9/4/09

Υπεραμύνεται ο Γκιούλ των τουρκικών ενστάσεων για τον νέο γγ του ΝΑΤΟ

Η απάντηση στις επικρίσεις
«Επικίνδυνες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αγκυρα αναφορικά με τις ενστάσεις της στην τοποθέτηση του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ.
Η Αγκυρα συγκρούστηκε με Ευρωπαίους συμμάχους της καθώς απείλησε να υποβάλει βέτο στον διορισμό του Δανού πρωθυπουργού, λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε δανέζικη εφημερίδα το 2006.
Η Γαλλία και η Γερμανία στήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα του Ράσμουσεν για τη θέση του γγ του NATO, και, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Όλι Ρεν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, επέκριναν με έντονο τρόπο τη στάση της Τουρκίας.
Η Τουρκία υποχώρησε μόνο έλαβε τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι αναπληρωτής του Ράσμουσεν θα διοριστεί ένας Τούρκος αξιωματούχος.
Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα, ο Γκιούλ χαρακτήρισε τις επικρίσεις που δέχθηκε η χώρα του «πολύ επικίνδυνες» και «μας αναστατώνουν».
«Ούτε εκβιάσαμε ούτε προβάλλαμε παράλογες απαιτήσεις. Ενεργήσαμε με λογικό και σύγχρονο τρόπο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συμβιβασμού, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή κουλτούρα. Και πράγματι εν τέλει καταλήξαμε σε αλληλοκατανόηση. Ως εκ τούτου εκπλήσσομαι όταν βλέπω σχόλια αυτής της φύσης που προέρχονται από ορισμένες χώρες. Δεν τα βρίσκω ακριβώς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πνεύμα» υποστήριξε.
Οι αντιρρήσεις που πρόβαλε η Τουρκία στην υποψηφιότητα Ράσμουσεν απείλησαν να θρυμματίσουν την εικόνα της «ενότητας» που επεδίωκε να προβάλει το NATO στη Σύνοδο για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

4 σχόλια:

  1. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε ότι δεν είναι πλέον υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, δηλώνοντας "ιδιαίτερα σοκαρισμένος" από τις τουρκικές πιέσεις κατά της επιλογής του δανού πρωθυπουργού για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

    "Εγώ, ήμουν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ", δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL ο Κουσνέρ, ο οποίος είχε συμμετετοχή σε πολλές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις πριν από αυτήν στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και τόνισε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σάββατο, στο Στρασβούργο, δεν είναι πλέον (υπέρ της τουρκικής ένταξης).

    Πολύ αργά αντιλήφθηκε ότι χάλασε την εικόνα που ήθελε να περάσει το ΝΑΤΟ αυτό της ενότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρικυμία εν κρανίω.

    ....Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. -την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ενθάρρυνε, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας- ο εκπρόσωπος είπε ότι η θέση αυτή του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα. Παράλληλα είπε ότι σταθερή ελληνική θέση είναι η υπεράσπιση της θεσμικής αυτονομίας της Ε.Ε. στη λήψη των αποφάσεών της. «Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα 27 κράτη-μέλη», τόνισε.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ βρε Κουσνέρ, τι σε περιμένει. Έμπλεξες με την φυλή των "Υποστηρίζωμεν..." εν Ελλάδι... Θα μείνεις με ανοιχτό το στόμα όταν δεις πόσο έχουμε πέσει χαμηλά και έχουμε μετανοιώσει για το 1821 και ψάχνουμε ευκαιρία να ξαναγίνουμε οθωμανικό βιλαέτι. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Θα μας δεχτούν οι τούρκοι στη νέα αυτοκρατορία τους; Η στρατιωτική και πολιτική μας ηγεσία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αξιωματική και μείζονα, εργάζεται σκληρά και φιλότιμα προς αυτήν την κατεύθυνση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. scal..
    asxeto me ayto to posta .. alla simandiko sa neo thema .. tora poy epanerxete pali sto proskinio..
    ------------------------
    ’House of horrors’: Serbians kidnapped for organs -

    http://garizo.blogspot.com/2009/04/house-of-horrors-serbians-kidnapped-for.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.