9/4/09

Δύο ημερομηνίες-ορόσημο για Σκόπια και Κυπριακό

Δυναμική για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα δημιουργηθεί το Σεπτέμβριο (Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) και για επίλυση του Κυπριακού το Δεκέμβριο (Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα αποφασίσει για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας που αναμένουν σοβαρές εξελίξεις με πρωτοβουλία της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. (θα ξεκινήσει τον Ιούνιο).
Η ελληνική διπλωματία γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο ορόσημα για τα μείζονα εθνικά θέματα και προετοιμάζει την άμυνά της, στον απόηχο της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, με την οποία επισφραγίστηκε η επιλογή της Αγκυρας ως του στρατηγικού εταίρου της Ουάσιγκτον, όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου αλλά στην ίδια την Ευρώπη. «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις συνέπειες της ραγδαίας αναβάθμισης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Μια πρώτη συνέπεια ήταν η καθυστέρηση με την οποία αναρτήθηκε στο blog του Λευκού Οίκου φωτογραφία (με μια λακωνική λεζάντα) της προχθεσινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν είχε αρχικώς καταγραφεί στο επίσημο πρόγραμμα, το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.
Παρόλο που «δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε», μόλις χθες έγινε γνωστό από συνεργάτες της ότι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πρόκειται να επισκεφθεί το Ιράκ και ότι θα γίνει προσπάθεια αναζωογόνησης των διαύλων επικοινωνίας με το Ιράν και τη Συρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική διπλωματία θα αναζητήσει -εκ των υστέρων- ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με την προσδοκία ότι θα αποκτήσει κώδικα επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση.
Η απόλυτη υποστήριξη που προσφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δημιουργεί προβληματισμό σε διπλωματικούς κύκλους, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συνέδεσε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. με εκπλήρωση όρων, όπως η επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Οπως ανέφερε χθες ανώτατη διπλωματική πηγή, η ελληνική θέση παραμένει σταθερή («πλήρης συμμόρφωση σημαίνει πλήρης ένταξη»). Εχει γίνει πάντως αντιληπτό στην Αθήνα ότι σύντομα θα ξεκινήσει σοβαρός διάλογος στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ειδικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας (όπως επιδιώκουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και άλλα κράτη-μέλη). Στο διάλογο αυτό η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με τη θέση ότι ακόμη και η διαμόρφωση ειδικής σχέσης εξαρτάται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης της διπλωματικής σημασίας της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα και διακινεί το επιχείρημα ότι η Ουάσιγκτον δίνει αξία στη γειτονική χώρα επειδή γειτνιάζει με «ζώνες πυρός».
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ελεύθερος Τύπος

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα στους φίλους του ιστολογίου.
    Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία και θα ήθελα να ρωτήσω την σχετική γνώμη του κυρίου Καλεντερίδη.

