24/11/19

Οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο – Δερόπολη [Μέρος Β΄]


Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Σε αρχαία μονοπάτια

Η πρώτη μέρα στη Βόρειο Ήπειρο έχει ολοκληρωθεί ιδανικά, με τις κατάλληλες εικόνες, τα ακούσματα και την απαραίτητη ενέργεια, για να συνεχιστεί την Κυριακή το οδοιπορικό, με επαφή με τις προγονικές ρίζες των Δεροπολιτών, οι οποίοι φημίζονται για τη φιλομάθειά τους και για την έφεσή τους στο εμπόριο. Μέχρι το 1940 είχαν υπό τον έλεγχό τους το εμπόριο όλου του αλβανικού κράτους. Ακόμα και σήμερα οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της Αλβανίας, που είναι ταυτόχρονα και από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες των Βαλκανίων, είναι Δεροπολίτες.


Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων της περιοχής είναι ότι βαφτίζουν τα παιδιά τους δίνοντας αρχαία ονόματα.


Ξεναγός είναι ο Γιώργος Γκοτζιάς, Βορειοηπειρώτης εκπαιδευτικός, ο οποίος έβαλε την παρέα κατευθείαν στα βαθιά θέτοντας ως πρώτο προορισμό στον αυτόματο πιλότο της μηχανής του χρόνου, το αρχαίο θέατρο που έχει ανακαλυφθεί κοντά στο χωριό Σωφράτικα, στα ερείπια της αρχαίας Αδριανούπολης, της οποίας το όνομα στα βυζαντινά χρόνια επικράτησε ως Δρυινούπολη. Είχε στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κέρκυρα και άλλες όμορες πόλεις όπως η Φοινίκη, ο Αγχιασμός, η Χειμάρρα και άλλες. Μετά την καταστροφή από τους Γότθους μεταφέρθηκε σε ψηλότερο σημείο, οχυρώθηκε από τον Ιουστινιανό και μετονομάστηκε σε Ιουστινιανούπολη, ενώ μετά την κάθοδο των Σλάβων η παράδοση αναφέρει ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε και δημιουργήθηκαν τα γύρω χωριά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.