογραφία και διαβάζοντας και ακούγοντας πολλές και αντικρουόμενες απόψεις εχω καταλήξει κι εγω στο συμπέρασμα οτι οι ΗΠΑ δεν ήσαν ενήμερες για το πραξικόπημα Παπαδόπουλου αλλο αν ήξεραν τον Παπαδόπουλο ! Την καλύτερη έρευνα επι του θέματος εχω διαβάσει στο βιβλιο του αριστερού (υπουργός της κυβέρνησης του βουνού ) Σολωνος Γρηγοριαδη.Εκμεταλλευτηκαν όμως το πραξικόπημα για να περάσουν τα σχέδια τους και προετοίμαζαν ...αλλο.Με αλλά λόγια το πραξικόπημα το συγκεκριμένο δεν το έκαναν οι αμερικανοί οι οποίοι είχαν υπόψιν τους να κάνουν πραξικόπημα στην Ελλαδα.Ο Παπαδόπουλος τους επιασε στο ύπνο και δούλεψε για τον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κού κού...!
    Άρες μάρες Κουκουνάρες,
    και του Τράμπ οι σαχλαμάρες.
    Κι άλλοι έχασαν και χάνουν, αλλά δεν έκαναν έτσι,
    είχαν γενναιότητα κι αξιοπρέπεια.
    Που να την βρουν οι Αμερικανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς καμία ειδική πληροφόρηση μου φαίνεται ότι ο "όλα για ολα" πλησιάζει τηναλήθεια. Δηλάδή οι ΗΠΑ ήξεραν φυσικά τον Παπαδόπουλο όπως ήξεραν όλους τους αξιωματικούς που μετείχαν στα δίκτυα της CIA ανά την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κομμουνισμού όπως η Gladio. Όσο για το πραξικόπημα καθ' εαυτό ήταν γνωστό τότε ότι οι συνταγματάρχες πρόλαβαν τους στρατηγούς και έκαναν το δικό τους πραξικόπημα. Δηλαδή ένα κομμάτι της CIA ετοίμαζε τη δουλειά με τους στρατηγους και ένα άλλο κομμάτι έκανε τη δουλειά με τους συνταγματάρχες. Τώρα τι σόϊ επιχείρηση είναι αυτή, να προσπαθούν τώρα, πεντήντα χρονια μετά, να αθωωσουν τους αμερικανους ενω φαινομενικά δεν έχει πλέον κανένα νόημα; Η μόνη παρατήρηση είναι ότι μερικοί,ειλικρινείς πατριω΄τες νομίζουν ότι η εξαρτηση της χώρας άρχισε με τα Μνημόνια επειδή η πτώση της Χο΄ντας έσβησε τα προηγούμενα. Λοιπόν δεν τα έσβησε, υπάρχει αδιάσπαστη συνέχεια της εξάρτησης αλλοτε πιο φανερή και άλλοτε πιο κρυφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.