    Νομίζω ότι υπερβάλουμε λιγάκι γιατί δεν είμαστε σοβαροι σαν κράτος. 'Οντως ο Πρόεδρος πήγε στην γείτονα χώρα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και η Τουρκία έγινε ή θα γίνει στο κοντινό μέλλον ο ντε φάκτο ηγεμόνας τηε περιοχής. Δεν θα γίνει γιατι οι δομές του και τα εσωτερικά προβλήματα του Τουρκικού κράτους δεν θα το επιτρέψουν.
    Εξηγούμε, εάν αυτό που λέγεται ότι δηλαδή οι Αμερικανοί θέλουν μικρά και υπάκουα κράτη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους και για το λόγο αυτό συμφωνούν σιωπηρά σχετικά με τις διεκδικήσεις των Τουρκων στο Αιγαίο την Θράκη και την Κύπρο τότε σίγουρα αυτός ο κανόνας θα ισχύει για όλους και όχι αποκλειστικά εναντίων της Ελλάδας. Δηλαδή θέλουν η Αμερικανοί μια Τουρκία που το γεωπολιτικό της βάρος να επεκτείνεται απο την Βαλκανική μέχρι τον Καύκασο? Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία, το Ιράν ή το Ισραήλ σε ένα τέτοιο ενδεχώμενο? Πόσο συνεργάσιμη και υπάκουη θα είναιη Τουρκία ? καθόλου ενα θυμηθούμε την αρνησή της να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς το 2003 παρόλα τα ανταλάγματα που της παρέχθησαν. Ένας Θεός ξέρει τι απαίτησε η Τουρκία και φυσικά δεν το πήρε με απότελεσμα να διαταραχθούν οι Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις. Αυτο το γεγονός αποδεικνύει ότι η Αμερική θέτει τον ρυθμό και η Τουρκία χορεύει και όχι το αντίθετο. Βέβαια και οι δύο χώρες έχουν κάποια ταυτόσημα συμφέροντα για το λόγο και αυτό υφίσταται αυτός ο γάμος ανάγκης. Μόλις πάψουν να υφίσταναται αυτά τότε θα πάψει και η κατά τα άλλα προνομιακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
    Η Αμερική σαν ηγεμονική δύναμη συνομιλέι τις περσσότερεςς φορές απο σχέση ισχύος και όχι ισότητας. Η Τουρκία δεν έχει το οικονομικό βάρος της Κίνας, ούτε τα Πυρηνικά της Ρωσίας, ούτε το εξισσοροπητικό βάρος της Ινδίας απέναντι ατην Κίνα. Εδώ η Αμερική δεν συνομιλεί επι της ίσης όρης μα την ΕΕ θα συνομιλήσει με την Τουρκία? όχι βέβαια Απλά επειδή σαν κράτος έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας και δεν έχουμε όραμα η πρόσφάτη επίσκεψη του Προέδρου στην στην Τουρκία έχει αποκτήσει διαστάσεις μυθικές.
    Έαν η χώρα μας είχε ένα πραγματικά πειθαρχημένο πολιτικό σύστημα που χρησημοποιούσε και το τελευταίο γραμμάριο των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να προασπίσει τα συμφεροντά της τότε είναι σίγουρο ότι θα μας υπολογίζανε. Πάρτε παράδειγμα την Ταιβάν αντιμέτωπη με τον Κινέζικο γίγαντα δεν το βάζει κάτω προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί προκειμένου να προστατέψει τα συμφεροντά της και πάρόλου που η ΗΠΑ καμία φορά αρνείται να την ενισχύσει στρατιωτικά-Η ανάπτυξη του τοπικού μαχητικου CHING KUO έγινε λόγου το γεγονότος ότι η Αμερική δεν της πωλούσε F-16 εντούτοις σίγουρα δεν πρόκειται να την "πουλήσει" στο μέλλον.Εδώ όμως στην Ελλάδα παρόλο που δεν μας εξυπηρετούν οι αποφάσεις των Αμερικανών σχετικά με τα Ελληνο-Τουρκικά εμεις εξακολουθούμε να αγοράζουμε F-16, 170 τον αριθμό μην τυχόν και παρεξηγηθούμε. Καμία σκέψη να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες με άλλες χώρες καμία σκέψη να διαφοροποιηθούμε στους προμηθευτές κρίσημου στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Εθνικου εναέριου και Θαλάσσιου χώρου και η οσφυοκαμπτική πολιτική της Ελλάδος δεν διακιολογούν την παρουσία Αμερικανού Πρέδρου στην Ελλάδα.
    Η Τουρκία φαντασώνεται αυτοκρατορία εις βάρος της Ελλάδος, η ΗΠΑ έχουν να καλοπιάσουν και να μοιράσουν δώρα σε ένα μόνο παιδί, Η Ελλάδα δεν μιλάει ούτε αντιδράει, αρά να ρθεί στην Αθήνα ο Ομπάμα για ποιό λόγο για καφέ ?

    Ευχαριστώ για τον χώρο σας
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτη, επί το πλείστον σωστά τα λες, πολλοί έχουμε παρόμοιες απόψεις...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.